Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 07:46

    Απαλλοτριώσεις-εξπρές για επενδύσεις άνω των €90 εκατ. στα απορρίμματα

    Απαλλοτριώσεις-εξπρές για επενδύσεις άνω των €90 εκατ. στα απορρίμματα
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    Με γοργούς ρυθμούς αναμένεται να τρέξουν τέσσερα έργα στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, σε Κεντρική Μακεδονία, Ύδρα, Τήνο και Λέρο, ύστερα από την ένταξή τους στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, με τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για έργα συνολικού, αρχικού, προϋπολογισμού της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ.

    Το σκεπτικό της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στηρίζεται στο γεγονός ότι τα εν λόγω έργα συγχρηματοδοτούνται από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Μεταφορών και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΥΔ/ΕΠ –ΥΜΕΠΕΡΑΑ) της περιόδου 2014-2020", η χρηματοδότηση της οποίας ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου 2023 και για την επόμενη προγραμματική περίοδο τέτοιου είδους έργα δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση. Ακόμη, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου απαιτήθηκε καθώς παρατηρήθηκε αργή πρόοδος υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων.

    3+1 έργα

    Το μεγαλύτερο από τα σχεδιαζόμενα έργα περιλαμβάνει τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θέρμη. Το έργο, προϋπολογισμού 63 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Θα έχει ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας 128.200 τόνων σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.), εξυπηρετώντας τους Δήμους του Ανατολικού Τομέα της ΠΚΜ (μέρος της Π.Ε. Θεσσαλονίκης και το σύνολο της Π.Ε. Χαλκιδικής) και 22.000 τόνων προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), εξυπηρετώντας τον Δήμο Θέρμης και το 65% του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στην Λέρο, οι δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνουν την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) χωρητικότητας τουλάχιστον 110.000 κυβικών μέτρων και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 20 έτη για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των μη επικινδύνων στερεών αποβλήτων/ υπολειμμάτων του Δήμου Λέρου. Όπως και μονάδας κομποστοποίησης ετήσιας δυναμικότητας 650 τόνων προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων αποβλήτων και σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό, μέταλλο, γυαλί) δυναμικότητας 1.050 τόνων ανά έτος. Σήμερα η Λέρος είναι ένα από πολυάριθμα ελληνικά νησιά που διαθέτει παράνομες χωματερές, όπου το καλοκαίρι, συχνά, εκδηλώνονται πυρκαγιές.

    Στην Ύδρα το έργο της ολοκλήρωσης δικτύου αποχέτευσης και εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Ύδρας είναι της τάξεως των 9,6 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ προωθείται ακόμη η ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών αποβλήτων προϋπολογισμού 6,4 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά, προβλέπεται ένα σύνολο έργων και δράσεων προς υλοποίηση από τον ΕΔΣΝΑ και το Δήμο Ύδρας με σκοπό και την αποκατάσταση του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) του νησιού.

    Στην Τήνο προωθείται η υλοποίηση της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) χωρητικότητας 144 χιλ. κυβικών μέτρων, όπως και μονάδας κομποστοποίησης ετήσιας δυναμικότητας 300 τόνων, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.

    dimitris.delevegos@capital.gr

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ