Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 25-Ιαν-2020 08:52

    Ιός είναι, κορόνα φοράει, αλλά θέλει προσοχή

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Θοδωρή Γιάνναρου

    Τελικά, παγκόσμιο, αλλά "άσφαιρο”, συναγερμό έχει προκαλέσει ο νέος κοροναϊός, εξαιτίας του οποίου ήδη τριάντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα και εκατοντάδες άλλοι  -κοντά στους χίλιους- έχουν νοσήσει, ενώ όσο και να αποκρύπτεται, ο συγκεκριμένος ιός έχει ήδη περάσει τα σύνορα της Κίνας και, ενώ έχει ταξιδέψει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ο ΠΟΥ ακόμα επιμένει πως πρόκειται για επιδημία που αφορά στην Κίνα και μόνο σ’ εκείνη...

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδρίασε μεν εκτάκτως την Τετάρτη, χωρίς να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι κινεζικές αρχές εν τω μεταξύ παραδέχτηκαν τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθώς και ότι ο ήδη μεταλλαγμένος κοροναϊός μεταδίδεται πλέον ταχύτατα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ απλά αμέλησε να ενημερώσει τους πολίτες του κόσμου πως ακόμα δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο!

    Στην Ευρώπη, εδώ και μία εβδομάδα, θεωρούσαν θέμα χρόνου την εμφάνιση κρουσμάτων, αλλά ήταν και σχεδόν σίγουροι πως θα υπήρχε απόπειρα  συγκάλυψης από το Πεκίνο, όπως πριν μερικά χρόνια είχε γίνει με την πανδημία του SARS, όταν οι κινεζικές αρχές είχαν κατηγορηθεί για συγκάλυψη σημαντικών στοιχείων. 

    Τελικά, όμως, και απ’ ό,τι φαίνεται, το Πεκίνο δεν τα κατάφερε και τόσο καλά με τη συγκάλυψη, αλλά ο ιός τα κατάφερε μια χαρά... Δραπέτευσε και ένας Θεός πλέον γνωρίζει πού έχει φτάσει και επωάζεται στα σώματα μη Κινέζων.

    Εφιαλτική είναι μια πρόβλεψη που όμως δεν λέει την αλήθεια! Υποτίθεται πως θα προσβληθούν 350.000 άτομα μόνο στη Γουχάν, αλλά δεν λένε μέχρι πότε θα συμβεί αυτό. Οι άνθρωποι ήδη καταρρέουν στον δρόμο...

    Η αλήθεια είναι πως η εξάπλωση του ιού είναι εκθετική και η Κίνα κινδυνεύει να βρεθεί με "εκατομμύρια” νοσούντων στο έδαφός της! Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για χώρα της οποίας ο πληθυσμός πλησιάζει τα δύο δισεκατομμύρια...

    Μετά τις ΗΠΑ, τη Ν. Κορέα, το Βιετνάμ, τη Μ. Βρετανία, τη Φινλανδία, το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες ότι εντοπίστηκαν δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, το πρώτο στο Μπορντό και το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού. Το γεγονός, όμως, είναι ένα: ο ιός μπορεί να είναι ήδη παντού - δεν είναι επιβεβαιωμένο πως όντως βρίσκεται στις πέντε ηπείρους, αλλά δεν μπορεί και ν’ αποκλειστεί, ειδικά όταν ο χρόνος πλήρους επώασης του ιού είναι περίπου μία εβδομάδα. Μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα συμβεί σε ένα αεροπλάνο με 250 επιβάτες, πολλοί εκ των οποίων, μετά την προσγείωση, θα ταξιδέψουν προς διάφορους άλλους προορισμούς, αν μεταξύ τους υπάρχει έστω και ένας που έχει νοσήσει από τον κοροναϊό;

    Ορθάνοικτο, λοιπόν, είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει επιδημία και στην Ευρώπη από τον κοροναϊό που έχει προκαλέσει πανικό στην ασιατική ήπειρο και έντονο εκνευρισμό σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως αφήνουν να εννοηθεί, διακεκριμένοι ιολόγοι και κρατούν όμως "μικρό καλάθι”, όπως όλοι, σχετικά με την ενημέρωση του αληθινού αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα.

    Ας έρθουμε όμως στα δικά μας: η χώρα μας βρίσκεται σε εγρήγορση, αν και ακόμα δεν υπάρχουν θερμικές κάμερες στα αεροδρόμια και στις πύλες εισόδου της χώρας Είμαι σίγουρος, όμως, πως θα τοποθετηθούν σύντομα. 

    Όμως, πώς θα ελέγξουμε όλους αυτούς που εισβάλλουν από την ασιατική ήπειρο λαθραία και μαζικά στη χώρα μας; Δυστυχώς, αν δεν είναι αδύνατο, είναι τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθούν όλοι αυτοί, να εντοπιστούν πιθανοί νοσούντες και να τεθούν σε καραντίνα. Δυστυχώς, τους Τούρκους παρόλο που λένε πως παίρνουν τα μέτρα τους, δεν μπορούμε να τους εμπιστευθούμε - μάλλον με χαρά θα μας έστελναν αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει!

    Θέλει εγρήγορση και ενημέρωση του πληθυσμού εδώ στη χώρα μας... Καθημερινή ενημέρωση και οδηγίες, μέχρι όλες και όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να τις εμπεδώσουν.

    Ο κοροναϊός μεταδίδεται όπως το κρυολόγημα, μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύει ο άρρωστος, είτε από την ομιλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα. Στη συνέχεια προκαλούνται οι σοβαρές επιπλοκές: πνευμονία, γαστρεντερικά προβλήματα με πυρετό, διάρροια και νεφρική ανεπάρκεια. Και όπως είπαμε, δεν υπάρχει εμβόλιο...

    -Φροντίζουμε την καθημερινή υγιεινή μας: τακτικό πλύσιμο χεριών και προσώπου.

    -Χρησιμοποιούμε μαντιλάκια μίας χρήσης.

    -Αερίζουμε καλά και συχνά το σπίτι μας και τον χώρο εργασία μας!

    -Όταν βήχουμε, καλύπτουμε το στόμα με μαντίλι ή με την παλάμη μας.

    -Απολυμαίνουμε επιφάνειες. Φοράμε μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    -Αποφεύγουμε τον συνωστισμό.

    Κρατάμε τα παιδιά σπίτι όταν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως, πυρετός, βήχας, αδυναμία και γενικά συμπτώματα κρυολογήματος, με το ίδιο να ισχύει και για εμάς τους γονείς και τους παππούδες/γιαγιάδες. Ο ιός αυτός, για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο, παρουσιάζεται συνήθως μεταμφιεσμένος, με τη μορφή απλού κρυολογήματος, και μόλις εφησυχάσουμε... ξεσαλώνει!

    -Αυξήστε τη  χρήση αντιοξειδωτικών, όπως π.χ. 2-3.000 mg βιταμίνη C "φυσικής προέλευσης”  την ημέρα για τις επόμενες έξι βδομάδες.

    -Τρεις φορές τηνημέρα ένα πολυθρεπτικό σκεύασμα (πολυβιταμίνη), επίσης φυσικής προέλευσης, επίσης για τις επόμενες έξι βδομάδες.

    Πρέπει να πίνουμε πολύ νερό και να φροντίσουμε για μία ισορροπημένη διατροφή.

    Ας πάρουμε λοιπόν την υγεία στα χέρια μας!

    *Ο κ. Θοδωρής Γιάνναρος είναι Μοριακός Βιολόγος-Γενετιστής

    email: theogiannaros@gmail.comTwitter: @theogiannaros1, FaceBook: Theo Giannaros

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ