Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 22-Ιουν-2020 07:51

    Πόσο θα κοστίσουν οι εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό

    Πόσο θα κοστίσουν οι εργασίες κατεδάφισης στο Ελληνικό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Στα 3 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώνεται ο προϋπολογισμός των εργασιών κατεδάφισης, που προηγούνται του κυρίως έργου της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το έργο, που θα υλοποιήσει η τεχνική εταιρεία Intrakat, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες, σηματοδοτώντας την εκκίνηση της πρώτης φάσης που περιλαμβάνει την κατεδάφιση 450 κτηρίων. Ο "πυρήνας" του έργου αναμένεται να ξεκινήσει αφότου ολοκληρωθεί η δικαστική ωρίμανση του ακινήτου (έχουν κατατεθεί αιτήσεις ακύρωσης κατά ΚΥΑ) και μετά την έκδοση απόφασης του ΣτΕ για την προσφυγή της Hard Rock για το διαγωνισμό του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο.

    Ανεκτέλεστο άνω των 500 εκατ. ευρώ

    Αν και οι κατεδαφίσεις στο Ελληνικό αποτελούν έργο χαμηλού προϋπολογισμού, συμβάλουν στην ενίσχυση του ανεκτέλεστου της Intrakat, το οποίο εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ. Η εισηγμένη, όπως επισημαίνεται στην οικονομική έκθεση του 2019, υπέγραψε, μέσα στο 2019, νέες συμβάσεις ύψους 80 εκατ., με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να διαμορφώνεται (31/12/2019) σε 375,4 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται συμβάσεις για έργα 208,6 εκατ. ευρώ στα οποία έχει μειοδοτήσει η Intrakat και αναμένεται η υπογραφή τους.  Ενδεικτικά, πριν από μερικούς μήνες, η εισηγμένη μειοδότησε για το έργο της βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Πολύγυρος στο τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα, αρχικού προϋπολογισμού 29 εκατ. ευρώ.

    Ένα ακόμη από τα έργα που ξεκίνησε να υλοποιεί φέτος είναι προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή υπόγειου σταθμού αυτοκινήτου (11,4 χιλ. τ.μ.) και τη διαμόρφωση Πλατείας Πρασίνου (4,5 χιλ. τ.μ.) στην Λεωφόρο Ηρακλείου 340 στη Νέα Ιωνία (Ιωνικό κέντρο). Αποτελεί τμήμα του νέου σύνθετου κτιριακού συγκροτήματος, που θα κατασκευαστεί σε οικόπεδο περίπου επτά στρεμμάτων απέναντι από τον σταθμό Η.Σ.Α.Π. Περισσού.

    Το μεγαλύτερο έργο, ύψους 395 εκατ. ευρώ, που υλοποιεί η Intrakat, περιλαμβάνει την  ανακαίνιση και αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί τα 9 από τα 14 αεροδρόμια, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες βάσει του προγραμματισμού στα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κω. Στo αεροδρόμιο της Κέρκυρας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στα τέλη Ιουνίου του 2020, ενώ στο αεροδρόμιο της Μυκόνου εντός του Ιουλίου του 2020.  Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021.

    Τα μεγέθη

    Σε επίπεδο ομίλου, η Intrakat το 2019, συγκριτικά με το 2018, εμφάνισε πωλήσεις 286 εκατ. ευρώ έναντι 232,1 εκατ. το 2018 (+23%), με τα προ φόρων και τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,3 εκατ. ευρώ (από 0,6 εκατ. ευρώ) και 0,6 εκατ. (από ζημιές 2,8 εκατ.), αντίστοιχα.

    Τα λειτουργικά κέρδη Ebitda αυξήθηκαν, κατά 59%, σε 15,7 εκατ., ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαμορφώνονται σε 8,8 εκατ. ευρώ.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ