Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 15-Μαϊ-2020 18:06

    Κορονοϊός: Στους 160 οι θανόντες - 40 νέα κρούσματα, τα 35 στη Νέα Σμύρνη

    Κορονοϊός: Στους 160 οι θανόντες - 40 νέα κρούσματα, τα 35 στη Νέα Σμύρνη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:52

    Στους 160 ανήλθε ο αριθμός των θανόντων από τον κορονοϊό στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ώρο κατέληξαν τέσσερις ακόμη ασθενείς. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 40 νέα κρούσματα, τα 35 εκ των οποίων σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων με το σύνολο των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον στους 2.815. 

    Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, το 55% των προσβληθέντων είναι άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 612 ή το 21,8% είναι ασθενείς που σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.409 ή 52% με ήδη γνωστό κρούσμα.

    Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι από το σύνολο των νοσούντων, 23 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 72 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 96% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

    Από τους θανόντες, 43 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 94% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
     
    Παράλληλα, 90 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 120.015 κλινικά δείγματα.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 4.500.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ συνολικά 304.794 άνθρωποι έχουν χάσει τη "μάχη” με τη νόσο, περισσότεροι από τους μισούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επίσης, περισσότερα από 1.724.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει.

    Τσιόδρας: Δεν πρέπει να αυξηθούν οι νέες εστίες, θα δοκιμάσουν το σύστημα υγείας και την επιστροφή στην κανονικότητα

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας επανέλαβε και για ακόμη φορά σήμερα ότι όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ανεξάρτητα αν γίνεται για σωστή αιτία, ο ιός κερδίζει έδαφος. 

    Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε εξάπλωση, όχι επειδή ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά επειδή με την τήρηση των μέτρων που ελήφθησαν κρατήσαμε την κυκλοφορία του σε χαμηλά επίπεδα. 

    Όσον αφορά τις εστίες σε ευάλωτους πληθυσμούς, τόνισε ότι απαιτούν ειδικές στρατηγικές και συνεχή επαγρύπνηση, επαναλαμβάνοντας ότι η αντιμετώπιση της επιδημίας συνεχίζει να είναι ένας "αγώνας αντοχής”.

    Συμπλήρωσε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν νέες εστίες, τις οποίες -όπως τόνισε- θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουμε όπως κάνουμε μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι να μην γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό, όταν θα έχουμε πολλαπλές εστίες που θα δοκιμάσουν και το σύστημα υγείας και την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

    Αναφερόμενος στο τεστ αντισωμάτων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς το παρόν για διάγνωση, εξηγώντας ότι στην οξεία φάση της νόσου δίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Όπως τόνισε, το τεστ μπορεί να κάνει 20 μέρες για να γίνει θετικό, καθώς τα αποτελέσματα εξαρτώνται από την ημέρα της ίωσης, το τεστ, κ.λπ. 

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε ότι το πιο ασφαλές τεστ αυτή τη στιγμή που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα είναι ο μοριακός έλεγχος, σημειώνοντας ότι γρήγορα τεστ χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα μόνο για επιδημιολογικούς σκοπούς.

    Όσον αφορά τις αναφορές για προτεραιότητες ορισμένων χωρών στο εμβόλιο. πρόσθεσε ότι όλα τα έθνη πρέπει να έχουν πρόσβαση στις νέες θεραπείες και τα εμβόλια, τονίζοντας ότι είναι ένα αγαθό που πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο.

    Για τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένονται το επόμενο διήμερο τόνισε ότι όπως τον ενημέρωση ο καθηγητής Καρτάλης είναι φαινόμενο σπάνιο για τον μήνα Μάιο, ενώ συνέστησε να είμαστε προσεκτικοί καθώς μπορούμε να κολλήσουμε τον ιό ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες.

    Κλείνοντας έκανε έκκληση να μείνουμε ψύχραιμοι, σοβαροί, να βοηθήσουμε όλοι στην κοινή προσπάθεια.

    Ερωτηθεί για την περίπτωση της Σλοβενίας που είναι η πρώτη χώρα που κύρηξε το τέλος της πανδημίας και αν η Ελλάδα κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι βλέπουμε πολλές χώρες που έχουν παρόμοια πορεία, όπου η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και μειώνονται οι νοσηλευόμενοι, και όπου υπάρχουν αναφορές ότι τελείωσε η πανδημία. Όπως τόνισε, ο ίδιος δεν συμφωνώ με αυτήν την προσέγγιση, προσθέτοντας ότι έχει τελειώσει η πρώτη φάση της επιδημίας.

    Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη χώρα μας, αλλά έχουμε νέες εστίες. Σίγουρα όμως δεν τελείωσε, διότι ο ιός συνεχίζει να υπάρχει, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

    Χαρδαλιάς: Τι προβλέπεται για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις

    Το επόμενο στάδιο της προσπάθειας που ξεκινά τη προσεχή Δευτέρα περιλαμβάνει όπως έχει ανακοινωθεί την άρση της απαγόρευσης για τις μετακινήσεις μεταξύ νομών στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη και στην Εύβοια, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι έχουν θεσπιστεί κανόνου που θα ισχύσουν για τις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, οι οποίες όπως είπε θα ισχύσουν από τις 18/5 έως και τις 15/6 και θα αναθεωρηθούν τότε.

    Όπως τόνισε, στα επιβατηγά και οχηματαγωγά οι μετακινήσεις θα γίνονται με το 50% του συνολικού επιτρεπόμενου αριθμού των επιβατών του πλοίοι ή στο 55% αν υπάρχουν καμπίνες, θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ θα συμπληρώνεται και ερωτηματολόγιο των επιβατών. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να τηρείται η απόσταση 1,5 μέτρου σε χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο αλλά και κατά την επιβίβαση και την αποβίβαση, ενώ σε κάθε καμπίνα θα επιτρέπεται 1 άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Επίσης, συστήνεται η χρήση υφασμάτινης μάσκας από το πλήρωμα και τους επιβάτες. 

    Παράλληλα, θα υπάρξει επίσης ειδική εκπαίδευση πληρωμάτων και θα πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά στους χώρους του πλοίου, ενώ στα αεροπορικά καθίσματα οι επιβάτες θα πρέπει να κάθονται διατηρώντας ένα κενό κάθισμα ανάμεσά τους.

    Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξουν οδηγίες για την απομόνωση περιστατικού, σε περίπτωση που υπάρξει, και την αποβίβασή του από το πλοίο στο πρώτο λιμάνι που θα υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισής του.

    Επίσης, ενημέρωσε ότι παρατείνεται μέχρι τις 31/5 η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Ακόμα, παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τρίτον, ανέφερε ότι η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου. Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ έως τις 31/5 η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

    Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Νέας Σμύρνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι από 637 συνολικά δείγματα που ελέχθησαν 35 βγήκαν θετικά, γεγονός που οδήγησε στην λήψη μέτρων. Ειδικότερα, η περιοχή τέθηκε σε ενισχυμένη επιτήρηση, ώστε να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

    Όπως ανέφερε, τα θετικά κρούσματα μεταφέρθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης "Αρωγή", ενώ συνεχίζονται οι εκτεταμένες ιχνηλατήσεις των στενών επαφών των κρουσμάτων.

    Επιπλέον, ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 06:00 της επομένης από σήμερα και για 14 ημέρες, καθώς και η συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων. Επίσης είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους και για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα διανείμει υφασμάτινες μάσκες και αντισηπτικά σε κάθε οικογένεια.

    Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ακόμη ότι οι πλανόδιοι μικροπωλητές και οι εργαζόμενοι σε λαϊκές θα μπορούν να βγαίνουν από την περιοχή της Νέας Σμύρνης για εργασία μόνο εφόσον έχουν δύο διαδοχικά αρνητικά τέστ, τα οποία θα επαναλαμβάνονται κάθε πέντε ημέρες.

    Όσον αφορά την συγκέντρωση που έγινε στην Ομόνοια με αφορμή τα εγκαίνια της νέας πλατείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε ότι οι λογοι δημόσιας υγείας είναι ίδιοι για όλους. Αφορούν όλες τις πλατείες. "Ο ιός κερδίζει έδαφος από τέτοιες συγκεντρώσεις όπως έγιναν χτες στην Ομονοια και σας παραπέμπω και στη δήλωση του δημάρχου που το παραδέχθηκε πριν κάποιες ώρες", σημείωσε.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ