Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 11-Ιουν-2020 11:28

    Σερβία: Η πανδημία περιορίζει την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων

    Σερβία: Η πανδημία περιορίζει την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Στις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στην Σερβία στις 21 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν 21 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί, ανακοινώθηκε από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (RIK). Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνθέτουν τον συνασπισμό Συμμαχία για την Σερβία (SzS), όπως το Δημοκρατικό Κόμμα(DS), το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) και το εθνικιστικό κίνημα "Dveri", θα μποϋκοτάρουν τις επερχόμενες εκλογές καταγγέλλοντας ότι δεν επικρατούν δημοκρατικές συνθήκες για την ομαλή διεξαγωγή τους.

    Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, φαβορί για τη νίκη θεωρείται το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS), του οποίου ηγείται ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το κόμμα αυτό δεν αποκλείεται να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 53% των ψήφων. Εξαιτίας της αποχής της αντιπολίτευσης, τη δεύτερη θέση φέρεται να καταλαμβάνει ο κυβερνητικός εταίρος του SNS, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS), του οποίου ηγείται ο νυν ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς. Το όριο του 3%, που απαιτείται για την είσοδο στη βουλή, αναμένεται να ξεπεράσουν αλλά τέσσερα ή πέντε κόμματα.

    Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων, που θα συμμετάσχουν στις εκλογές, έχει περιοριστεί σημαντικά εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις από τα κόμματα και οι μοναδικές πολιτικές δραστηριότητες, που μαρτυρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, είναι οι εξορμήσεις στην επαρχία του προέδρου της Δημοκρατίας και κυβερνητικών στελεχών που προβάλλουν το κυβερνητικό έργο. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε και μία άλλη μορφή επικοινωνίας των πολιτικών με τους ψηφοφόρους που βασίζεται στην χρήση του διαδικτύου και των πολυμέσων. Χαρακτηριστική είναι η διαδικτυακή προεκλογική συγκέντρωση, μέσω Skype, του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ και προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στην κοινή γνώμη.

    Οι τελευταίες συστάσεις των επιδημιολόγων δεν συμπεριλαμβάνουν την απαγόρευση ανοιχτών πολιτικών συγκεντρώσεων, ωστόσο προειδοποιούν ότι ο συγχρωτισμός μπορεί να προκαλέσει νέα έξαρση της επιδημίας. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα αναμένεται αύριο να αποφασίσει εάν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες για την ερχόμενη εβδομάδα συγκεντρώσεις. Ο αρχηγός του κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή να ακυρωθούν όλες οι προεκλογικές δραστηριότητες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

    Στη Σερβία επιβεβαιώθηκαν 12.031 κρούσματα κορονοϊού και απεβίωσαν 251 ασθενείς. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 66 νέα κρούσματα και σημειώθηκε ένας θάνατος. Υπάρχουν 432 ενεργά κρούσματα και 14 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Συνολικά μέχρι σήμερα εξετάστηκαν 287.064 δείγματα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ