Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 24-Ιαν-2019 15:59

    Νέο κακούργημα κατά Λαυρεντιάδη για την ΕΛΦΕ

    Νέο κακούργημα κατά Λαυρεντιάδη για την ΕΛΦΕ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Παναγιώτη Στάθη

    Ποινική δίωξη -σε βαθμό κακουργήματος- σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τεσσάρων στενών συνεργατών του, ασκήθηκε από την Εισαγγελία για την υπόθεση της ΕΛΦΕ.

    Πρόκειται για νέα κακουργηματική δίωξη για την υπόθεση της εταιρείας, το βασικό ποινικό σκέλος της οποίας ήδη εκκρεμεί σε ανακριτή. Η νέα δίωξη ασκήθηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά της τράπεζας Alpha και άφορα τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε απάτη σχετικά με τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη σε δύο άλλες εταιρείες, με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, να μην εξοφλούνται δάνεια εκατομμυρίων που είχαν ληφθεί από την τράπεζα.

    Τι λέει η τράπεζα 

    Η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά της Alpha Bank, το 2016, στην οποία καταγγέλλεται πως η μεταβίβαση της  επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Λιπασμάτων ELFE στη Νέα Καρβάλη προς τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη, ήταν παράνομη και συμπαικτική μεθόδευση.

    Η τράπεζα κατήγγειλε ότι στόχος της μεταβίβασης ήταν η ΕΛΦΕ να μείνει ουσιαστικά δίχως αντικείμενο ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της στην τράπεζα. Την ίδια ώρα όμως, οι άλλες δυο εταιρείες, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, που είχαν πλέον την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είχαν και τα κέρδη, χωρίς υποχρέωση καταβολής των χρέων.

    Δίωξη 

    Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από  τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Στέφανο Μπαξεβάνη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είναι για ηθική αυτουργία σε:

    -απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου,

    -καταδολίευση δανειστών κατ' εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και 

    -ψευδής υπεύθυνη δήλωση.

    Ως φυσικοί αυτουργοί των παραπάνω αδικημάτων κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα που φέρονται να είναι εκπρόσωποι των εταιρειών ΕΛΦΕ, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC LTD.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ