Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 25-Ιουν-2019 00:04

    Μπολονέζ με βασιλικό

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Ανδρέα Μήλιου

    Τη νίκη τη διαχειρίζονται όλοι, την ήττα ελάχιστοι. Η νίκη φουσκώνει τα πανιά και δίνει ακόμα και στους αδύναμους αυτοπεποίθηση, γιατί σκεπάζει τις κραυγαλέες αστοχίες, τα λάθη και τα πάθη με τον κουρνιαχτό της. Αντίθετα, την ήττα μπορούν να την διαχειριστούν μόνο οι δυνατοί, οι οργανωμένοι, οι προετοιμασμένοι και οι έμφορτοι με αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία. 

    Ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές επέλεξε τη στρατηγική του τοξικού, εμφυλιοπολεμικού διχασμού της κοινωνίας, επενδύοντας στην τυμβωρυχία και στον φόβο του μπαμπούλα της δεξιάς. Ωστόσο, τα αρνητικά συναισθήματα του λαού στα οποία απευθύνθηκε του γύρισαν την πλάτη και θριάμβευσε η λογική με το γνωστό αποτέλεσμα.

    Ο πρωθυπουργός και τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να προβούν σε εμπεριστατωμένη ενδοσκόπηση των πραγματικών αιτίων της ήττας και επέλεξαν να πορευθούν και στις εθνικές εκλογές με τα ίδια διακυβεύματα και προτάγματα. Ευτυχώς για τη χώρα! Γιατί ήρθε η ώρα για μια διαφορετική διακυβέρνηση που το αριστεροδέξιο λαϊκίστικο συνονθύλευμα που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια δεν μπορεί να υλοποιήσει. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση φιλική στις επενδύσεις, που θα φέρουν νέες καλές δουλειές, μια κυβέρνηση που θα δώσει ελπίδα και προοπτική και θα ανοίξει καινούριους ορίζοντες.

    Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ είναι το χειρότερο πολιτικό προϊόν της μεταπολίτευσης. Είναι ένα ληγμένο προϊόν που λογικά θα έπρεπε να προκαλεί αποστροφή. Τα βαρύγδουπα λόγια περί προοδευτισμού αποδείχθηκαν νεκρά κελύφη κενού περιεχομένου που δεν πείθουν πλέον κανέναν καλόπιστο πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η προσωποποίηση του πολιτικού τυχοδωκτισμού και καιροσκοπισμού, του αρρωστημένου νεποτισμού, της εξαγοράς συνειδήσεων και της αναξιοκρατίας. Είναι ένα αρρωστημένο πολιτικό μόρφωμα χωρίς ταυτότητα, που συντίθεται από αριστεροκαπιταλιστές, απολειφάδια και αποσυνάγωγους του κραταιού ΠΑΣΟΚ και ακροδεξιούς τυχοδιώκτες-θεσιθήρες των ΑΝΕΛ, ένα μόρφωμα δηλαδή που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Βαυκαλίζεται ότι είναι προοδευτική συμμαχία αλλά δεν είναι παρά ένα παρακμιακό γραφείο συνοικεσίων.

    Ότι κι αν αγγίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ το ευτελίζει με την ίδια ευκολία που ευτέλισε και την ιδέα της Αριστεράς. Στην προσπάθεια να επανασυνδεθεί με την ιδέα της Αριστεράς αναζήτησε για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας αριστερά σύμβολα από το βεστιάριο της απόμαχης διανόησης και εισέπραξε αρνήσεις από αρκετούς σοβαρούς ανθρώπους, καθώς δεν θέλησαν να είναι συνυποψήφιοι με τους ακροδεξιούς πολιτικούς τυχοδιώκτες και καιροσκόπους των ΑΝΕΛ. Ευτυχώς αποδέχθηκε ο Β. Βασιλικός και η σάλτσα μπολονέζ έδεσε με άρωμα βασιλικού. Δεν ξέρω τι νοιώθει κανείς όταν βλέπει έναν αναγνωρίσιμο ογδονταπεντάχρονο συγγραφέα να ενδίδει στα κάλλη των σειρήνων μιας απαξιωμένης και διεφθαρμένης  εξουσίας που βρίσκεται σε αποδρομή. Ο  οίκτος είναι ίσως το κοντινότερο στην περίσταση συναίσθημα.

    * Ο κ. Ανδρέας Μήλιος είναι διδάκτορας του πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης, οικονομολόγος. 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ