Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 15-Μαϊ-2019 08:29

    Thomas Cook: Επενδύσεις άνω των 150 εκατ. στην Ελλάδα το 2019

    Thomas Cook: Επενδύσεις άνω των 150 εκατ. στην Ελλάδα το 2019
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 150 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιήσει το 2019 στην Ελλάδα ο όμιλος παροχής ολοκληρωμένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών Thomas Cook. Οι επενδύσεις αυτές θα υλοποιηθούν σε μία περίοδο κατά την οποία η Thomas Cook βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού του επιχειρησιακού της μοντέλου, με στόχο να μετεξελιχθεί από tour operator, σε πάροχο ολοκληρωμένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

    Ήδη, μέσω της κοινοπραξίας Thomas Cook Hotel Investments (TCHI), αποκτήθηκαν δύο νέα ξενοδοχειακά ακίνητα, το ξενοδοχείο 100 δωματίων Casa Cook στην περιοχή Λάμπη στην Κω, καθώς και παρακείμενο οικόπεδο στο νησί όπου σχεδιάζεται κατασκευαστεί ξενοδοχείο Cook's Club 250 δωματίων, με ορίζοντα λειτουργίας το 2020.

    Το Casa Cook Kos που ανήκε στην οικογένεια Καραθωμά, αποκτήθηκε από τον διεθνή ταξιδιωτικό οργανισμό μέσω της TCHI, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μονάδων που διαθέτει σε εννέα, τέσσερις από τις οποίες στην Ελλάδα. Παράλληλα, η TCHI υλοποίησε επένδυση 7 εκατ. ευρώ στο Sunwing Kallithea της Ρόδου, το μεγαλύτερο ξενοδοχείο της εταιρείας στην Ελλάδα, για την ανακαίνιση του, συμπεριλαμβάνοντας την προσθήκη δωματίων με πισίνα, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για περισσότερο πολυτελή καταλύματα. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 47 ξενοδοχεία στην Ελλάδα υπό τα σήματα της Thomas Cook, ενώ την περυσινή χρονιά ο ταξιδιωτικός οργανισμός έφερε στη χώρα μας σχεδόν 3 εκατομμύρια επισκέπτες.

    Υπενθυμίζεται πως η ΤCHI ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2018, ως κοινοπραξία σε συνεργασία με την εταιρεία ανάπτυξης ξενοδοχείων LMEY με χαρτοφυλάκιο πέντε ξενοδοχείων και έχοντας συμφωνήσει εκ των προτέρων να αποκτήσει ένα ξενοδοχείο 300 δωματίων στις Βαλεαρίδες. Η κοινοπραξία έχει συσταθεί για να βοηθήσει την Thomas Cook να επιταχύνει τα φιλόδοξα σχέδιά της να διαχειριστεί περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες υπό την επωνυμία της και επικεντρώνεται στο να επενδύει σε σημαντικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, την Ισπανία και τη Μεσόγειο. Η TCHI έχει εξασφαλίσει δύο γύρους χρηματοδότησης συνολικού ύψους 91 εκατ. από τραπεζικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων και η Τράπεζα Πειραιώς.

    "Η Ελλάδα αποτελεί μια από τις κύριες αγορές του ομίλου. Εδώ, εξάλλου, γεννήθηκαν οι πιο πρόσφατες ξενοδοχειακές καινοτομίες του ομίλου, το Casa Cook και το Cook's Club”, αναφέρει στο Capital.gr. η Θέμις Κριαρά, Διευθύντρια Επιχειρήσεων της Thomas Cook για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το διεθνής tour operator σχεδιάζει να υλοποιήσει επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019, για την απόκτηση ξενοδοχειακών assets, τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων, την ανακαίνιση υφιστάμενων, αλλά και καταθέσεων και λειτουργικών δαπανών.

    Νέο μοντέλο

    Τους τελευταίους μήνες η Thomas Cook βρίσκεται σε διαδικασία μετασχηματισμού του επιχειρησιακού της μοντέλου, με στόχο να μετεξελιχθεί από tour operator, σε πάροχο ολοκληρωμένων ξενοδοχειακών υπηρεσιών.

    Στο πλαίσιο αυτό από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης της Thomas Cook Airlines που διαθέτει ένα στόλο 103 αεροσκαφών ή μέρους αυτής. Στόχος είναι η εταιρεία να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική ευελιξία ώστε να επενδύσει στα ξενοδοχεία της και να ψηφιοποιήσει τα κανάλια πωλήσεών της. Το εγχείρημα υλοποιείται έπειτα από τη δυσμενέστατη θερινή σεζόν του 2018, κατά την οποία οι υψηλές θερμοκρασίες στη Β. Ευρώπη επηρέασαν αισθητά τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής, κάτι που επηρέασε αισθητά τον ισολογισμό της. Η ταξιδιωτική εταιρεία εμφάνισε προ φόρων ζημιές 53 εκατ. στερλίνων (61 εκατ. ευρώ περίπου) για τη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, έναντι των κερδών 43 εκατ. στερλίνων (49,5 εκατ. ευρώ) πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις έφθασαν τα 9,6 δισ. στερλίνες (11 δισ. ευρώ).

    David Child Thomas Cook

    "Επενδύουμε σημαντικά στο hotel business. Στοχεύουμε στην περαιτέρω μείωση του λειτουργικού μας κόστους, μεγαλώνοντας τις δραστηριότητές μας", αναφέρει ο David Child, Head of Marketing & Communications, Hotels & Resorts μιλώντας στο Capital.gr., Αν και η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ο ίδιος διαπιστώνει παράλληλα μια αναζωπύρωση της ζήτησης για την Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο που θα διατηρηθεί και το 2019.

    Έχοντας ιδρυθεί το 1841 από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ, ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου όμιλος Thomas Cook Group απασχολεί σήμερα 21.000 υπαλλήλους. Δραστηριοποιείται σε 16 βασικές αγορές και εξυπηρετεί πάνω από 22 εκατομμύρια πελάτες, ετησίως. Η Thomas Cook Hotels Resorts είναι το ξενοδοχειακό τμήμα της Thomas Cook Group και διαθέτει σχεδόν 200 ξενοδοχεία υπό τις οκτώ αλυσίδες ξενοδοχείων με την επωνυμία της.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ