Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 07-Ιουλ-2020 00:01

    Δεν ευνοεί καθόλου την οικονομία το βαρύ πολιτικό κλίμα

    Δεν ευνοεί καθόλου την οικονομία το βαρύ πολιτικό κλίμα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

    Το πολιτικό κλίμα έχει πάρει φωτιά σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει εστιασμένη στο μεγάλο στοίχημα της οικονομίας.

    Η χώρα έχει να αντιμετωπίσει μία εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για να ορθοποδήσει. Ο ερχόμενος χειμώνας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αποδειχτεί ιδιαίτερα δύσκολος για μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Η αβεβαιότητα είναι ορατή και παρά τις θετικές προθέσεις και την κατανόηση της κατάστασης, τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται ερήμην - και αυτό έχει σημασία- της ευρωπαϊκής αρωγής που έχει μεταφερθεί στις καλένδες, προφανώς δεν επαρκούν.

    Καθώς είναι προφανές ότι η ζημιά που έχει υποστεί η ευάλωτη και στηριγμένη σε επισφαλείς τομείς και δραστηριότητες ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερη των αρχικών κυβερνητικών εκτιμήσεων ή έστω ελπίδων, η αγορά έχει να αντιμετωπίσει προσεχώς πιθανά λουκέτα, απώλεια θέσεων εργασίας, συρρίκνωση εισοδημάτων για πολλούς, πρόβλημα στην κατανάλωση αλλά και αδυναμία σε αρκετές περιπτώσεις πληρωμής υποχρεώσεων σε εφορία, ταμεία και τράπεζες. Αυτή την κατάσταση έχει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Χωρίς να έχει ακόμα διαθέσιμο το μεγαλύτερο μέρος της προσδοκόμενης από το εξωτερικό ρευστότητας. Τουλάχιστον μέσα στο 2020...

    Ο αγώνας για την εξισορρόπηση και ανάκαμψη της οικονομίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας είναι και μεγάλος και δύσκολος και μεσομακροπρόθεσμος. Δεν τελειώνει με τις υφιστάμενες δράσεις. Και προφανώς θα περιλαμβάνει και την ανάγκη για δομική ανασύνθεση του "μείγματος" της επιχειρηματικότητας. Το έχουμε επισημάνει και άλλες φορές. Πρέπει να αλλάξει το κέντρο βάρους της οικονομίας. Με έμφαση στην παραγωγή, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια και όχι "μονόπατα" τον τουρισμό και το άναρχο real estate.

    Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο αν στον μεγάλο αυτό εθνικό στόχο έχει γίνει κατανοητό ότι πρέπει να ταχθούν όλοι χωρίς άλλες ατζέντες και επιδιώξεις. Ο πρωθυπουργός ηγείται της προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της χώρας και έχει δείξει προσήλωση στην επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες που θα εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάκαμψης και ανάπτυξης. Ας ελπίσουμε ότι και όλοι οι άλλοι βρίσκονται στο ίδιο κλίμα. Γιατί αυτός είναι ένας στόχος που θα απαιτήσει το σύνολο των κυβερνητικών προσπαθειών, αλλά και συναίνεση έστω και σε μίνιμουμ επίπεδο καθώς ο δρόμος μπροστά έχει αγκάθια και όχι ροδοπέταλα. Ένας δρόμος που μπορεί να περνά από χάσματα που θα απαιτήσουν "γέφυρες" όπως ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πανδημίας ή τα ελληνοτουρκικά. Και ίσως κυρίως τα ελληνοτουρκικά.

    Με αυτή την οπτική, όσα παρατηρούνται αυτόν τον καιρό δεν συμβάλουν στον στόχο. Το βαρύ πολιτικό κλίμα που έχει πάντα τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε παραπολιτικής μορφής ξεκατίνιασμα δεν πρέπει να επηρεάσει ή να υποσκελίσει το μεγάλο στοίχημα που υπάρχει μπροστά. Άλλο η απόδοση ευθυνών όπου υπάρχει παρανομία, άλλο η πολιτική απόδοση ευθυνών και άλλο η δημιουργία κλίματος που θυμίζει προεκλογική πόλωση. Και που εντείνει την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τον προβληματισμό στον επιχειρηματικό και οικονομικό κόσμο...

    dimitris.papakonstantinou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ