Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 17-Ιουν-2019 08:11

    Χρηματιστήριο: 4+1 λόγοι δείχνουν τις 1.000 μονάδες

    Χρηματιστήριο: 4+1 λόγοι δείχνουν τις 1.000 μονάδες
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Ελευθερίας Κούρταλη

    Ένα ισχυρό ανοδικό ριμπάουντ από τις αρχές του 2019 καταγράφει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καλύπτοντας τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε την τελευταία 5ετία, από τις ευρωεκλογές του 2014 μέχρι και τον περασμένο Μάιο, όταν οι ευρωκάλπες έδειξαν σαφές μήνυμα αλλαγής πολιτικής σελίδας.

    Αυτό το ισχυρό ριμπάουντ, της τάξης του 37%, και η ισχυρή στροφή της ψυχολογίας της αγοράς οφείλονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην προσδοκία των επενδυτών για αλλαγή κυβέρνησης, φιλικής προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις, η οποία ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των funds απέναντι στις ελληνικές μετοχές, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα. Οι εκτιμήσεις για την εδραίωση ενός σταθερού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος και το "ξεπάγωμα" σημαντικών επενδύσεων τροφοδοτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον, κάτι που αποτυπώνεται στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στις 850 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα τιμών Φεβρουαρίου 2018.

    Μπαράζ εκθέσεων

    Σύμφωνα με το μπαράζ των εκθέσεων των ξένων οίκων και των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, τα περιθώρια ανόδου για τις ελληνικές μετοχές, παρά την ισχυρή πορεία του τελευταίου διαστήματος, είναι μεγάλα και αυτό φαίνεται από τις τιμές-στόχους που δίνουν για μεγάλο αριθμό τίτλων, καθώς και το ενισχυμένο κλίμα απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες και αποτελούν και "οδηγό" της πορείας του Χ.Α.

    Το θετικό momentum που έχει χτιστεί αυτό το έτος έχει διατηρηθεί αλώβητο από τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, λόγω ανησυχιών για Ιταλία και εμπορικές εντάσεις, οδηγώντας στην αυτονόμηση του Γενικού Δείκτη αλλά και των ελληνικών ομολόγων. Το Χ.Α., από "μαύρη τρύπα", έχει πλέον μετατραπεί σε μαγνήτη των επενδυτικών κεφαλαίων και αυτό φάνηκε τόσο από το κλίμα στα πρόσφατα roadshows όσο και από την εκτόξευση του τζίρου από τους ξένους επενδυτές, από την επόμενη των ευρωεκλογών, ο οποίος πλέον διαμορφώνεται ημερησίως πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ. Το "trade του Ελληνικού Χρηματιστηρίου" έχει πολλούς λόγους να αποτελεί το κορυφαίο στοίχημα των επενδυτών, ανοίγοντας ξανά τον δρόμο προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, επίπεδα που έχει να "δει" η αγορά από τον Δεκέμβριο του 2014...

    Ποιοι είναι, όμως, οι κύριοι λόγοι που συνηγορούν σε διατήρηση της ανοδικής τάσης; Αναλυτικά:

    1. Αλλάζουν εικόνα οι τράπεζες

    Οι τραπεζικές μετοχές είναι ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του ράλι του Χ.Α. Από τα ιστορικά χαμηλά όπου βρέθηκε ο κλαδικός δείκτης τον περασμένο Ιανουάριο, έχει υπεραποδώσει σημαντικά της αγοράς, καταγράφοντας κέρδη άνω του 100%.

    Οι λόγοι αυτού του ξεσπάσματος είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με την υπερβολή της διόρθωσης του β' τριμήνου του 2018, με τα νέα σχέδια των τραπεζών και τη μείωση των NPEs σε συνδυασμό με τα σχέδια των Αρχών (ΤΧΣ, ΤτΕ), τα οποία θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, τον νέο νόμο Κατσέλη και, κυρίως, με την εξάλειψη των ανησυχιών για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

    Όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, η επισημοποίηση της διαδικασίας προκήρυξης πρόωρων εκλογών στις 7 Ιουλίου επανέφερε το θετικό momentum στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και αναβάθμισε την επενδυτική ψυχολογία. Η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά και η ταυτόχρονη άνοδος των τιμών τους ωφελούν σε απόλυτο βαθμό τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.

    Οι συστημικές τράπεζες κατέχουν σημαντικό ύψος ελληνικών ομολόγων στο ενεργητικό τους και, έτσι, διαμορφώνονται προϋποθέσεις κεφαλαιακής αναβάθμισης, ενώ η παράλληλη εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων ανοίγει τον δρόμο για επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και τελικά της κερδοφορίας τους. Όπως εξηγούν, η συνέχιση του ενάρετου αυτού σεναρίου για τον τραπεζικό κλάδο τροφοδοτεί το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές, με τις προσδοκίες για αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας ακόμα και μέσα στον Αύγουστο και άρση των capital controls μέχρι το τέλος του έτους να ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για τον κλάδο. Η ευόδωση θετικών εξελίξεων στο μακροοικονομικό περιβάλλον στη συνέχεια, μετά και τις εκλογές, με το σενάριο της αναπτυξιακής ανάταξης να δρομολογείται, διαμορφώνει προσδοκίες για συνέχιση των θετικών επιδόσεων των τραπεζικών μετοχών.

    Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, η αγορά σταδιακά αποτιμά το σενάριο ότι ο κλάδος θα αναλάβει πιο τολμηρά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, γεγονός που θα πρέπει φυσιολογικά να οδηγήσει σε σταδιακή μείωση του discount έναντι των τραπεζών της Ευρωζώνης. Έτσι, μια σύγκλιση στις αποτιμήσεις παρόμοια με αυτή που σημειώθηκε την περίοδο 2011-2015 (όπου το discount του δείκτη P/TBV διαμορφώθηκε στο 30%) θα είναι πιθανή. Η θέληση των ελληνικών τραπεζών να επιταχύνουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους μέσω πιο αξιόπιστων σχεδίων, ένα θετικό μακροοικονομικό outlook και μια περισσότερο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση θα υποστηρίξουν αυτή την τάση.

    2. Αποτιμήσεις – re-rating

    Σε ένα περιβάλλον έντονων ανησυχιών στις διεθνείς αγορές, οι ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών μετά το σφυροκόπημα της προηγουμένης χρονιάς και το επίσης ελκυστικό οutlook της οικονομίας που φέρνουν οι κάλπες έχουν ξεκάθαρα μπει στο ραντάρ των μεγάλων funds, τα οποία μέχρι πρόσφατα είχαν γυρίσει την πλάτη στα ελληνικά assets, οδηγώντας στην καθίζηση του τζίρου. Το re-rating έχει ήδη αρχίσει και επεκτείνεται σιγά-σιγά από τις τράπεζες και προς τα υπόλοιπα blue chips, καθώς και τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις.

    Οι μετοχές των εισηγμένων σπεύδουν να μηδενίσουν το όποιο discount υπήρχε λόγω πολιτικού ρίσκου και, με αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με το Universe της Λέων Δεπόλας, το μέσο περιθώριο ανόδου των τίτλων της πραγματικής οικονομίας υπολογίζεται περί το 14% από τα τρέχοντα επίπεδα και περίπου στο 10% για τους τίτλους με μεγαλύτερη στάθμιση. Η κίνηση αυτή στηρίζεται και στο γεγονός ότι οι θετικές εξελίξεις θα φέρουν περαιτέρω αναβαθμίσεις των τιμών-στόχων.

    Από την πλευρά της, η Eurobank Equities επισημαίνει πως, παρά το πρόσφατο ράλι, το Χ.Α. δεν έχει παρουσιάσει ακόμη απόδοση όπως αυτή των ελληνικών ομολόγων. Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη μείωση ρίσκου (de-risking) έχει σχεδόν περάσει απαρατήρητη.

    Ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι επενδυτές διστάζουν να υιοθετήσουν χαμηλότερο premium είναι το γεγονός ότι το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι φωτεινό. Έτσι, η αύξηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, η οποία θα τροφοδοτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, θα είναι ο κύριος παράγοντας για το re-rating των ελληνικών μετοχών με προσδοκίες για αυξημένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια. Αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τη Citigroup, η εκτιμώμενη αύξηση των κερδών ανά μετοχή στην ελληνική αγορά είναι η μεγαλύτερη διεθνώς, τοποθετώντας την αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) στο 39% φέτος και στο 25,3% το 2020.

    Η Wood επισημαίνει πως οι ελληνικές μετοχές θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τις σταθερές προοπτικές στο μέτωπο της πολιτικής και τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας. Όπως επισημαίνει, οι επενδυτές πρέπει να βάλουν τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και τις μετοχές ελληνικών εταιρειών με ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, στο ραντάρ τους, καθώς θα επωφεληθούν άμεσα από το re-rating.

    3. Επανεκκίνηση επενδύσεων – ιδιωτικοποιήσεις

    Η προοπτική επιτάχυνσης των αποκρατικοποιήσεων και της δρομολόγησης επενδυτικών προγραμμάτων, η οποία και θα έχει σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία και τις επενδύσεις, στρέφει τα ραντάρ των ξένων funds σε εταιρείες που είναι άμεσα συνδεδεμένες με αυτά τα δεδομένα.

    Αυτό εξηγεί και τις σημαντικές αποδόσεις που έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα οι μετοχές των ΔΕΗ, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ κ.ά. Η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει ως προτεραιότητά της την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, την προώθηση ώριμων επιχειρηματικών σχεδίων, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα διαμορφώσουν φιλικότερο περιβάλλον για επιχειρηματικές δράσεις.

    Εξελίξεις, δηλαδή, οι οποίες θα οδηγήσουν το ταχύτερο σε επιτάχυνση των ρυθμών μεγέθυνσης της οικονομίας. Αυτό, όπως σημείωσε και η PIMCO σε κλειστή παρουσίαση στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, αρέσει στις αγορές. Μάλιστα, o Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ήδη ότι η επένδυση του Ελληνικού θα ξεμπλοκάρει την πρώτη κιόλας εβδομάδα της νέας διακυβέρνησης, με την υπογραφή και των δύο υπουργικών αποφάσεων που λείπουν για να ξεκινήσει το έργο. Η αγορά βλέπει πως πλέον η Ελλάδα θα στραφεί στην ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που εδώ και χρόνια έχουν βαλτώσει, ενώ η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων θα ενισχύσει τη ροή επενδύσεων και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, μειώνοντας τους εξωτερικούς κινδύνους από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα του ευμετάβλητου διεθνούς περιβάλλοντος.

    Οι επενδύσεις αποτελούν τη μεγάλη πληγή της ελληνικής οικονομίας, όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, με τη UBS να τονίζει πως η μεγάλη αλλαγή για τη χώρα θα έρθει από την ενίσχυση σε αυτό το μέτωπο. Αν το πετύχει αυτό, το 2020 μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμούς του 2,9%. Όπως σημείωσε και η Allianz σε πρόσφατη έκθεσή της, η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και μείωση των φόρων, καθώς και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, γι' αυτό και οι εκλογές αποτελούν μια θετική εξέλιξη για τη χώρα, δεδομένης της πολιτικής ατζέντας της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που ζητά η αγορά αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με την Axia Research, είναι: α) τη μείωση του πραγματικού φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, β) τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εταιρειών, γ) την προσαρμογή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, δ) τις ιδιωτικοποιήσεις και ε) το άνοιγμα των αγορών, ιδίως της αγοράς ενέργειας.

    4. Follow the money

    Ένα άλλο στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει το ελληνικό trade, παρασύροντας την αγορά υψηλότερα, είναι αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν την "αγελαία" συμπεριφορά των traders ή αλλιώς το... follow the money.

    Σύμφωνα με τους "κανόνες" των αγορών, οι μεμονωμένοι επενδυτές τείνουν να ακολουθούν τις στρατηγικές που βλέπουν να ακολουθούν το έξυπνο χρήμα, τα μεγάλα funds και οι θεσμικοί και να κοιτούν τις μετοχές οι οποίες αποτελούν top picks των μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται hot λόγω των πολιτικών εξελίξεων και πολλοί θα είναι αυτοί που θα θέλουν να μπουν στο τρένο αυτού του trade. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι αναλυτές εκτιμούν πως σε επόμενη φάση του ράλι η άνοδος θα είναι πιο γενικευμένη, με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις να μπαίνουν ακόμα πιο δυναμικά στον "χορό".

    Όπως επισημαίνουν, αν και ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί την αδιαμφισβήτητη εμπροσθοφυλακή της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η περαιτέρω διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο για δεικτοβαρείς τίτλους όσο και για άλλους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης έχει ήδη ξεκινήσει, με το "έξυπνο χρήμα" να αναζητεί ήδη επενδυτικές επιλογές με αποτιμήσεις που αδικούνται από τα θεμελιώδη μεγέθη τους και τα άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.

    Όπως σημείωσε και η Beta Securities, η μεταφορά ρευστότητας από κερδισμένες θέσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μικρότερου μεγέθους εταιρείες αναζωογόνησε τις προηγούμενες ημέρες την κινητικότητα σε όλο το εύρος της αγοράς, δίνοντας, έτσι, περισσότερο πλουραλισμό στο κλαμπ των ενεργών μετοχών. Η ενεργοποίηση αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας μετοχών ενισχύει την πεποίθηση ότι η ελληνική αγορά έχει εισέλθει για τα καλά σε μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, αφού υπάρχει η διάθεση να αξιολογηθούν νέα ή αποτιμήσεις που σε άλλες εποχές περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα από το ταμπλό. Το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο και είθισται να συγκινεί τη λιανική επενδυτική, η οποία αναζητά επιλογές που χαρακτηρίζονται από ακραίο ρίσκο ενδεχομένως και κάποιες φορές βασισμένες στο συναίσθημα. Σύμφωνα με την Axia, η επίτευξη της αυτοδυναμίας από τη νέα κυβέρνηση θα "μεταδώσει" το ράλι ευρύτερα στην αγορά, εκτός από τις τράπεζες και τα blue chips, και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις και σε μετοχές υψηλής ρευστότητας, με το re-rating να γίνεται αισθητό σε όλο το ταμπλό.

    +1. Προσδοκία αυτοδυναμίας, σημαντικής πολιτικής αλλαγής

    Τα άνω των 13 δισ. ευρώ που προστέθηκαν από την αρχή του έτους έως και σήμερα στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. είναι το αποτέλεσμα της αλλαγής που φέρνει στις διαθέσεις της επενδυτικής κοινότητας η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα.

    Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο και οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, το απέδειξε αυτό ξεκάθαρα, με την αγορά να καταγράφει ένα δυναμικό ράλι περίπου 130 μονάδων. Η αγορά αναμένει πως από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου θα προκύψει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία θα έχει ψηλά στην ατζέντα της φιλικές προς την αγορά πολιτικές, ξεκλειδώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τις στρατηγικές των διεθνών funds και οδηγώντας τα short funds σε short covering, κάτι το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει.

    Όπως επισημαίνει η Natixis σε ανάλυσή της, η προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές εξηγεί την εκτόξευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Από την πλευρά της, η Morgan Stanley σημειώνει πως η αισιοδοξία της αγοράς για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω εάν η νέα κυβέρνηση επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι, σύμφωνα με πήγες της αγοράς, αναμένεται να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας των εκλογών.

    Αντίστοιχα, η S&P έχει επισημάνει πως οι εκλογές θα είναι καθοριστικές για τη βελτίωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ενώ τόνισε πως υπάρχει δυνατότητα για ισχυρότερα αποτελέσματα στο μέτωπο της ανάπτυξης της οικονομίας εάν γίνουν περισσότερα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε η χώρα να προσελκύσει ισχυρότερες εισροές από επενδύσεις από το εξωτερικό.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ