Κινεζικά ΜΜΕ: Η Huawei σταματά την παραγωγή ορισμένων κινητών της

Κινεζικά ΜΜΕ: Η Huawei σταματά την παραγωγή ορισμένων κινητών της

Του Zack Doffman

Σύμφωνα με μία αναφορά της South China Morning Post, "η Foxconn, η ταϊβανέζικη εταιρεία που αναλαμβάνει την κατασκευή έξυπνων κινητών τηλεφώνων για εταιρείες όπως η Apple και η Xiaomi, έχει σταματήσει να παράγει ορισμένα κινητά της Huawei, καθώς η κινεζική εταιρεία έχει σταματήσει τις παραγγελίες νέων συσκευών". Η κινεζική εφημερίδα επικαλείται "ανθρώπους με γνώση του ζητήματος, οι οποίοι ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους καθώς οι πληροφορίες είναι προσωπικές".

Η Huawei κατάφερε το πρώτο τρίμηνο του 2019 να καταλάβει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην αγορά, όσον αφορά τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, εκτοπίζοντας την Apple στην τρίτη θέση. Ωστόσο, πλέον η διατήρηση αυτής της θέσης, πόσο μάλλον ο στόχος να ξεπεράσει και τη Samsung (που είναι στην πρώτη θέση), μοιάζει άπιαστο όνειρο.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η IDC ανέφερε σε έκθεσή της πως στα αποτέλεσματα της αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2019 η μεγάλη έκπληξη ήταν η Huawei, η οποία παρουσίασε ανάπτυξη 50,3%, πωλήσεις 59,1 εκατ. συσκευών και 19% μερίδιο αγοράς. "Η Huawei βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Samsung, που βρίσκεται στην κορυφή της αγοράς έξυπνων κινητών τηλεφώνων", έγραφε η IDC.

Η κινεζική εταιρεία έθεσε τον στόχο να προλάβει τη Samsung μέχρι το τέλος της χρονιάς. "Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι μπορούμε να πιάσουμε αυτόν τον στόχο", δήλωσε ο Zhao Ming, στέλεχος της Huawei, κατά την παρουσίαση νέων συσκευών της σειράς Honor. "Οι δυσκολίες μάς κάνουν δυνατότερους", πρόσθεσε.

Από τότε που οι ΗΠΑ έβαλαν στη "μαύρη λίστα" τη Huawei, κατηγορώντας την πως λειτουργεί ως όχημα της κινεζικής κατασκοπείας, έχουν κυκλοφορήσει πολλές φήμες για τις επιπτώσεις στις τιμές και στις συσκευές της εταιρείας. Οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για πτώση των πωλήσεων, ενώ χαρακτηριστικά στη Βρετανία τα 5G κινητά της εταιρείας έχουν αποκλειστεί από τα πρώτα δίκτυα υπερταχύτατου διαδικτύου που λανσάρει η χώρα.

Εν τω μεταξύ, η Huawei αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα στο Χονγκ Κονγκ, όπου τοπικά μέσα μεταδίδουν παράπονα χρηστών για δυσλειτουργίες στα κινητά της Huawei. Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα, τα προβλήματα ξεκίνησαν μετά από ένα update του λειτουργικού συστήματος στα κινητά της Huawei, ενώ η εταιρεία δεν έχει άμεση λύση - οι χρήστες θα μπορούσαν να κάνουν ξανά εγκατάσταση, αλλά αυτό θα οδηγούσε σε διαγραφή των δεδομένων που υπάρχουν αποθηκευμένα στο κινητό.

Τα νέα που έρχονται από το Χονγκ Κονγκ αποτελούν μια παράξενη σύμπτωση. Τίποτα δεν υποδηλώνει πως οποιοδήποτε κινητό της Huawei θα έπρεπε να δυσλειτουργεί εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων ή λόγω της απόφασης της Google να αποσύρει την υποστήριξη του Android από τα τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας. Αλλά οι αναφορές για τις τιμές, τις πωλήσεις και την εμπειρία εξυπηρέτησης θα ανακυκλώνονται μέχρι η κατάσταση να εξομαλυνθεί. Σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως αυτή των smartphones, είναι δύσκολο μια εταιρεία να το ελέγξει αυτό.

Η Huawei ευελπιστεί το Πεκίνο να δώσει μια λύση προτού δει τα μερίδιά της να μειώνονται στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Την Παρασκευή, το Πεκίνο ανακοίνωσε μια λίστα "ανεπιθύμητων αμερικανικών εταιρειών" ως ανταπάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.

Η κινεζική εταιρεία πλέον ελπίζει ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ να ξεκινήσει έναν νέο γύρο συζητήσεων για τις σινοαμερικανικές εμπορικές σχέσεις, με τη Huawei να αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης.

Περισσότερα από Forbes

Οι καλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ - Στην κορυφή η National City Bank

Οι περιφερειακές τράπεζες κυριαρχούν στην κορυφή της λίστας ακόμη και μετά την περσινή αναταραχή των χρεοκοπιών.

Η Trump Media είναι στο ταμπλό της Wall – και αυτό είναι κίνδυνος για τους επενδυτές

Δεν υπάρχει καμία υποστήριξη, θεμελιώδης ή τεχνική, για την τιμή της μετοχής.

Η Μολδαβία θα αγοράσει LNG αμερικανικής προέλευσης από την Ελλάδα

Η Energocom θα αγοράσει LNG από τον πλωτό τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ποιοι χάνουν αν η Ουάσιγκτον "ρίξει ban" στο TikTok

Σε μια εκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, η Κίνα είναι ένα από τα ελάχιστα θέματα συναίνεσης της αμερικανικής πολιτικής σκηνής.

Η κατάσχεση της περιουσίας του Τραμπ δεν θα "τρέξει" γρήγορα — ούτε είναι εύκολη

"Πρόκειται για νομική διαδικασία. Δεν θα πουληθούν αυτά τα ακίνητα μέσα σε μία εβδομάδα".

Η Ρωσία τροφοδοτεί τα συνοριακά προβλήματα των ΗΠΑ για να επηρεάσει την προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ

Για άλλη μια φορά, η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ προωθώντας τη διχόνοια για θέματα μετανάστευσης.

Πώς να νικήσετε τη Ρωσία χωρίς τη βοήθεια της Αμερικής

Η Μόσχα παράγει πλέον 4.500 στρατιωτικά οχήματα τον χρόνο.

Τι κάνουν Ελλάδα και Τουρκία με τους ρωσικούς S-300 και S-400

Το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ από την πώληση των F-35 στην Ελλάδα είναι ο αντίκτυπος στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

"Ο Μπάιντεν αποσύρεται από την προεδρική κούρσα": Ένα σενάριο, πολλοί υποψήφιοι αντικαταστάτες

Στο φόντο: η ηλικία του Μπάιντεν, οι ρητορικές του "γκάφες" και το χαμηλό ποσοστό αποδοχής από τους ψηφοφόρους.

Το δίλημμα του Σι Τζινπίνγκ στην Ερυθρά Θάλασσα: Ιράν ή... Κίνα;

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τις επιθέσεις των Χούθι, υπάρχει μια εκκωφαντική σιωπή: αυτή της Κίνας.

Γιατί τρομάζουν τη Wall οι κινεζικές μετοχές

Πρόβλημα για την Κίνα πώς οι ανησυχίες της Αμερικανών επενδυτών ίσως εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.