Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 22-Μαϊ-2019 07:45

    Γιατί η Seven έδωσε 280 εκατ. ευρώ για λιγνίτες στην Τσεχία

    Γιατί η Seven έδωσε 280 εκατ. ευρώ για λιγνίτες στην Τσεχία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι η τσεχική εταιρεία Seven Energy απέκτησε έναντι 280 εκατ. ευρώ δύο λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας στην Τσεχία.

    Η εξαγορά των μονάδων Kladno και Zlin έγινε από την ελβετική εταιρεία Alpiq και απομένουν πλέον μόνο οι εγκρίσεις από τις αρχές ανταγωνισμού. Η μονάδα του Kladno έχει εγκατεστημένη ισχύ 516MW και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2000 ενώ η μονάδα του Zlin έχει ηλεκτρική ισχύ 64MW και θερμική ισχύ 376MW.

    Υπενθυμίζεται ότι η τσεχική εταιρεία από κοινού με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε καταθέσει προσφορά στον ελληνικό διαγωνισμό, υπό όρους για την εξαγορά των δύο εργοστασίων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης έναντι ποσού της τάξης των 103 εκατ. ευρώ, η οποία όμως περιλάμβανε αιρέσεις και κρίθηκε ότι ήταν εκτός νομιμότητας. 

    Η εξαγορά στην Τσεχία της Seven, σύμφωνα με πληροφορίες, σηματοδοτεί την οριστική απόσυρση της εταιρείας από το διαγωνισμό. Η τσεχική εταιρεία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προσέλθει και είναι εξαιρετικά απίθανο να καταθέσει δεσμευτική προσφορά την επόμενη Τρίτη όταν και λήγει η προθεσμία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών. 

    Για ποιο λόγο όμως οι Τσέχοι αποσύρθηκαν από τον διαγωνισμό και ταυτόχρονα επέλεξαν να προσφέρουν σημαντικά υψηλότερη τιμή για τις δύο μονάδες στην Τσεχία;

    Καταρχάς πρέπει να επισημανθεί ότι τα εργοστάσια δεν είναι συγκρίσιμα: η μονάδα Kladno έχει μεγαλύτερη ισχύ, είναι πιο σύγχρονη ενώ έχει πρόσφατα ανακαινιστεί προκειμένου να ανταποκρίνεται στους πιο πρόσφατους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ.

    Πηγές της αγοράς εξηγούν ότι η απόφαση των Τσέχων οφείλεται σε πέντε λόγους:

    1) Οι μονάδες έχουν σημαντικά έσοδα όχι μόνο από την παραγωγή ηλεκτρισμού αλλά και από την τηλεθέρμανση καθώς έχουν σύμβαση με δήμους της περιοχής. 
    2) Τόσο η μονάδα Kladno  όσο και η μονάδα Zlin είναι κερδοφόρες και εμφανίζουν θετικό ισολογισμό τα τελευταία χρόνια

    3) Η Seven όπως και η CEZ που επίσης συμμετείχε στο διαγωνισμό για την πώληση των εργοστασίων διαθέτουν δικά τους ιδιόκτητα ορυχεία, δηλαδή έχουν διπλό όφελος εξαιτίας των συνεργειών που δημιουργούνται

    4) Οι μονάδες είναι πιο σύγχρονες, ο λιγνίτης στην Τσεχία είναι πιο αποδοτικός και επομένως οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά MWh είναι σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με τη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη

    5) Ο πέμπτος και ίσως ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι τα δύο εργοστάσια συμμετέχουν στις ενεργειακές αγορές και τα χρηματιστήρια ενέργειας της Τσεχίας και της κεντρικής Ευρώπης. Εκεί υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα και όταν ανεβαίνουν οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, αυξάνονται και οι χονδρεμπορικές τιμές της αγοράς, από τις οποίες πληρώνονται τα εργοστάσια. Αυτό προσφέρει μια σημαντική εξασφάλιση, ένα φυσικό hedging για τους παραγωγούς, οι οποίοι γνωρίζουν ότι σε μια ανταγωνιστική αγορά αντανακλώνται τα κόστη στις τιμές και επομένως έχουν σημαντική εγγύηση ότι δε θα κληθούν να λειτουργήσουν επί ζημία.

    Η ουσιαστική απόσυρση των Τσέχων, λίγες ημέρες πριν την προθεσμία για τον ελληνικό διαγωνισμό, δημιουργεί νέα δεδομένα και καθιστά πιο δύσκολη την εξίσωση για την επιτυχία του. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στο VDR (Virtual Data Room) του διαγωνισμού, δεν έχει διαφοροποιήσει ιδιαιτέρως την άποψη των επενδυτών που παραμένουν στο διαγωνισμό.

    Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι επενδυτές εντοπίζουν σοβαρά θέματα βιωσιμότητας των μονάδων και παραμένουν επιφυλακτικοί. Θέλουν να πετύχει η αποεπένδυση, ωστόσο τα νούμερα της εξίσωσης δεν βγαίνουν, παρά τις προσπάθειες που καταβάλει η ΔΕΗ, που έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε θετική κατάληξη της διαδικασίας. 
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ