Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 19-Ιουν-2020 08:18

    Τέλος Ιουνίου ο διαγωνισμός για την ΥΑΦΑ της Νότιας Καβάλας

    Τέλος Ιουνίου ο διαγωνισμός για την ΥΑΦΑ της Νότιας Καβάλας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Πυρετωδώς προετοιμάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ ώστε να τρέξουν μέσα στον μήνα άλλη μία ενεργειακή αποκρατικοποίηση.

    Ο λόγος για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας και σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων επιδιώκει να δημοσιεύσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περί τα τέλη Ιουνίου.

    Σκοπός είναι η παραχώρηση της για 50 χρόνια προκειμένου ο επενδυτής να τη μετατρέψει σε αποθηκευτικό χώρο φυσικού αερίου. Οι απαιτούμενες επενδύσεις εκτιμώνται σε περίπου 300 εκ. ευρώ. Η ΥΑΦΑ πρόκειται για ένα σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα που βρίσκεται στον Κόλπο της Καβάλας, 11 χιλιόμετρα νότια του πετρελαϊκού κοιτάσματος του Πρίνου και σε βάθος 1.700 μέτρων.

    Για τη συγκεκριμένη υποδομή ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τόσο οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ (Snam, Fluxys και Enagas) όσο και το σχήμα των εταιριών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Storenergy (θυγατρικής της γαλλικής Engie) και η Energean Oil & Gas.

    Η Υπόγεια Αποθήκη της Νοτίου Καβάλας αποτελεί ενεργειακή υποδομή που θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς και θα βελτιώσει την διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προμηθευτών φυσικού αερίου. Επίσης σε συνδυασμό με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας και το FSRU της Αλεξανδρούπολης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε η χώρα να μετεξελιχθεί σε hub φυσικού αερίου.

    Σύμφωνα με τον προκαταρκτικό σχεδιασμό του έργου, η χωρητικότητα της υπόγειας αποθήκης (UGS) εκτιμάται περίπου στο 1 δις. κ.μ.. Ο ετήσιος ενεργός διακινούμενος όγκος εκτιμάται σε 360 εκατ. κυβικά μέτρα. Η μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα απόληψης φυσικού αερίου και εισαγωγής στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) εκτιμάται σε 4 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως.

    Σημειώνεται ότι το έργο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των Έργων Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) που υιοθετήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2017 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Κράτη Μέλη στην συνάντηση των Περιφερειακών Ομάδων για τα PCI.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ