Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 07-Μαρ-2019 08:08

    Το ρωσο-ισραηλινό deal που φέρνει στο προσκήνιο την Eurodrip

    Το ρωσο-ισραηλινό deal που φέρνει στο προσκήνιο την Eurodrip
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Το 2012 η εταιρεία συστημάτων μικροάρδευσης Eurodrip, ένα από τα λίγα πραγματικά ελληνικά επιχειρηματικά success stories, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 και απέκτησε παρουσία σε 70 χώρες μέσω εξαγωγών κατασκευάζοντας και παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις μικροάρδευσης για γεωργικές εφαρμογές, πωλείται στην Paine & Partners, ένα fund που επένδυε στον κλάδο των τροφίμων και της αγροτεχνολογίας. Μόλις τέσσερα χρόνια μετά, οι Αμερικάνοι αποφασίζουν να αποεπενδύσουν και παραχωρούν το μεγαλύτερο μέρος της Eurodrip στην ισραηλινών συμφερόντων Rivulis (πρώην John Deere Water), που σήμερα διαθέτει 15 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, τρία Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (σε Ισραήλ, Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο.

    Η συγχώνευση δημιούργησε τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά των συστημάτων στάγδην άρδευσης, ενώ το εργοστάσιο της Εurodrip ΑΒΕΓΕ στα Οινόφυτα και οι υπόλοιπες λειτουργίες της εταιρείας στην Ελλάδα αποτέλεσαν αρχικά το διοικητικό κέντρο μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής η οποία θα περιλαμβάνει τις παραγωγικές μονάδες της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και τις αντίστοιχες αγορές τους καθώς και τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, τα Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας καθώς και μέρους της Βόρειας Αφρικής.

    Υπό τη σκέπη της Rivulis, η Eurodrip συνέχισε να λειτουργεί ως το Business Unit Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής του ισραηλινού ομίλου. Τώρα, μια σημαντική συνεργασία έρχεται να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για την Rivulis Eurodrip.

    Συγκεκριμένα, η Rivulis και το POLYPLASTIC Group, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πλαστικών σωλήνων και θερμοπλαστικών υλικών στη Ρωσία και την ευρύτερη περιοχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με 17 εργοστάσια, συνολικό ετήσιο όγκο παραγωγής περίπου 300.000 τόνων και περισσότερους από 5.500 εργαζομένους, προχώρησαν σε υπογραφή συμφωνίας για την ίδρυση κοινοπραξίας στη Ρωσία.

    Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται POLYPLASTIC Rivulis Irrigation Systems και θα ξεκινήσει τη δραστηριότητά της την άνοιξη του 2019. Πρόκειται να εγκαταστήσει μία τοπική μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης συστημάτων μικροάρδευσης στο Volzhskiy, έξω από το Volgograd, στη μεγαλύτερη γεωργική ζώνη της Ρωσίας. Η κοινοπραξία θα εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου Rivulis, όσο και του ομίλου της POLYPLASTIC, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση της μικροάρδευσης σε όλη τη Ρωσία. Δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του αγροτικού κλάδου στην ευρύτερη περιοχή, η POLYPLASTIC Rivulis Irrigation Systems στοχεύει να ηγηθεί του μετασχηματισμού της τοπικής αγοράς, αναβαθμίζοντας τις τεχνολογίες και τις υπηρεσίες άρδευσης που διατίθενται στην αγροτική αγορά της Ρωσίας.

    Νέες προοπτικές για τη Eurodrip

    Η νέα συνεργασία δημιουργεί ευκαιρίες ανάπτυξης για την Rivulis Eurodrip καθώς η κοινοπραξία των POLYPLASTIC και Rivulis θα υπάγεται διοικητικά στο Business Unit της Rivulis Eurodrip, ενώ η ελληνική ομάδα θα παράσχει την εκπαίδευση του προσωπικού στη Ρωσία και τεχνική υποστήριξη. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη από την Ελλάδα πρόκειται να τοποθετηθούν σε θέσεις ευθύνης στη νέα εταιρεία, ενώ το brand της Eurodrip θα έχει εξέχουσα θέση στο χαρτοφυλάκιο των προς διάθεση προϊόντων.

    Παράλληλα, η μονάδα της Rivulis Eurodrip στα Οινόφυτα θα αποτελέσει αποκλειστικό προμηθευτή σταλακτών σε όλες τις γραμμές παραγωγής στη Ρωσία. Επίσης, μέσω της διεύρυνσης του δικτύου πελατών, αναμένεται ενίσχυση των πωλήσεων ορισμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τη συγκεκριμένη αγορά που θα συνεχίσουν να παράγονται στην Ελλάδα. "Πέραν της νέας μονάδας παραγωγής, δημιουργείται ένας ολοκληρωμένος οργανισμός με εξειδικευμένες ομάδες διοίκησης, marketing και πωλήσεων. Σε συνδυασμό με το ισχυρό δίκτυο διανομής μας στη Ρωσία, θα έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στους πελάτες μας, προσφέροντας τόσο στρατηγική καθοδήγηση όσο και εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αναπτυχθούν πέρα από τις σημερινές δυνατότητές τους και να πετύχουν τους μελλοντικούς τους στόχους. Παράλληλα, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Rivulis Eurodrip, με ισχυρή και μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα, συνεχίζει να αναπτύσσει δυναμικά το διεθνές της αποτύπωμα, αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία, την καινοτομία και την τεχνογνωσία της στον αγροτικό κλάδο", σημείωσε σχετικά ο Βασίλης Κυκριλής, Γενικός Διευθυντής του Business Unit Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής της Rivulis.


     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ