Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 17-Απρ-2019 16:16

    Ευρωπαϊκός ουραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα, υποχώρησαν κι άλλο το 2018

    Ευρωπαϊκός ουραγός στις επενδύσεις η Ελλάδα, υποχώρησαν κι άλλο το 2018
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Χάρη Φλουδόπουλου

    Μπορεί ο ΣΕΒ να έχει μιλήσει κατ' επανάληψη για την ανάγκη υλοποίησης επενδύσεων 100 δισ. ευρώ που είναι αναγκαίες ώστε η χώρα να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,5% - 4% την επόμενη 5ετία, ωστόσο αντί να γίνονται βήματα προς τα εμπρός, η κατάσταση επιδεινώνεται. Αυτό καταδεικνύουν τα στοιχεία που επικαλέστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, ο οποίος μαζί με τους προέδρους 5 περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου με θέμα τις επενδύσεις. Όπως είπε ο κ. Φέσσας οι επενδύσεις το 2018 μειώθηκαν στη χώρα μας κατά 3 δισ. σε σχέση με το 2017, ενώ συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στη χώρα μας το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ είναι κατά 50% μικρότερο. 

    Πιο συγκεκριμένα το 2007 οι επενδύσεις στην ΕΕ αντιπροσώπευαν το 22,6% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και στην Ελλάδα το 26%. 11 χρόνια μετά και αφού καταβαραθρώθηκε η οικοδομή και μειώθηκαν οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, το ποσοστό υποχώρησε το 2018 στο 11,1% (από 12,9% το 2017) όταν αντίστοιχα στην Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το 20,2%. 

    Ο κ. Φέσσας έκανε λόγο για τριπλό ανάχωμα που εμποδίζει τις επενδύσεις και το οποίο εντοπίζεται στην υστέρηση του ΑΕΠ, στην πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και στα εμπόδια στις αδειοδοτήσεις.

    Στην ίδια συνέντευξη οι πρόεδροι των περιφερειακών βιομηχανικών συνδέσμων ανέφεραν από την πλευρά τους τα εμπόδια που εντοπίζουν οι ίδιοι στις δικές τους περιοχές.

    Η κ. Λένα Κολιοπούλου που αντιπροσωπεύει τον σύνδεσμο Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας αναφέρθηκε στα προβλήματα των ενεργειακών και μεταφορικών υποδομών: υπάρχει δίκτυο αερίου δίπλα από βιομηχανίες και δεν είναι συνδεδεμένες, ενώ οι προσεγγίσεις γύρω από τον σιδηρόδρομο και το λιμάνι του Βόλου είναι αποσπασματικές. Εν έτει 2019 υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε γρήγορο internet, πρόσθεσε.

    Ο κ. Νίκος Κουδούνης από τις βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας, αναφέρθηκε στην πρόκληση της δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου εξυγίανσης και ανάπτυξης της λεκάνης απορροής του Ασωπού που ξεκινά με τη συμμετοχή των επιχειρήσεων της περιοχής.

    Ο κ. Δημήτρης Μαθιός από τον σύνδεσμο βιομηχανιών Αθηνών Πειραιώς τόνισε ότι την ίδια στιγμή που η πολιτεία καλεί για επενδύσεις, υπάρχουν προβλήματα όπως με την αρχαιολογία και την Cosco  στον Πειραιά. Ζητάμε νοικοκύρεμα και να ξαναδούμε ξεπερασμένους κανόνες όπως οι κατηγορίες όχλησης που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του '80.

    Ο κ. Κλεομένης Μπάρλος από την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα κορεσμού του δικτύου ηλεκτρισμού που δεν επιτρέπει επενδύσεις ΑΠΕ και εξοικονόμησης. 

    Ο κ. Αχιλλέας Νταβέλης τέλος από το σύνδεσμο Θεσσαλίας αναφέρθηκε σε 3 σημαντικές επενδύσεις που θα αλλάξουν την εικόνα της περιοχής και ειδικότερα το εμπορευματικό κέντρο σε οικόπεδο της ΓΑΙΟΣΕ, τον εκσυγχρονισμό της ΒΙΠΕ Λάρισας και το πρότυπο ογκολογικό κέντρο στην περιοχή. 

    Αιχμές για ΣΒΕ

    Η παρουσία των εκπροσώπων των περιφερειακών συνδέσμων είχε και συμβολική σημασία καθώς το τελευταίο διάστημα εκδηλώθηκε η κίνηση του Συνδέσμου της Βόρειας Ελλάδας που μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος. Κληθείς να σχολιάσει ο κ. Φέσσας επεσήμανε το γεγονός ότι οι περιφερειακοί σύνδεσμοι έδωσαν το παρών στην εκδήλωση του ΣΕΒ ενώ υπήρξε αιχμηρός απέναντι στο ΣΒΕ. "Το να μετατρέπεις έναν περιφερειακό σύνδεσμο σε εθνικό και να εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της βιομηχανίας δεν είναι πραγματική αλλά τεχνητή κρίση που έχει πολιτικά κίνητρα. Όλοι οι περιφερειακοί σύνδεσμοι πλην Β. Ελλάδος είναι εδώ, καθώς ο ΣΕΒ δεν είχε ασχοληθεί με τη Β. Ελλάδα για λόγους ευγένειας προς το ΣΒΒΕ. Πλέον θα ασχοληθούμε και θα αναβαθμίσουμε την παρουσία μας και εκεί” τόνισε ο κ. Φέσσας. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ