Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 17-Σεπ-2019 07:57

    Εξετάζεται η πώληση της Rivulis, πώς επηρεάζεται η Eurodrip

    Εξετάζεται η πώληση της Rivulis, πώς επηρεάζεται η Eurodrip
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Νίκου Χρυσικόπουλου

    Αντιμέτωπη με μια ακόμη ιδιοκτησιακή μεταβολή, την τρίτη τα τελευταία πέντε χρόνια, ενδέχεται να βρεθεί η Eurodrip, ένα από τα λίγα ελληνικά επιχειρηματικά success stories, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 και απέκτησε παρουσία σε 80 χώρες μέσω εξαγωγών, κατασκευάζοντας και παρέχοντας ολοκληρωμένες λύσεις μικροάρδευσης για γεωργικές εφαρμογές.

    Ο όμιλος FIMI, το μεγαλύτερο private equity fund του Ισραήλ, εξετάζει την πώληση της Rivulis Irrigation Ltd., ενός από τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους παρόχους καινοτόμων λύσεων μικροάρδευσης, που το 2017 είχε εξαγοράσει την Eurodrip. Είχε προηγηθεί το 2014 η εξαγορά της Eurodrip από την Paine & Partners (νυν Paine Schwartz Partners), τρία χρόνια μετά όμως το το αμερικανικό fund αποφασίζει να συναινέσει στη συγχώνευση (μέσω απορρόφησης) της Eurodrip με την ισραηλινή Rivulis (πρώην John Deere Water), δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στην αγορά των συστημάτων στάγδην άρδευσης και τη σημερινή μορφή του ομίλου Rivulis Irrigation Ltd.

    Η Rivulis, με έδρα στο Ισραήλ, διαθέτει σήμερα 16 εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, 2.000 εργαζομένους, τρία Κέντρα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ισραήλ, San Diego-Καλιφόρνια και Ελλάδα) και πολυάριθμα Κέντρα Σχεδίασης σε όλο τον κόσμο. Στην εταιρεία, πέραν της FIMI που σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 3 δισ. δολαρίων, συμμετοχή διατήρησε η Paine Schwartz Partners LLC ενώ ποσοστό κατέχει επίσης η ινδική Dhanna Engineering (DEL).

    Mandate στη Goldman 

    Οι βασικοί μέτοχοι εμφανίζονται να έχουν αναθέσει στην Goldman Sachs (και την KPMG) τη διενέργεια ελέγχου δέουσας επιμέλειας στο πλαίσιο προκαταρκτικών συζητήσεων για την πώληση της Rivulis. Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα στελεχών της Goldman Sachs έχει επισκεφθεί τα κεντρικά και της εγκαταστάσεις της Rivulis – Eurodrip στα Οινόφυτα για τους σκοπούς του due diligence.

    Με βάση τις ίδιες πηγές, ως ενδιαφερόμενοι εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, επενδυτικά κεφάλαια και όμιλοι που είχαν συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Netafim Ltd., του μεγαλύτερου "παίκτη” της διεθνούς αγοράς συστημάτων μικροάρδρευσης, η οποία αποκτήθηκε πέρυσι από τον μεξικανικό όμιλο Mexichem. Η Rivulis το 2018 πραγματοποίησε πωλήσεις της τάξης των 360 εκατ. δολαρίων και EBITDA 36 εκατ. δολαρίων.

    Πηγές του ομίλου, σχολιάζοντας σχετικά στο Capital.gr. τις διερευνητικές αυτές συζητήσεις, ανέφεραν πως "οι μέτοχοι της εταιρείας, αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο, τις προοπτικές και την μελλοντική αναπτυξιακή πορεία του Ομίλου Rivulis, βρίσκονται σε ένα στάδιο διερευνητικών επαφών με πιθανούς επενδυτές". Συμπλήρωσαν, δε, πως "σε κάθε περίπτωση, ο Όμιλος είναι προσηλωμένος στους στόχους του 2019 και όλοι εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση"

    Το deal με τους Ρώσους

    Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγο καιρό μετά τη συμφωνία της Rivulis με τον ρωσικό κολοσσό POLYPLASTIC Group, το μεγαλύτερο κατασκευαστή πλαστικών σωλήνων για τους κλάδους υποδομών και αγροτικής παραγωγής στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, για την ίδρυση κοινοπραξίας στη Ρωσία. Η νέα εταιρεία (POLYPLASTIC Rivulis Irrigation Systems) θα θέσει σε λειτουργία μονάδα παραγωγής και αποθήκευσης συστημάτων μικροάρδευσης στο Volzhskiy, έξω από το Volgograd, στη μεγαλύτερη γεωργική ζώνη της Ρωσίας και θα εμπορεύεται προϊόντα και υπηρεσίες του Ομίλου Rivulis, όσο και του ομίλου της POLYPLASTIC, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση της μικροάρδευσης σε όλη τη Ρωσία.

    Όπως είχε γίνει γνωστό, η μονάδα της Rivulis Eurodrip στα Οινόφυτα θα αποτελέσει αποκλειστικό προμηθευτή σταλακτών σε όλες τις γραμμές παραγωγής στη Ρωσία, ενώ μέσω της διεύρυνσης του δικτύου πελατών, η εταιρεία αναμένει ενίσχυση των πωλήσεων ορισμένων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας προς τη συγκεκριμένη αγορά που θα συνεχίσουν να παράγονται στην Ελλάδα.

    Η Ελλάδα, ως έδρα του Business Unit της Ανατολικής Ευρώπης και Μ. Ανατολής, συντονίζει   τέσσερις μονάδες (σε Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτο και Ρωσία) και αποτελεί ταυτόχρονα σημαντικό κόμβο παραγωγής και διανομής για τις υπόλοιπες χώρες του Ομίλου Rivulis. Για το λόγο αυτό είχε προσελκύσει την τελευταία 2ετια επενδύσεις 4 εκατ. ευρώ (και συνολικά 10 εκατ. στην 5ετία) στη μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Η ελληνική μονάδα αποτελεί το ένα από τα δύο εργοστάσια του Ομίλου Rivulis διεθνώς (το έτερο στο Ισραήλ) με καθετοποιημένη παραγωγή, υποστηρίζοντας το ένα από τα τρία τεχνολογικά κέντρα R&D του Ομίλου, ενώ η κοινοπραξία των POLYPLASTIC και Rivulis είχε ανακοινωθεί ότι θα υπαχθεί διοικητικά στο Business Unit που εδρεύει στην Ελλάδα.

    Nikos.chrissikopoulos@capital.gr" target="_blank">Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ