Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 20-Μαϊ-2019 08:25

    To σχέδιο του Γιώργου Ορφανού για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

    To σχέδιο του Γιώργου Ορφανού για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Παρέμβαση για την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης κάνει μέσα από το πρόγραμμα της παράταξής του "Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον", ο υποψήφιος δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Ορφανός.

    Στόχος είναι να μετατραπεί σε λιμάνι Αφετηρίας Κρουαζιέρας (Home Port) με πολλαπλά οφέλη για την πόλη. Σύμφωνα με την πρόγραμμα, για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, θα κινηθούν από κοινού ο δήμος, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο ΟΛΘ και οι φορείς της πόλης προκειμένου το παραλιακό μέτωπο να επανασχεδιασθεί και να εκσυγχρονιστεί με νέες κατάλληλες υποδομές.

    Επισημαίνεται μάλιστα ότι πέραν της νευραλγικής θέσης της στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη, πληροί όλες εκείνες τις βασικές προϋποθέσεις για να γίνει διεθνής προορισμός και να διεκδικήσει ένα αξιόλογο κομμάτι της αγοράς κρουαζιέρας: διαθέσιμο διεθνές αεροδρόμιο κοντά στο λιμάνι, αξιοπιστία αεροπορικών μεταφορών, ασφάλεια της πόλης, περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος και φυσικού κάλλους κοντά στο λιμάνι.

    Η επίτευξη του στόχου προϋποθέτει έργα υποδομών ύψους 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με σχεδιασμό του ΟΛΘ. Μεταξύ άλλων, απαιτείται συνεργασία αρμοδίων φορέων για να δρομολογηθεί η κατασκευή σύγχρονων υπηρεσιών ελέγχου, υπηρεσιών διαχείρισης αποσκευών, χώρου αναμονής επιβατών, αίθουσας αναχωρήσεων, υπηρεσίες και υποδομές αγοράς ανεφοδιασμού και προμήθειας των πλοίων κ.α.

    Ποια τα οφέλη για την Θεσσαλονίκη
    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Γιώργου Ορφανού, σε πρώτη φάση, οι εργασίες στο λιμάνι θα τονώσουν την τοπική οικονομία ενώ με την ολοκλήρωση των έργων η περιοχή θα ανθίσει από την λειτουργία νέων επιχειρήσεων όπως τουριστικών πρακτορείων, καταστημάτων, εστιατορίων κτλ.

    Κατ΄ επέκταση, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, θα αυξηθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων καθώς και τα έσοδα του δήμου από λιμενικά τέλη ενώ θα πολλαπλασιαστεί ο αριθμός διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία της πόλης καθώς χιλιάδες τουρίστες θα φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη.

    Ταυτόχρονα, περισσότερα αεροπορικά δρομολόγια από και προς την Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν ενισχυτικά προς την κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, προετοιμάζοντας το έδαφος λειτουργικά για την εισροή περισσότερων επισκεπτών.

    Για τους ίδιους λόγους θα ενταθεί η προσπάθεια από την παράταξη του Γιώργου Ορφανού και για τη σιδηροδρομική σύνδεση των κοντινών πόλεων -τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού - με τη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει ήδη ανακοινωθεί, το λιμάνι θα γίνει ενδιάμεσος σταθμός για τις μετακινήσεις των εμπορευμάτων. Στόχος είναι η προώθηση της αποθήκευσης και διανομής προϊόντων (κλάδος logistics) στις εγχώριες μεταποιητικές και εμπορικές επιχειρήσεις. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ