Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 21-Μαϊ-2020 18:06

    Κορονοϊός: Δύο νέοι θάνατοι και 168 συνολικά - Μόλις 3 τα νέα κρούσματα

    Κορονοϊός: Δύο νέοι θάνατοι και 168 συνολικά - Μόλις 3 τα νέα κρούσματα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:45

    Δύο ακόμη θανάτους από τον κορονοϊό καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 168. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 3 νέα κρούσματα, με το σύνολο των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον στους 2.853. 

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το 55% των προσβληθέντων είναι άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων, 612 είναι ασθενείς που σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.436  με ήδη γνωστό κρούσμα.

    Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι από το σύνολο των νοσούντων, 21 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 72 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 8 ή 38% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 95,2% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

    Από τους θανόντες, 49 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 76 έτη, ενώ το 94% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
     
    Παράλληλα, 98 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Τέλος, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στη χώρα πάνω από 144.078 κλινικά δείγματα.
     
    Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.124.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού, ενώ συνολικά 330.803 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, περισσότεροι από τους μισούς στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Επίσης, πρόσθεσε ότι περισσότερα από 2.043.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν μολυνθεί, έχουν αναρρώσει.

    Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, σημείωσε συνεχίζει να καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων, αλλά με πιο βραδύ ρυθμό, ενώ πέντε χώρες κατέγραψαν περισσότερους από 100 θανάτους την ημέρα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας πρόσθεσε ότι το κύριο πεδίο εξάπλωσης της πανδημίας παγκοσμίως είναι πλέον η Λατινική Αμερική, γεγονός που προκαλεί ανησυχία καθώς είναι πολλές οι φτωχές χώρες.

    Τσιόδρας: Παραμένουμε σε εγρήγορση, έχουμε δρόμο μπροστά μας

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό επανέλαβε ωστόσο ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, προσθέτοντας ότι η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη. Σημείωσε εξάλλου και την αναφορά αξιωματούχων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων, ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

    Πρόσθεσε ότι αυξημένη εγρήγορση απαιτείται ιδιαίτερα σε περιοχές που μπορούν να λειτουργήσουν ως νέες εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, δηλαδή στους κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους, από τους οποίους -όπως τόνισε- με βάση μελέτες ξεκινούν πολλαπλές επιδημίες.

    Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το 99,7% των μεταδόσεων της νόσου φαίνεται να συμβαίνει σε τέτοιους χώρους, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν χρειάζεται να είναι πολλοί οι νοσούντες σε αυτούς τους χώρους για να οδηγήσουν σε νέες επιδημίες.

    Ως εκ τούτου τόνισε ότι παραμένει εξαιρετικά σημαντικό παρότι ως χώρα καταγράφουμε μικρούς αριθμούς, να συνεχίσουμε να τηρούμε αποστάσεις, να εφαρμόζουμε τους κανόνες στους κλειστούς χώρους και τις οδηγίες προσωπικής υγιεινής.

    Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε την ελπίδα να καταφέρουμε κάποια στιγμή να γυρίσουμε περίπου στην ίδια κανονικότητα και όχι σε μια νέα κανονικότητα, όπως αναφέρουν ειδικοί του χώρου υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να προβλέπεται η διεξαγωγή τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ. Τσιόδρας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι που να εγγυάται 100% ασφάλεια για να ανοίξει κάποια δραστηριότητα. 

    Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αλλά τόνισε ότι αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Εξήγησε δε ότι ο έλεγχος δεν προτείνεται ούτε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας. Τίποτα αυτή τη στιγμή δεν είναι προδιαγεγραμμένο, προχωρούμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

    Χαρδαλιάς: Βήμα-βήμα η διαδικασία επανεκκίνησης του τουρισμού

    Το επόμενο στάδιο της άρσης των μέτρων βρίσκεται προ των πυλών, τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επαναλαμβάνοντας ότι από την προσεχή Δευτέρα επιτρέπονται εκ νέου οι μετακινήσεις στα νησιά και ανοίγουν και πάλι τα καταστήματα εστίασης, ενώ σημείωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα ανοίγουν τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ.

    Επίσης, ανέφερε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά.

    Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού, τονίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση των αφίξεων από το εξωτερικό. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα εξαιρεθούν χώρες με αρνητικά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που υπάρχουν για την εκκίνηση του τουρισμού, τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της δημόσιας υγείας. "Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία, αλλά πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη", σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι με την ίδια ευθύνη που δράσαμε μέχρι τώρα, με την ίδια ευθύνη θα εγγυηθούμε τους όρους ασφάλειας για το άνοιγμα του τουρισμού.

    Όπως τόνισε, υπάρχει σχέδιο για όλα τα ζητήματα, για το πώς θα γίνονται οι διακομιδές και οι έλεγχοι. Ανάλογα με τις εξελίξεις σε όλες τις χώρες θα δρομολογούμε τους ελέγχους, πρόσθεσε.

    Σχετικά με τις πτήσεις υπενθύμισε ότι η υφιστάμενη διαδικασία, το τεστ και η καραντίνα, συνεχίζεται μέχρι τις 21 Μαΐου. Παρατήρησε πως τα δεδομένα δείχνουν μείωση, σχεδόν εξαφάνιση των εισερχομένων κρουσμάτων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι από τις 13 Μαΐου μέχρι χθες έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα 21 πτήσεις με 2.236 επιβαίνοντες και μόνο ένα τεστ βγήκε θετικό.

    Τόνισε ακόμη ότι οι δειγματοληψίες και οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να είναι αυστηροί και όπου απαιτηθεί ακόμα και μετά το άνοιγμα όλων των αεροδρομίων.

    Κατά την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, τόνισε ότι τους τελευταίους μήνες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη συγκυρία, αλλά βγήκαμε πιο δυνατοί.

    Ας αναλογιστούμε πόσα πετύχαμε αυτούς τους μήνες και ας τα αξιοποίησουμε για το επόμενο βήμα, συνεχίζοντας να προστατεύουμε όσους αγαπάμε, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ