Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 05-Ιουν-2020 00:01

    Οι αγορές, το "come back", η τάση και το ΧΑ

    Οι αγορές, το "come back", η τάση και το ΧΑ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

    Πόσοι άραγε, πριν από περίπου δυόμιση μήνες, στοιχημάτιζαν υπέρ μίας ταχύτατης και σχετικά άμεσης ανάκαμψης; 

    Kαι ενώ μάλιστα είχε προηγηθεί η ραγδαία πτώση στις αγορές λόγω της πανδημίας (αφού πρώτα τα χρηματιστήρια είχαν "σπάσει τα κοντέρ" ανοδικά μέχρι τον Φεβρουάριο)... Μάλλον θα πρόκειται για τη μειοψηφία των επενδυτών. Η πανδημία προχωρούσε, η παγκόσμια οικονομία έμπαινε στον "πάγο", οι επενδυτές ανησυχούσαν, η μεταβλητότητα έδειχνε την αβεβαιότητα που επικρατούσε. Με τα bets των μεγαλοεπενδυτών, των fund managers και των ξένων οίκων να είναι κάθε άλλο παρά... υποστηρικτικά της ανάκαμψης. Να όμως που τελικά οι αγορές έκαναν ένα εντυπωσιακό come back. Οι μετοχές βρέθηκαν παγκοσμίως  σε υψηλό 3 μηνών, όπως έδειξε και ο MSCI World Index καθώς το momentum που φέρνει το άνοιγμα των οικονομιών παγκόσμια ανατροφοδοτείται από τα θετικά νέα στη μάχη κατά του ιού. Η οικονομική δραστηριότητα βελτιώνεται, αν και είναι σταθερά υπό αξιολόγηση η δυναμική της.

    Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά και τους δείκτες, οι διεθνείς οίκοι σταδιακά έχουν αρχίσει να… "μαζεύουν" τις απαισιόδοξες και επιφυλακτικές εκτιμήσεις τους. Η Goldman Sachs όπως αναφέρθηκε στο χθεσινό σχόλιο προχώρησε στο δικό της "mea culpa", η BofA μίλησε για τη στροφή των money market funds υπέρ των μετοχών και για ρευστότητα άνω του 1 τρισ. δολαρίων, η JP Morgan κάνει λόγο για πακτωλό χρημάτων που έχουν τα funds, και πάει λέγοντας.

    Προφανώς, στη δυναμική αντίδραση των αγορών έπαιξαν ρόλο ο περιορισμός των κρουσμάτων και το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών μετά το lockdown. Ωστόσο, ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η τεράστια ρευστότητα που έχουν ήδη παράσχει ή υπόσχονται κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις, τα τρισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ, με τη Fed και τις ΗΠΑ να ανοίγουν τον χορό και τις ΕΚΤ-Ε.Ε. να "πιάνουν το νήμα". Βέβαια, υπάρχουν οι "φωνές" που υπενθυμίζουν τα άσχημα οικονομικά και εταιρικά στοιχεία, και γενικότερα μιλούν για "φούσκα" στις αγορές δια χειρός κεντρικών τραπεζών.

    Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Deutsche Bank, η συνολική επέκταση του ισολογισμού των δέκα μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών στον Κόσμο, έχει φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια, αγγίζοντας τη γραμμή τάσης της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Σαν να λένε δηλαδή, το ράλι δεν είναι πραγματικό αλλά "κατευθυνόμενο". Ουδέν το καινούργιο, θα πουν πολλοί... Ωστόσο, μένει πράγματι να φανεί αν έχουμε μια νέα bull market (με αναταράξεις προσεχώς) ή διανύουμε ένα bear market rally και προσεχώς θα έχουμε διόρθωση, όχι όμως προς τα πρόσφατα χαμηλά.

    Σε αυτό το περιβάλλον, επιχείρησε δυναμικό come back και το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κοιτάζοντας πλέον, από μια σχετική απόσταση, τα επίπεδα με το "7άρι" μπροστά, όπως είχαμε επισημάνει και την περασμένη εβδομάδα. Και όπως λέγανε οι παλιοί των αγορών, "η τάση είναι φίλη μας" και διαμορφώνεται από το διεθνές κλίμα. Τώρα -και ανεξάρτητα από τις όποιες ημερήσιες διακυμάνσεις- αν θα πάει προς το 700 ή θα γυρίσει προς την περιοχή των 640, είναι ένα αμφίρροπο στοίχημα. Γιατί ποτέ ο δρόμος δεν είναι στρωμένος μόνο με "ρόδα". Σε κάθε περίπτωση, οι traders αναφέρουν ότι το "ΧΑ καβάλησε το ρεύμα που οδήγησε υψηλότερα τα ξένα χρηματιστήρια", επωφελήθηκε από τη σταθερά αυξημένη διάθεση για ανάληψη και έκθεση στο επενδυτικό ρίσκο, με την τεράστια ρευστότητα να αποτελεί τον βασικό "μοχλό" της ανόδου. Αλλά μένει να δούμε και τη συνέχεια.

    Αξίζει επίσης να παρατηρήσουμε ότι πέραν των τραπεζών, που κατά τους "παίκτες" συνεχίζουν να επηρεάζουν με τη συμπεριφορά τους τη δυναμική (προηγούμενες ημέρες είχαμε μπαράζ διεθνών εκθέσεων), παρατηρήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πονταρίσματα στο ευρύτερο φάσμα των "υποδομών". Δεν θα εισέλθουμε σε ονοματολογία, αλλά δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι μετοχές από κλάδους όπως η ενέργεια, η ΑΠΕ, τα πετρέλαια, οι κατασκευές, η βιομηχανία κ.λπ. δέχθηκαν το αγοραστικό ενδιαφέρον, είτε λόγω αποτελεσμάτων, είτε λόγω επιχειρηματικών εξελίξεων. Είτε όμως και γιατί οι επενδυτές ποντάρουν σε νέες μπίζνες προσεχώς στο πλαίσιο της διόλου ευκαταφρόνητης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και το νέο ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης.

    dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ