Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 18-Ιουν-2019 07:51

    Το προδιαγεγραμμένο φιάσκο στην Πατρών-Πύργου

    Το προδιαγεγραμμένο φιάσκο στην Πατρών-Πύργου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Τη δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα της οικογένειας Καλογρίτσα να διεκδικήσει δημόσιο έργο αποτελεί ο διαγωνισμός για τα δύο τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος. Είχε προηγηθεί, τον Σεπτέμβριο του 2016, η κούρσα για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας στον τότε διαγωνισμό. Ωστόσο, παρότι, και στις δύο περιπτώσεις, εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια, η κούρσα τελείωσε άδοξα για τις εταιρείες Καλογρίτσα.

    Στην υπόθεση, δηλαδή, των τηλεοπτικών αδειών, η Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Α.Ε., που ανήκε στον Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, υιό του ιδρυτή της Τοξότης, Χρ. Καλογρίτσα, είχε καταφέρει, έστω και εκπρόθεσμα κατά 40 λεπτά, να καταθέσει την εγγυητική επιστολή ύψους 3 εκατ. ευρώ. Παρόλ’ αυτά, αποκλείσθηκε από το διαγωνισμό, επειδή δεν κατάφερε να πληρώσει τα 17,53 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην πρώτη δόση του συνολικού τιμήματος 52,6 εκατ. ευρώ για την τηλεοπτική άδεια.

    Οι εργολαβίες του Πάτρα-Πύργος

    Ούτε κατά τη διαδικασία της κήρυξής της ως οριστικής αναδόχου, η Τοξότης κατάφερε να εξασφαλίσει τις εγγυητικές επιστολές από την τράπεζα Αττικής (1,2 εκατ. ευρώ) και το ΤΜΕΔΕ (1,4 εκατ.) για δύο τμήματα του αυτοκινητοδρόμου (Δουναίικα – Πύργος και Βάρδα-Κυλλήνη) στα οποία έχει μειοδοτήσει.  Κι αυτό παρά τις πολιτικές πιέσεις που φέρεται να είχε δεχτεί η διοίκηση της τράπεζας Αττικής, η οποία, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης δεν ενέκρινε την χορήγηση εγγυητικής επιστολής στην Τοξότης. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΤΜΕΔΕ είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη χορήγηση εγγυητικής, εφόσον, η τράπεζα Αττικής, ενέκρινε τη δική της εγγυητική.

    Παράλληλα, παρότι την περασμένη Δευτέρα είχε παρέλθει η προθεσμία εντός της οποίας η Τοξότης θα έπρεπε να προσκομίσει τις εγγυητικές, πηγές της αγοράς υποστήριζαν-κάτι που, εν τέλει, δεν επαληθεύθηκε- ότι παραμένει πιθανό η εταιρεία να καταφέρει να εξασφαλίσει τις εγγυητικές. Εν τέλει, οι πληροφορίες θέλουν η Τοξότης να έχει κηρυχθεί έκπτωτη από τις δύο εργολαβίες του Πάτρα – Πύργος, αν και ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί στο Διαύγεια σχετική απόφαση της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Υποδομών.

    Σε αχαρτογράφητα νερά

    Μένει να φανεί εάν το σχήμα Τοξότης-Ομάδα κατασκευών, που αποτελεί τον μειοδότη των δύο εργολαβιών, θα προσφύγει στην αρχή εξέτασης προδικαστικών προσφυγών. Σε κάθε περίπτωση, η Τοξότης μοιάζει να οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς δεν διαθέτει κατασκευαστικό αντικείμενο, οφείλει προς την τράπεζα Αττικής περίπου 150 εκατ. ευρώ και βρίσκεται σε κλοιό από τους πιστωτές, έστω κι αν οι απαιτήσεις είναι της τάξης των μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

    Την ίδια στιγμή, σε θολά νερά βρίσκεται και η πρόοδος υλοποίησης του Πάτρα-Πύργος. Κι αυτό λόγω της καθυστέρησης της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών στο Αμαλιάδα – Κυλλήνη (όπου εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ) και στις δύο εργολαβίες της Τοξότης-ωσότου η εταιρεία υποκατασταθεί- που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του σχεδιαζόμενου αυτοκινητοδρόμου.

    Ως αποτέλεσμα, είναι εκτός πραγματικότητας ο στόχος για ολοκλήρωση του συνόλου του έργου σε 3,5 χρόνια, όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Φεβρουάριο ο υπουργός Υποδομών Χρ.Σπίρτζης στη Βουλή.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ