Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 07-Ιουν-2019 07:39

    Προσδοκίες για προεκλογική ένταξη στο fast track της επένδυσης €480 εκατ. στην Ιθάκη

    Προσδοκίες για προεκλογική ένταξη στο fast track της επένδυσης €480 εκατ. στην Ιθάκη
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Προσδοκίες φαίνεται να υπάρχουν, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, για την ένταξη, πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, στο καθεστώς fast track, της σχεδιαζόμενης τουριστικής επένδυσης στη Νότια Ιθάκη, προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ.

    Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η εταιρεία Smender Limited που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης του έργου, προσκόμισε, πρόσφατα, στο Enterprise Greece την επιστολή με την οποία αποδεικνύεται η ύπαρξη των προς διάθεση κεφαλαίων (proof of funds), κίνηση απαραίτητη  κατά τη διαδικασία ένταξης ενός project στο νόμο 3894/2010 για την επιτάχυνση της υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων.

    Σε παράλληλο χρόνο οριστικοποιούνται οι προμελέτες που περιλαμβάνουν τα δημογραφικά, περιβαλλοντικά κτλ χαρακτηριστικά του project, με στόχο η έγκριση υπαγωγής του έργου στο Fast Track να λάβει χώρα πριν από τις εκλογές.

    Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο μήνας που απομένει μέχρι την διενέργεια των εθνικών εκλογών επαρκεί προκειμένου να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ένταξη της επένδυσης στο Fast Track, κάτι, βέβαια, που μένει να επαληθευθεί.

    Το έργο

    Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, τουριστικό χωριό, και τουριστικές υποδομές (καταδυτικό πάρκο, μαρίνα) σε ενιαία έκταση 1.555.700 στρ. στην Τοπική Κοινότητα Περαχωρίου, στο νότιο τμήμα του Δήμου Ιθάκης.

    Σχεδιάζεται η δημιουργία ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού συνολικής χωρητικότητας περίπου 2.500 επισκεπτών, το οποίο θα αποτελείται από ένα κεντρικό ξενοδοχειακό συγκρότημα και δύο οικιστικές περιοχές. Θα δημιουργηθεί ακόμη, πλήθος συμπληρωματικών ψυχαγωγικών, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, καταστήματα εστίασης, όπως και οι απαιτούμενες υποδομές, ελικοδρόμιο υδατοδρόμιο, μαρίνα και οι συνδέσεις δικτύων και οι εγκαταστάσεις υποστήριξης.

    Υπολογίζεται ότι μετά την πλήρη ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχειακών, οικιστικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, θα καλύπτεται μια συνολική δομημένη επιφάνεια περίπου 79.200 τ.μ., που ισοδυναμεί με περίπου 5% της συνολικής επιφάνειας της έκτασης. Ο βαθμός κάλυψης ωστόσο, θα είναι ακόμα μικρότερος και δεν θα υπερβαίνει το 5% ολόκληρης της έκτασης του παραθεριστικού κέντρου.

    Το έργο θα αναπτύξουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ελληνικών συμφερόντων εταιρείες, με χρηματοδότηση που θα προέλθει από ίδια κεφάλαια, αλλά και δανεισμό.

    Σημειώνεται η προηγούμενη "εκδοχή" της επένδυσης, που αποκαλούνταν Iliad resort, προέβλεπε την υλοποίηση ανάπτυξης σε περίπου 2.600 στρέμματα, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον Greg Norman και έξι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που θα αποτελούνται από 1.020 σουίτες και 150 κατοικίες γκολφ.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ