Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 02-Οκτ-2019 02:11

    Mykonos project: Το χρονοδιάγραμμα του έργου ύψους €60 εκατ. και το "μπλόκο" του Δήμου Μυκόνου

    Mykonos project: Το χρονοδιάγραμμα του έργου ύψους €60 εκατ. και το "μπλόκο" του Δήμου Μυκόνου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Ακόμη και πριν από τον Νοέμβριο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα μπορούσε να κατατεθεί προς επεξεργασία το Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) του Mykonos project, της τουριστικής ανάπτυξης προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, που δρομολογεί η AGC Εquity Partners στη θέση Καραπέτης-Άνω Μέρα- στη Μύκονο.

    Πριν από λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γνωμοδότησε θετικά για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΕΣΧΑΣΕ, κάτι που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την τυπική πληρότητα του Προεδρικού Διατάγματος που θα κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Αυτό το διάστημα, ολοκληρώνεται η σύνταξη του σχεδίου Π.Δ., το οποίο θα συζητηθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης και θα προωθηθεί προς έλεγχο και έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την εταιρεία Blue Iris, που θα υλοποιήσει το έργο, να τοποθετεί την έκδοση του ΦΕΚ μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, ενδεχόμενη κατάθεση στο ΣτΕ του σχεδίου Π.Δ. θα μπορούσε να οδηγήσει στην έκδοση του ΦΕΚ, νωρίτερα, έως το τέλος της χρονιάς.

    Το project υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 170 εποχικές και 30 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία και 400 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή.

    Τι σχεδιάζεται

    Σε έκταση 60,3 στρεμμάτων στη θέση Καραπέτης νοτιανατολικά της Μυκόνου, η AGC -που είναι γνωστή από την επένδυσή της στον Αστέρα Βουλιαγμένης- θα αναπτύξει ξενοδοχείο 192 κλινών με συνοδευτικές εγκαταστάσεις άθλησης, κέντρο ευεξίας (spa), πολυχώρο εκδηλώσεων, καταστήματα, τουριστικό λιμένα, ελικοδρόμιο και τελεφερίκ.

    Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ του έργου, η δόμηση και η κάλυψη του συγκροτήματος δεν θα υπερβαίνουν τα 7.921 τ.μ. και 5.281 τ.μ., αντίστοιχα, με τον συνολικό όγκο των κτηρίων, που δεν θα υπερβαίνουν τα 7,5 μέτρα, να είναι 435,6 χιλ. τ.μ. Θα κατασκευαστούν ακόμη, 65 κατοικίες ενός δωματίου με επιφάνεια 45-50 τ.μ., 15 κατοικίες 70 τ.μ., 9 κατοικίες των 2 δωματίων 100 τ.μ., 5 κατοικίες των 3 δωματίων επιφάνειας 130 τ.μ. και μία βίλα 160 τ.μ.

    Επίσης, τα κτήρια, που θα αναπτυχθούν, περιλαμβάνουν:

    - 94 δωμάτια με σύνολο επιφάνειας περίπου 6.010 τ.μ.

    - Κτίριο Εισόδου, Υποδοχής και Γραφείων 250 τ.μ.

    - Ελληνικό Καφενείο, περίπου 100 τ.μ.

    - Εστιατόριο κυρίως για πρωινά γεύματα 200 τ.μ.

    - Εστιατόριο περίπου 160 τ.μ.

    - Καταστήματα περίπου 60-80 τ.μ. έκαστο

    - Kids Club -Παιδικός Σταθμός 150 τ.μ.

    - Κελί - Ταβέρνα περίπου 100 τ,μ,

    - Κτίριο SPA 500 τ.μ.

    - Υπαίθριο Θέατρο

    - Πισίνα 5μ. X 20 μ.

    - Μικρό παρεκκλήσι

    Αναφορικά με τον τουριστικό λιμένα, η μελέτη της επένδυσης σημειώνει ότι η χωροθέτησή του θα προσφέρει τη δυνατότητα συνδυασμού διακοπών με σκάφος και διαμονής σε ξενοδοχείο/χερσαίο κατάλυμα, που τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε άτομα υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

    Όχι από τον Δήμο Μυκόνου

    Ο Δήμος Μυκόνου γνωμοδότησε αρνητικά για τη ΣΜΠΕ του ΕΣΧΑΣΕ "ωσότου μετά από διαβούλευση αποφασιστεί το μοντέλο ανάπτυξης σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις” στο νησί, όπως αναφέρεται στην απόφασή του.

    Στον αντίποδα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σημειώνει, στην απόφαση της γνωμοδότησης ότι "οι όροι δόμησης που επιτρέπουν την ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας, στην περιοχή Καραπέτης, δόθηκαν στο παρελθόν με την συμμετοχή και του Δήμου Μυκόνου και επιτρέπουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων είτε αυτές καταρτίσουν Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, είτε, πολύ χειρότερα, όχι. 

    Την ώρα που "διυλίζεται” ένα επενδυτικό σχέδιο, που για λόγους ασφάλειας δικαίου επέλεξε τον δρόμο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης, πολλά άλλα σχέδια είτε εκπονούνται είτε υλοποιούνται χωρίς να γίνεται κανένας δημόσιος διάλογος επί αυτών”.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ