Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Απρ-2019 07:54

    ΔΕΗ: Οριστική απόφαση και κλείσιμο του Αμύνταιου το 2021

    ΔΕΗ: Οριστική απόφαση και κλείσιμο του Αμύνταιου το 2021
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Η εισήγηση για οριστική απόσυρση και κλείσιμο των μονάδων Αμύνταιο 1 και 2, αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση κατά το προγραμματισμένο σημερινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ. Οι μονάδες του Αμύνταιου,  από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν εξαντλήσει τις 17,5 ώρες κατά παρέκκλιση λειτουργίας, καθώς λόγω παλαιότητας δεν πληρούν τους νέους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ. Ωστόσο τόσο για το Αμύνταιο όσο και για την Καρδιά, που επίσης διέπεται από το ίδιο καθεστώς, αποφασίστηκε να επεκταθούν οι ώρες λειτουργίας στις 32 χιλιάδες πριν το οριστικό κλείσιμο.

    Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα εργοστάσια κατασκευάστηκαν από το 1975 έως το 1987, δηλαδή έχουν δηλαδή συμπληρώσει 3 και 4 δεκαετίες ζωής και δεν ικανοποιούν τις προϋποθέσεις της νέας αυστηρότερης περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ευρώπη. Η απόφαση για το Αμύνταιο συνεπάγεται ότι οδηγείται στο κλείσιμο σε δύο χρόνια από σήμερα το 2021. 

    Λόγοι

    Η συζήτηση στο ΔΣ της ΔΕΗ έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι η Κομισιόν κινεί τις διαδικασίες παράβασης σε βάρος της Ελλάδας για τη συνέχιση της λειτουργίας των δύο εργοστασίων. Με δεδομένο μάλιστα ότι οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες, είναι σαφές ότι μέχρι το 2021 η υπόθεση δεν θα έχει ακόμη πάει στο δικαστήριο, δηλαδή οι μονάδες θα έχουν αποσυρθεί πριν από την όποια υποθετική καταδίκη.

    Εκτός όμως από τον παράγοντα Κομισιόν, η ΔΕΗ έχει έναν πρόσθετο λόγο να προωθεί από τώρα την απόσυρση του Αμύνταιου, μιας μονάδας που δεν "χωράει” στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και επομένως είναι σαφές ότι οδεύει προς κλείσιμο.

    Οριοθετώντας χρονικά το πότε θα συμβεί αυτό, η ΔΕΗ στέλνει και ένα μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στη λιγνιτική αποεπένδυση, ότι οι πωλούμενες μονάδες θα έχουν εν δυνάμει περισσότερες δυνατότητες συμμετοχής στην ημερήσια αγορά ηλεκτρισμού.

    Πρόσφατα μάλιστα, σε ενεργειακό συνέδριο, εκπρόσωποι των εταιρειών που συμμετέχουν στον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής είχαν βάλει στο στόχαστρο τη συμμετοχή αντιπαραγωγικών, παλιών και ρυπογόνων μονάδων της ΔΕΗ στην αγορά, όπως το Αμύνταιο.

    Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι για το Αμύνταιο είχαν κατατεθεί προτάσεις από ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, ώστε η μονάδα να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει υπό διάφορα καθεστώτα (να τροφοδοτεί βιομηχανίες, να συνάψει αποκλειστικά προθεσμιακά συμβόλαια κλπ), που όμως δεν έγιναν αποδεκτές από τη ΔΕΗ. Πλέον οδηγούμαστε στο σενάριο του κλεισίματος, το οποίο μάλιστα δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και σε ένα άλλο μέτωπο για τη ΔΕΗ στις Βρυξέλλες: την αποδοχή του αιτήματος για επίσπευση της εξέτασης του μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος (ΑΔΙ).  

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ