Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 31-Δεκ-2018 07:40

    Ο πλειστηριασμός του Avenue και τα "κόκκινα" μεγέθη της Τρόπαια

    Ο πλειστηριασμός του Avenue και τα "κόκκινα" μεγέθη της Τρόπαια
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Κατάληξη των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια η Τρόπαια Συμμετοχική (πρώην Σάνυο) αποτελεί ο πλειστηριασμός του εμπορικού κέντρου Avenue στο Μαρούσι. Για το κτήριο, επιφάνειας 22.000 τετραγωνικών μέτρων, είχε προγραμματιστεί, προ ημερών, ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, με επισπεύδουσες τις τράπεζες Πειραιώς και Eurobank. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εκποίηση υπήρξε άγονη, με την τιμή εκκίνησης του ακινήτου να διαμορφώνεται σε 18,4 εκατ. ευρώ.

    Η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί με το Avenue να εκπλειστηριάζεται σε δύο ομάδες ακινήτων. Η μία από αυτές, με επισπεύδουσα την Eurobank και συνολική τιμή εκκίνησης 8,9 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει περίπου 10 καταστήματα, χώρο στάθμευσης 25 θέσεων αυτοκινήτων και ποσοστά εξ’ αδιαιρέτου σε χώρους του εμπορικού κέντρου. Η δεύτερη ομάδα, με επισπεύδουσα την τράπεζα Πειραιώς και τιμή εκκίνησης περίπου 9,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την συντριπτική πλειονότητα των χώρων στάθμευσης, οκτώ καταστήματα και ποσοστά εξ’ αδιαιρέτου σε ειδικούς και βοηθητικούς χώρους.  

    Στο κόκκινο τα μεγέθη

    Η Τρόπαια, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31/12/2017, έχει συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, σε επίπεδο ομίλου και εταιρείας, ύψους 50,09 και 27,94 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Από αυτά ποσό της τάξης των 36,24 εκατ. ευρώ έχει καταγγελθεί από τις τράπεζες, ενώ μέσα του Δεκεμβρίου 2017, η τράπεζα Πειραιώς κοινοποίησε διαταγή αναγκαστικής πληρωμής, που υπέχει θέση αναγκαστικής κατάσχεσης των ακινήτων της Τρόπαια, για το ομολογιακό δάνειο αρχικού ύψους 7,15 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο χορηγήθηκε από τις τράπεζες Πειραιώς και Alpha τον Ιανουάριο του 2007 για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της θυγατρικής εταιρείας Sanyocom.

    Λίγο αργότερα, τον Απρίλιο του 2007, η πρώην Sanyo Ελλάς Συμμετοχική έλαβε ένα ακόμη ομολογιακό δάνειο ύψους 12 εκατ. ευρώ και διάρκειας 14 ετών από τη Eurobank. Σκοπός του συγκεκριμένου δανείου ήταν η χρηματοδότηση των εργασιών επέκτασης του εμπορικού κέντρου Sanyo Carrefour σε όμορο αυτού οικόπεδο έκτασης 6.658 τ.μ. Στο υφιστάμενο κτήριο προστέθηκαν περίπου 6.500 νέα τετραγωνικά μέτρα, ενώ το αναβαθμισμένο Avenue ξεκίνησε να λειτουργεί τον Μάιο του 2007. Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, η είσοδος στο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής εγκαινίασε την ελληνική χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε και την Τρόπαια Συμμετοχική. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2009 η εταιρεία προχώρησε στη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας των θυγατρικών Arcadia και Arcadia Audiovisual με αντικείμενο την παραγωγή ψηφιακών δίσκων και οπτικών μέσων.

    Από το 2013 η Τρόπαια είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων της, προσπαθώντας, ταυτόχρονα, να αναστείλει, μέσω αιτήσεων αναστολής, την επιβολή κατασχέσεων από το Δημόσιο σε ακίνητά της. Ωστόσο, οι συζητήσεις στέφθηκαν με αποτυχία- η Eurobank ήδη από τον Μάιο του 2014 είχε καταγγείλει δάνειο της εταιρείας-με αποτέλεσμα, σήμερα, οι τράπεζες να αναζητούν αγοραστές για το Avenue.

    Εκτός από τις τράπεζες, η Τρόπαια οφείλει 14,1 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές από τα οποία 12,4 εκατ. ευρώ είναι προς το Δημόσιο.

    Τέλη του 2017, η Τρόπαια Συμμετοχική εμφάνισε κύκλο εργασιών 3,7 εκατ. ευρώ, με ποσό της τάξης των 2,8 εκατ. ευρώ να προέρχεται από την εκμετάλλευση του Avenue. Τα ίδια κεφάλαια, που είναι αρνητικά, ανέρχονται σε 24,5 εκατ. ευρώ, οι ζημιές είναι 655 χιλ. ευρώ και τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται σε περίπου 488 χιλ. ευρώ.

    "Λόγω των δυσμενών οικονομικών συγκυριών και της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία μας την τελευταία δεκαετία, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη για την ανάκαμψη αυτής  και του ομίλου" ανακοίνωσε η Τρόπαια τον περασμένο Νοέμβριο.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ