Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 08:29

    ELVALHALCOR: Έτοιμη τον Απρίλιο του 2020 η μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα

    ELVALHALCOR: Έτοιμη τον Απρίλιο του 2020 η μεγάλη επένδυση στα Οινόφυτα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Σε κάθε ανακοίνωση αποτελεσμάτων, έτσι και στα αποτελέσματα α εξαμήνου, η διοίκηση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δίνει έμφαση καταρχάς στην προσαρμοσμένη χωρίς τις επιπτώσεις από τις τιμές του μετάλλου κερδοφορία και κατά δεύτερο λόγο στον όγκο των πωλήσεων.

    Και στα δύο αυτά μεγέθη, φέτος στο πρώτο μισό του έτους η εταιρεία αναπτύχθηκε ισχυρά: ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,8% ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 78,479 εκατ. ευρώ έναντι 68,744 εκατ. ευρώ πέρυσι το ίδιο διάστημα.

    Η αύξηση 12,5% έναντι των δημοσιευμένων EBITDA εξηγείται σύμφωνα με πηγές της διοίκησης ως εξής: από την πτώση της τιμής των μετάλλων η εταιρεία κατέγραψε ζημιά ύψους 8,3 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχε 13,8 εκατ. ευρώ κέρδος.

    Δηλαδή η συνολική μεταβολή σε σχέση με πέρυσι που επηρεάζει τα αποτελέσματα είναι λίγο μεγαλύτερη από τα 22 εκατ. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 22 εκατ. ευρώ επηρεάζει όλα τα δημοσιευμένα αποτελέσματα της εισηγμένης.

    Σε ό,τι αφορά στην πορεία της αγοράς χαλκού, η οποία εμφανίζει υποχώρηση, αυτή αποδίδεται κυρίως στην κάμψη της ζήτησης κατά 30% από την αυτοκινητοβιομηχανία, που επηρεάζει κυρίως τον τομέα της έλασης χαλκού. Αντίστοιχες ανταγωνιστικές εταιρείες της ελληνικής, προχώρησαν σε μείωση βαρδιών και παραγωγής, προκειμένου να αντεπεξέλθουν όταν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ κατάφερε να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς.

    Για τη μεγάλη επένδυση στον κλάδο του αλουμινίου, πηγές της διοίκησης αναφέρουν ότι προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και αναμένεται να είναι έτοιμη τον Απρίλιο του 2020.

    Η νέα επένδυση αναμένεται χωρίς περαιτέρω επενδύσεις να αυξήσει τη δυναμικότητα κατά 20%, οδηγώντας το συνολικό capacity στους 360 χιλιάδες τόνους. Σημειώνεται ότι στο πρώτο εξάμηνο η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στον κλάδο αλουμινίου "δοκίμασε τα όρια της παραγωγικής δυναμικότητας”, όπως ανέφερε και η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Τέλος σε επίπεδο παραγγελιών για το 2020, αυξημένη αναμένεται να είναι η ζήτηση για τον κλάδο συσκευασίας του αλουμινίου, καθώς ενισχύεται η τάση υποκατάστασης των πλαστικών διεθνώς. Αυτή η τάση εκτιμάται ότι θα αλλάξει το ρυθμό αύξησης της ζήτησης για προϊόντα συσκευασίας αλουμινίου (πχ κουτάκια αναψυκτικών ή νερού) από 2 έως 3% ετησίως στο 5 έως 10% ετησίως.

     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ