Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 12-Νοε-2019 19:17

    Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ σε Κίνα και Ε.Ε. για το εμπόριο

    Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ σε Κίνα και Ε.Ε. για το εμπόριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:30

    Ολομέτωπη επίθεση σε Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση για το εμπόριο εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας σήμερα στο Economic Club of New York.

    "Η Κίνα έκλεβε τεχνολογίες και δουλειές από τις ΗΠΑ και επιδοτούσε τις βιομηχανίες της και οι αμερικανικές ηγεσίες το άφηναν να συμβαίνει και να χειροτερεύει όλα αυτά τα χρόνια", δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ. "Αυτό αλλάζει τώρα με τη δική μου κυβέρνηση", πρόσθεσε.

    "Κανείς δεν έχει χειραγωγήσει τα νούμερα καλύτερα – δεν χρησιμοποιώ τη λέξη κλέβω ή μάλλον τη χρησιμοποιώ ανεπισήμως  [off the record] – από την Κίνα", υπογράμμισε. "Θα πρέπει να κάνουμε και εμείς τα ίδια… δεν τους κατηγορώ, κατηγορώ τους ηγέτες των ΗΠΑ που το άφησαν να συμβαίνει".

    "Σήμερα κερδίζουμε δισεκατομμύρια από τους δασμούς που πληρώνει η Κίνα", ανέφερε.

    Εκτίμησε παράλληλα ότι η Κίνα "πεθαίνει να κάνει μια συμφωνία, αλλά αυτό θα το αποφασίσουμε εμείς".

    "Μπορεί να γίνει σύντομα η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν συμφέρει τις ΗΠΑ", τόνισε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ θέλουν εμπόριο με όλες τις χώρες, αλλά αυτό θα πρέπει να είναι δίκαιο και αμοιβαίο. "Όσοι θέλουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά θα πρέπει να σέβονται τους κανόνες. Δεν θα εκμεταλλεύονται πια τις ΗΠΑ".

    "Πολλές χώρες μας βάζουν δασμούς ή βάζουν εμπόδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ δύσκολη [αγορά], πολλές φορές πιο δύσκολη και από την Κίνα. Οι Ευρωπαίοι θα έχουν πλέον την ίδια μεταχείριση, εάν μας βάζουν δασμούς θα θα τους βάζουμε και εμείς".

    Έκανε λόγο για "απαίσιες εμπορικές συμφωνίες", κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν έβαλαν πρώτα τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

    "Εμείς θέλουμε οι επιχειρήσεις να μένουν στις ΗΠΑ για να εργάζονται Αμερικανοί πολίτες σε αυτές και όχι να μετακομίζουν στο εξωτερικό", τόνισε.

    "Η κυβέρνηση μου δημιουργεί δουλειές και κίνητρα για να επιστρέψουν τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ", πρόσθεσε.

    Πυρά κατά της Fed

    Από τα πυρά του Αμερικανού προέδρου δεν γλίτωσε ούτε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τονίζει ότι η Fed βιάστηκε να αυξήσει τα αμερικανικά επιτόκια τα προηγούμενα χρόνια, ενώ στη συνέχεια καθυστέρησε υπερβολικά να τα μειώσει.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι άλλων κρατών λόγω της Federal Reserve. "Ανταγωνιζόμαστε κράτη που μειώνουν τα επιτόκια τους", ανέφερε προσθέτοντας ότι υπάρχουν χώρες που δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο, ενώ αυτό θα πρέπει να γίνεται για τις ΗΠΑ.

    "Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να πληρώνουν το χαμηλότερο επιτόκιο στον κόσμο", τόνισε.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι, παρά τα λάθη της Fed, "ζούμε σε μια ανεπανάληπτη εποχή οικονομικής ευημερίας", σημειώνοντας ότι οι αμερικανικές αγορές σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά, η ανεργία είναι κοντά σε ιστορικά χαμηλά, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό μεταξύ των χωρών της G-20 και οι μισθοί συνεχώς αυξάνονται.

    "Είναι Ο.Κ. να συναντάω δικτάτορες"

    Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι "είναι Ο.Κ. να συναντάω δικτάτορες", προσθέτοντας ότι το κάνει για το καλό των ΗΠΑ.

    "Όταν συναντάω τους ηγέτες χωρών – βασιλείς και πρωθυπουργούς και προέδρους και δικτάτορες – τους συναντώ όλους. Όποιος θέλει ας έρθει. Δικτάτορες; Είναι Ο.Κ. Ότι είναι καλό για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Αμερικανούς", ανέφερε.

    Επισήμανε μάλιστα ότι "το πρώτο πράγμα που μου λένε, σχεδόν πάντα είναι: συγχαρητήρια για την οικονομία".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ