Συνεχης ενημερωση

    Σάββατο, 09-Νοε-2019 10:22

    ZARO’S: Κρητική "σφήνα" στην πρωτιά των Ηπειρωτών

    ZARO’S: Κρητική "σφήνα" στην πρωτιά των Ηπειρωτών
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Γκίτση

    Με το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος και με τη δημιουργία μιας νέας μονάδας, που θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή ανθρακούχου νερού, μια επένδυση συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ, η κρητική εταιρεία ZARO’S απειλεί την πρωτοκαθεδρία των... Ηπειρωτών του κλάδου.

    Πρόκειται για μια πολυμετοχική εταιρεία, η οποία ανήκει κατά 44% στον Δήμο Φαιστού, ενώ το υπόλοιπο 56% ανήκει σε περίπου 1.050 μικρομετόχους, κατοίκους ή φορείς της ευρύτερης περιοχής του Ζαρού, κανείς ωστόσο από τους οποίους δεν διαθέτει μεγαλύτερο ποσοστό του 2%. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αυξήσει τα μερίδιά της στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού, ενώ σταδιακά ενισχύονται και οι εξαγωγές.

    Το νερό ZARO’S, που αναβλύζει από τις πηγές στους πρόποδες του Ψηλορείτη, στο χωριό Ζαρός του Ηρακλείου, εκτός από τις ελληνικές διακρίσεις, βραβεύθηκε πρόσφατα σε διεθνή διαγωνισμό για τα καλύτερα εμφιαλωμένα νερά στην κινεζική αγορά. Αυτό ήταν μάλλον και το εισιτήριο για την εταιρεία που συμμετέχει στην αποστολή του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κίνα.

    Πώς έφτασε στην Κίνα

    Οι εξαγωγές στη μακρινή Κίνα ξεκίνησαν κάπως παράδοξα. Ο διανομέας με τον οποίο σήμερα συνεργάζεται η εταιρεία έκανε διακοπές στην Κρήτη και, κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος, έτυχε να δοκιμάσει το νερό. Η γεύση τον εντυπωσίασε, αναζήτησε τους εκπροσώπους της εταιρείας και ξεναγήθηκε στη μονάδα εμφιάλωσης αλλά και στο χωριό Ζαρός και, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, κλείστηκε και η συμφωνία συνεργασίας που έβαλε το κρητικό νερό στην κινεζική αγορά.

    Ως αποτέλεσμα, η ανάπτυξη των εργασιών της ZARO'S κατέστησε αναγκαία την υλοποίηση επενδύσεων. Εφέτος η εταιρεία προχώρησε σε επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

    Ενίσχυση δυναμικότητας

    Η επένδυση εξασφαλίζει αυξημένη κατά 35% παραγωγική ικανότητα, και συγκεκριμένα δυνατότητα να παράγει επιπλέον 23.000 φιάλες νερού την ώρα. Η δυναμικότητα εμφιάλωσής της επιτρέπει να έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση τους καλοκαιρινούς μήνες, να ενισχύσει το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά αλλά και να επεκταθεί σε νέες αγορές του εξωτερικού. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη επένδυση, είναι ήδη διαθέσιμο στους καταναλωτές σε όλη τη χώρα το νέο προϊόν του ZARO’S, Sparkling Water Lemon & Lime.

    Παράλληλα, μέσα από τη νέα μονάδα, δυναμικότητας 13.000 φιαλών ανά ώρα, θα ενισχυθεί η παραγωγή ανθρακούχου νερού, ώστε να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση που παρουσιάζει τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις περίπου 15 χώρες όπου η εταιρεία έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, ανάμεσα στις οποίες είναι ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Νότια Αφρική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και η Κίνα.

    Πέρυσι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε σε 13,57 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 15,42%, ενώ η αύξηση στις εξαγωγές ξεπέρασε το 40%. Παρά την αύξηση του τζίρου, τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 23,44%, στα 843.305 ευρώ, τα EBITDA κατά 1,32%, στα 2,31 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των ταμειακών διαθεσίμων της, τα οποία υποχώρησαν πέρυσι στα 571.88 ευρώ.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ