Εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας: Η Huawei ανοίγει μια τρύπα στον πάτο ενός "Τιτανικού"

Εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας: Η Huawei ανοίγει μια τρύπα στον πάτο ενός "Τιτανικού"

Του Panos Mourdoukoutas

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας είναι σαν Τιτανικός που βυθίζεται και η υπόθεση της Huawei ανοίγει μια τρύπα στο σκαρί του πλοίου.

Αυτό σύμφωνα με τον Xiaomeng Lu, επικεφαλής για την Κίνα της Access Partnership, παγκόσμιας συμβουλευτικής εταιρείας για τη δημόσια πολιτική στον τομέα της τεχνολογίας.

Η δήλωση του Lu ακολουθεί μετά την κατάθεση από την Huawei μήνυσης με στόχο να αμφισβητήσει τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου του 2019 για τον αμυντικό προϋπολογισμό. Η εταιρεία κάλεσε επίσης την Ουάσιγκτον να σταματήσει την "εκστρατεία κυρώσεων κατά της Huawei επειδή δεν θα εξασφαλίσει κυβερνο-ασφάλεια".

"Η συναισθηματική δήλωση της Huawei βασίζεται σε μια θεμελιώδη παρανόηση του προβλήματος στις ΗΠΑ", λέει ο Lu. "Ο κινεζικός κολοσσός εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών έχει ιστορικό παραβιάσεων των κυρώσεων και προσπαθειών να παρακάμψει τη διαδικασία CFIUS".

Αυτός είναι ο λόγος που ο Lu θεωρεί ότι η Huawei δεν θα κερδίσει την υπόθεση. "Η Kaspersky προέβη στην ίδια αγωγή με την Huawei, για τον ίδιο λόγο, και έχασε", εξηγεί ο Lu. "Η Huawei δεν θα κερδίσει αυτήν την υπόθεση, αφού τα αμερικανικά δικαστήρια πάντοτε συμφωνούν με τους άλλους δύο βραχίονες για θέματα εθνικής ασφάλειας. Επιπλέον, η ιδιοκτησιακή τους δομή δεν απαντά ποτέ στην ερώτηση "Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Huawei;" προσθέτοντας ένα ακόμα στρώμα δυσπιστίας.

Ο Ted Bauman, Ανώτερος Αναλυτής Ερευνών και Οικονομολόγος της Banyan Hill Publishing, συμφωνεί. "Οι προοπτικές της Huawei για επιτυχία στη διεκδίκηση απόφασης εκτός δικαστηρίου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πενιχρές", λέει ο Bauman. 

Γιατί να ζητήσει κάτι τέτοιο; "Το αίτημα της Huawei για μια απόφαση εκτός δικαστηρίου είναι για να αποφευχθεί μια πραγματική δικαστική δίκη", εξηγεί ο Bauman. "Αυτό συμβαίνει επειδή μια δίκη θα περιλαμβάνει τη δικαστική διαδικασία της "ανακάλυψης ", στην οποία οι δικηγόροι της αμερικανικής κυβέρνησης θα απαιτούσαν από την Huawei να παράσχει λεπτομερή στοιχεία που να δείχνουν ότι δεν προκάλεσε κίνδυνο για την ασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποβάλλοντας αγωγή για συνταγματική παραβίαση, η Huawei ρίχνει ένα τελεταίο ζάρι για να αποφύγει αυτή τη διαδικασία. Αν αποτύχει, δεν θα εκπλαγώ να δω την Huawei να αποσύρει την αγωγή της. "

Και ούτε θα σώσει ούτε τον Τιτανικό της εμπορικής σχέσης ΗΠΑ-Κίνας.