Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 16-Απρ-2019 11:16

    Αλλάζει εικόνα ο Ιππόδρομος

    Αλλάζει εικόνα ο Ιππόδρομος
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου
     
    Τροπολογία-ανάσα για την ιπποδρομιακή δραστηριότητα στη χώρα, με την οποία προωθούνται σημαντικές βελτιώσεις στις χρήσεις του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο Αττικής ώστε το δημόσιο να ωφεληθεί από την πλήρη αξιοποίηση ενός τεράστιας έκτασης Ολυμπιακού ακινήτου που απαιτεί έξοδα συντήρησης άνω των 4 εκατ.ευρώ ετησίως, κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών.

    Με την τροπολογία του ΥΠΟΙΚ στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την "Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων" τροποποιούνται και συμπληρώνονται διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης που υπεγράφη τον Απρίλιο του 2015 για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα για 20 έτη (έως το 2035).  

    Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις συμβάλουν, με αποκλειστικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας όπως αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, στη βιωσιμότητα της ελληνικής ιπποδρομιακής δραστηριότητας, στην αναζωογόνηση του κλάδου εκτροφής ίππων και στη σταδιακή αύξηση του αριθμού των δρομώνων ίππων και ακολούθως στην αύξηση των διεξαγομένων ιπποδρομιών. Επίσης, στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αξίας των ιπποδρομιακών εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο και επιπλέον στη στήριξη, μέσω της διατήρησης των θέσεων εργασίας, 1.500 έως 2.000 εργαζομένων και των οικογενειών τους, κατ΄ εκτίμηση δηλαδή 6.000 – 8.000 πολιτών. 

    Κύριος στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες του ακινήτου που στεγάζει τον Ιππόδρομο στο Μαρκόπουλο, ώστε το κράτος να μπορέσει να εκμεταλλευτεί ένα τεράστιο Ολυμπιακό Ακίνητο το οποίο απαιτεί 4 εκατ. ευρώ έξοδα συντήρησης ετησίως. Με τις  προτεινόμενες ρυθμίσεις το ακίνητο του Ιπποδρόμου αποκτά τις ίδιες χρήσεις με το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία Τουρισμού-Αναψυχής (Θεματικά Πάρκα, Εμπορικά Κέντρα και Αναψυχή), πλην αυτών που αφορούν τη χρήση καζίνο. Επιπλέον, επιτρέπονται και ειδικές κατηγορίες χρήσεων (αθλητικές εγκαταστάσεις, πίστες αγώνων και μοτοποδηλάτων). Πρόθεση είναι ο Ιππόδρομος στο Μαρκόπουλο να αποτελέσει έναν νέο πόλο ψυχαγωγίας και να λειτουργήσει ως family destination με νέες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. 

    Περαιτέρω, οι αλλαγές που προωθούνται στη Σύμβαση Παραχώρησης επιτρέπουν στο επικεφαλής μέλος του παραχωρησιούχου (Ιπποδρομίες Α.Ε.) "να μεταβιβάσει ή να διαθέσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο (ενδεικτικά μέσω μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικού μετασχηματισμού) το σύνολο ή μέρος της συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο του παραχωρησιούχου προς τη μητρική εταιρεία του επικεφαλής μέλους του παραχωρησιούχου ή σε άλλη συνδεδεμένη με αυτή εταιρεία". Όπως αναφέρεται, "η αποκτώσα εταιρεία υποχρεούται καθ’ ολη τη  διάρκεια της περιόδου παραχώρησης (σ.σ. έως το 2035) να κατέχει άμεσα τουλάχιστον 34% των δικαιωμάτων ψήφου". Με τη ρύθμιση αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη συγχώνευση της "Ιπποδρομίες ΑΕ" από τη μητρική ΟΠΑΠ ΑΕ, με αποτέλεσμα αντισυμβαλλόμενος πλέον με το ελληνικό δημόσιο να είναι ο ΟΠΑΠ και όχι μια θυγατρική του Ομίλου. 

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δραστηριότητα στο Μαρκόπουλο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον Ιππόδρομο (προπονητές, αναβάτες κ.α.) απέχουν εν αναμονή των προωθούμενων ρυθμίσεων που οδεύουν προς ψήφιση από τη Βουλή. Εφόσον η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ δοθεί το πράσινο φως, θα αποτελέσει θέμα χρόνου η επανεκκίνηση των ιπποδρομιακών δραστηριοτήτων, από την οποία (πέραν των εργαζομένων και των οικογενειών τους αλλά και των εταιρειών όπως αυτές που "αιμοδοτούν" τον Ιππόδρομο με δρόμωνες ίππους) πολλαπλά οφέλη έχουν όλοι οι όμοροι Δήμοι,  καθώς πάνω από 150 τοπικές - και μη - επιχειρήσεις προμηθεύουν με υλικά και προϊόντα το ιπποδρομιακό κέντρο στο Μαρκόπουλο. 
     
    Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ