Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 29-Μαϊ-2019 12:24

    DW: Σε ποιόν ανήκει η λίμνη της Κωνσταντίας;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Τα σύνορα κρατών είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καθορισμένα. Στην Λίμνη της Κωνσταντίας όμως, μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας, τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν είναι σαφή. Πρόβλημα ουδέν;

    Η Λίμνη της Κωνσταντίας (Μπόντενζεε) με έκταση 562 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανήκει στις λίγες περιοχές στην Ευρώπη, όπου τα σύνορα μεταξύ των τριών χωρών, στις οποίες ανήκει, δεν είναι ξεκάθαρα παντού. "Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει τίποτα που να μας πιέζει να ρυθμίσουμε αυτό το ζήτημα", λέει ο Μάρτεν Μπρόιερ, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στην Κωνσταντία. Στο παρελθόν έχουν συναφθεί βέβαια συμφωνίες που ρυθμίζουν διάφορα ζητήματα, όπως την ναυσιπλοΐα, την αλιεία και την διάθεση των υδάτινων πόρων. Πάντοτε όμως το ζήτημα των συνόρων εξαιρείται συνειδητά, τονίζει ο γερμανός νομικός.

    Στα ανοιχτά της μικρότερης λίμνης και στο δέλτα της μεγαλύτερης, τα σύνορα μοιράζονται ακριβώς στη μέση μεταξύ των όμορων χωρών. Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη στα ανοιχτά της κεντρικής λίμνης, όπου τα κυριαρχικά δικαιώματα Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας δεν είναι ξεκάθαρα. Από νομικής πλευράς η Γερμανία απλά διαπιστώνει ότι τα σύνορα δεν είναι σαφή, η Αυστρία ότι τα ανοιχτά της λίμνης ανήκουν και στις τρεις χώρες και η Ελβετία ότι χωρίζει τα σύνορα ακριβώς στη μέση της λίμνης. Ο Χάραλντ Χετσενάουερ πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας των Υδάτων IGKB θεωρεί ότι ακριβώς επειδή τα σύνορα στην Μπόντενζεε δεν είναι ξεκαθαρισμένα, οι όμορες χώρες οφείλουν να συνεργάζονται καλά και αποδοτικά.

    Δράστες καταδιώκονται από τρεις ακτοφυλακές

    Οι ακτοφυλακές των τριών χωρών συνεργάζονται αρμονικά. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της γερμανικής ακτοφυλακής Μίχαελ Μπέρεντ οι αρμοδιότητες μεταξύ Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας είναι σαφείς. Τι γίνεται όμως όταν προκύπτει αξιόποινη πράξη πάνω σε καράβια; Τότε συνήθως καθοριστικό είναι ποια σημαία φέρει το σκάφος.

    Και τι γίνεται σε περίπτωση που ένας Ελβετός παραβιάσει την τάξη σε ένα αυστριακό πλοίο που πλέει σε γερμανικά χωρικά ύδατα; Τέτοια ζητήματα επιλύονται εύκολα, λέει ο Μ. Μπέρεντ. Πρώτα αναλαμβάνονται την υπόθεση οι γερμανικές αρχές και στη συνέχεια την παραδίδουν στην αυστριακή πλευρά.

    Ο επικεφαλής της γερμανικής ακτοφυλακής δηλώνει ότι στη Λίμνη της Κωνσταντίας η ευρωπαϊκή συνεργασία είναι υποδειγματική. Ακόμα και στην περίπτωση που σημειωθεί αξιόποινη πράξη και ο δράστης προσπαθήσει να διαφύγει με σκάφος στην Μπόντενζεε, τότε οι πιθανότητες διαφυγής είναι ελάχιστες, από τη στιγμή που θα καταδιωχθεί από τρεις ακτοφυλακές ταυτόχρονα.

    Κάτριν Ντρίνκουτ (dpa)

    Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

    Πηγή: Deutsche Welle

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ