Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 04-Ιουν-2019 00:02

    Πώς πιάστηκαν όλοι στον ύπνο...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Κώστα Στούπα 

    Πρέπει να ομολογήσουμε πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών της 26ης Μαϊου δεν αιφνιδίασαν μόνο την κυβέρνηση η οποία πιάστηκε στον ύπνο και βάρεσε διάλυση, μας αιφνιδίασαν όλους.

    Ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι στην αντιπολίτευση δεν περίμεναν το εύρος της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει  τις 10 μονάδες, δρομολογώντας τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν.

    Του αιφνιδιασμού δεν γλίτωσαν και οι αγορές οι οποίες φαίνεται πως είχαν "αποκοιμηθεί” μαζί με όλους τους άλλους από τις δημοσκοπήσεις. Η στήλη είχε απευθυνθεί σε παράγοντες της αγοράς που έχουν γνώση των στοιχείων όλων των διαθέσιμων ερευνών και οι απαντήσεις που εισέπραξε είναι πως η διαφορά έχει περιοριστεί κάτω από τις 5 μονάδες, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες η χώρα να μπει σε μια περίοδο ακυβερνησίας με αλλεπάλληλες αναμετρήσεις με την απλή αναλογική.

    Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές ανέβαζαν σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα πως αρκετές ξένες πρεσβείες έχουν δημοσκοπήσεις στα χέρια τους που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται...

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έδειχνε πως είχε πιστέψει πως η διαφορά είναι περί το 2-3%, ενώ οι πληροφορίες θέλουν το "Μαξίμου" μετά το φιάσκο να σταματά τη συνεργασία με δυο εταιρείες δημοσκοπήσεων.

    Η εικόνα που είχαμε από τις έρευνες ήταν πως η "αχίλλειος  πτέρνα" της κυβέρνησης ήταν οι περιφέρειες της Μακεδονίας λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

    Οι περισσότεροι δημοσκόποι μιλούσαν ακόμη και για μονοψήφια ποσοστά στις περισσότερες περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας αλλά και για συγκράτηση των δυνάμεων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, κατάσταση που δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα συνολικό ποσοστό πάνω από το 25% που ήταν και το ζητούμενο για να μείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παιγνίδι με αξιώσεις για τη συνέχεια.

    Τα αποτελέσματα προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία και ανέτρεψαν το σκηνικό αλλά και τις εκτιμήσεις για τις υπόγειες εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

    Στη Φλώρινα π.χ. η Ν.Δ. έφτασε το 33,8% έναντι 27,05% στις Ευρωεκλογές του 2014 και 35,12% στις βουλευτικές του Ιανουαρίου του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Φλώρινα έλαβε 27,2% έναντι 23,5% το 2014 και 36,2% το 2015. Στα Γρεβενά την περασμένη εβδομάδα η Ν.Δ. πήρε 34,7% έναντι 23,8% του ΣΥΡΙΖΑ.  Στην Α Θεσσαλονίκης  τα ποσοστά ήταν 30,6% έναντι 21,7% ενώ στην Β Θεσσαλονίκης 35% έναντι 17,90%.

    Τα αποτελέσματα αυτά θα μπορούσαν να αφομοιωθούν αν ο ΣΥΡΙΖΑ κράταγε δυνάμεις στην υπόλοιπη χώρα. Τούτο δεν φαίνεται πως συνέβη καθώς τα επιμέρους γεωγραφικά και ποιοτικά στοιχεία της εκλογικής αναμέτρησης δείχνουν καθολικές απώλειες σε όλα τα μέτωπα οι οποίες καταδεικνύουν την απώλεια της πολιτικής ηγεμονίας και προμηνύουν ακόμη και πιθανή "εξαέρωση" σε δεύτερο χρόνο.

    Ενδεικτικές της συντριβής που προαναγγέλλει τα χειρότερα είναι οι ήττες σε περιοχές που συνιστούν τη "ραχοκοκαλιά" της ελληνικής κοινωνίας όπου κυριαρχεί η κοινωνική και οικονομική τάξη των μικρομεσαίων.

    Στο Μαρούσι και τα Βριλήσσια π.χ. η Ν.Δ. πήρε 40,67% και 44,69% αντίστοιχα με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 20,87% και 18,74%. Στις εκλογές του 2009 που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ η διαφορά στο Μαρούσι και τα Βριλήσσια ήταν 37% με 30%.

    Ποτέ κατά την περίοδο του δικομματισμού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το ένα κόμμα σε περιοχές που χαρακτηρίζουν τον μέσο όρο της χώρας δεν είχε διαφορά που να φτάνει στο διπλάσιο ποσοστό.

    Στις εκλογές της 26ης Μαΐου στην Πεντέλη η ΝΔ έφτασε το 42,11% έναντι 19,71% του ΣΥΡΙΖΑ. Στο Χαλάνδρι και την Αγ. Παρασκευή η ΝΔ πήρε 39,58% και 41,48% αντίστοιχα έναντι 21,81% και 19,91%.

    Στην Α Αθηνών η διαφορά ήταν 36,48% έναντι 24,59%.

    Αν συνδυάσει κάποιος τα στοιχεία αυτά που στον μέσο όρο της κοινωνίας είναι συντριπτικά μαζί με τα στοιχεία που δείχνουν πως η Ν.Δ. προηγείται και στους νέους, τους φοιτητές, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους αποκομίζει την εικόνα πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας έχουν χάσει τα "κρίσιμα μεγέθη" και τα ποιοτικά στοιχεία που τους εξασφαλίζουν θέση σε ένα πιθανό νέο δικομματικό πολιτικό σύστημα.

    Αντιθέτως, το γεγονός πως οι μόνοι χώροι που διατηρεί προνομιακές σχέσεις και πολιτική ηγεμονία είναι οι φυλακές καταδεικνύει περιθωριακό τρόπο σκέψης με  αντικοινωνικά χαρακτηριστικά.

    Τα επιμέρους ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της 26ης Μαΐου καταδεικνύουν μαζικές και ριζικές μεταστροφές που συντελούνται στην κοινωνία, οι οποίες δεν ευνοούν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΚΙΝΑΛ που παρά το μικρό μονοψήφιο ποσοστό του εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

    kostas.stoupas@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ