Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 18:04

    Κορονοϊός: Στους 157 οι θάνατοι - 10 νέα κρούσματα, στα 2.770 το σύνολο στη χώρα

    Κορονοϊός: Στους 157 οι θάνατοι - 10 νέα κρούσματα, στα 2.770 το σύνολο στη χώρα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:13

    Ένας ακόμη ασθενής, 89 ετών, έχασε τη μάχη με τον κορονοϊό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θανόντων από την πανδημία στη χώρα μας στους 157.  Νωρίτερα, στην ενημέρωσή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει έναν νεκρό τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό στους 156. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 10 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον στους 2.770. 

    Όπως επεσήμανε κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το 55,3% των προσβληθέντων είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων 610 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.409 ή 51% με ήδη γνωστό κρούσμα.

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ενημέρωσε ότι από το σύνολο των νοσούντων, 24 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 71 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

    Από τους θανόντες, 41 ή 26,3% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93,6% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
     
    Παράλληλα, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 116.233 κλινικά δείγματα.

    Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 4.466.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ συνολικά 299.483 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Επίσης, περισσότερα από 1.678.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει. Όσον αφορά την Ευρώπη, σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.623.000 κρούσματα.

    Τσιόδρας: Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ο κορονοϊός να γίνει ένας ακόμα ενδημικός ιός

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει για πάντα στη ζωή μας. 

    Όπως εξήγησε, όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό επί του παρόντος εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς για πόσο καιρό θα υπάρχει. "Ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του, πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει ανεξέλεγκτη διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε", πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επεσήμανε ότι ο κορονοϊός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί ακόμη και μετά την ανακάλυψη του εμβολίου, δεδομένου ότι η διαδικασία του μαζικού εμβολιασμού -όπως ανέφερε και ο ΠΟΥ- αποτελεί μια πολύ δύσκολη διαδικασία.

    Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε μάλιστα ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τη πιθανότητα να γίνει ένας ακόμα ενδημικός ιός, που σημαίνει ότι θα είναι μαζί μας πολύ καιρό και ότι δεν θα εξαλειφθεί.

    Αυτό, όπως τόνισε, καθώς και τα παραδείγματα των νέων επιδημικών εξάρσεων της νόσου σε διάφορες χώρες, την ώρα που σταδιακά αίρονται τα μέτρα, αποτελούν κίνητρο για να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επανέλαβε ότι είναι σημαντικό να κρατήσουμε τον ιό υπό έλεγχο, καθώς όπως δείχνουν τα έως τώρα δεδομένα θα παλεύουμε μαζί του για αρκετό καιρό ακόμα.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην εικόνα που έχουμε για την επιδημία στη χώρα μας, λέγοντας ότι είναι χαμηλό το ποσοστό του πληθυσμού που έχει νοσήσει, ίσως και κάτω του 0,5%.

    Όπως είπε, για να αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα, γίνονται τέσσερις μελέτες στη χώρα μας, οι οποίες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για το ποσοστό των πολιτών που έχουν νοσήσει και έχουν δημιουργήσει αντισώματα. Οι εν λόγω μελέτες είναι:

    1. Προοπτική μελέτη αντισωμάτων με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια, η οποία μπορεί να δείξει διαφορετικά ποσοστά ανά περιοχή με βάση και τις παραμέτρους που θα δοθούν.

    2. Μελέτη όπου ελέγχεται σημαντικός αριθμός δειγμάτων από αιμοδότες, τουλάχιστον 10.000 δείγματα, μέσω αιμοδοσίας και έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ αφορά άτομα από 18 έως 65 ετών, που αποτελούν και το 70% όσων νόσησαν.

    3. Μελέτη εναπομείναντων ορών, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου σε  5.000 δείγματα, τα οποία θα αναλυθούν από την επόμενη εβδομάδα.

    4. Πληθυσμιακή μελέτη που ξεκινά στην Κρήτη και υποστηρίζεται από τους τοπικούς φορείς, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Όπως τόνισε, αντίστοιχες μελέτες ανακοινώθηκαν και από άλλες χώρες, ενώ αναφέρθηκε σε σχετική μελέτη της Ισπανίας, η οποία διαπίστωση υποδιάγνωση της νόσου κατά δέκα φορές, αλλά πολύ υψηλότερο ποσοστό θανάτου σε σχέση με την γρίπη. 
     

    Χαρδαλιάς: Ανοίγουν το Σάββατο οι οργανωμένες παραλίες, με αυστηρούς ελέγχους και τσουχτερά πρόστιμα

    Προχωράμε με προσεκτικά βήματα στη νέα μας κανονικότητα τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

    Ο κ. Χαρδαλιάς επανήλθε και σήμερα στο επόμενο βήμα που θα γίνει, τη Δευτέρα 18 Μαΐου οπότε επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη, καθώς και στην Εύβοια. Όσον αφορά τη Λευκάδα και την Ελαφόνησο, τόνισε ωστόσο ότι θεωρούνται νησιωτικοί περιορισμοί και ως εκ τούτου η μετακίνηση σε αυτούς τους προορισμούς και στα υπόλοιπα νησιά θα επιτραπεί, αν όλα πάνε καλά, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, από τις 25 Μαΐου.

    Επίσης, ανέφερε πως τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα.

    Ακόμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από το προσεχές Σάββατο αποφασίστηκε να ανοίξουν οι 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη τη χώρα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η λειτουργία τους υπόκειται σε λεπτομερείς κανόνες και όρους. 

    Όπως εξήγησε, ο μέγιστος αριθμός λουόμενων είναι τα 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ. για τις οργανωμένες παραλίες με ελεγχόμενη πρόσβαση, ενώ είναι υποχρεωτική η καταγραφή των παρευρισκόμενων. Σε ό,τι αφορά τα κυλικεία και τα καφέ-μπαρ τόνισε ότι θα δίνουν μόνο take away και θα πωλούν μόνο συσκευασμένα προϊόντα, ενώ δεν θα επιτρέπεται η διάθεση αλκοολούχων ποτών.

    Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σημείωσε ότι το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί ένα κομβικό σημείο της προσπάθειάς μας και κατέστησε σαφές ότι θα γίνονται συνεχείς έλεγχοι και θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες.

    Όπως τόνισε στην πρώτη παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 5.000-20.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες, ενώ στη δεύτερη παράβαση το πρόστιμο θα τριπλασιάζεται και η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες. Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση εις βάρος της δημόσιας υγείας.

    Επίσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ενημέρωση ότι αύριο θα ανακοινωθούν οι κανόνες για τις εσωτερικές ακτοπλοϊκές, θαλάσσιες και οδικές μετακινήσεις.

    Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε επίσης ότι από την Κυριακή επιτρέπεται και πάλι η τέλεση λειτουργιών και θρησκευτικών τελετών αλλά με κανόνες, ήτοι 1 άτομα ανά 10 τ.μ. και με απόσταση 1,5 μέτρων μεταξύ των πιστών. Όπως τόνισε, για τους χώρους λατρείας έχει δοθεί ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισυπτικών. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ