Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 22-Ιουλ-2019 20:11

    Με το μισό βλέμμα στο παρελθόν η ομιλία Τσίπρα

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:10

    Της Νίκης Ζορμπά

    Με το μισό βλέμμα στο παρελθόν και στη στάση που τήρησε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ούσα στην αντιπολίτευση ήταν η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα κατά την δευτερολογία του στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης.

    Το άλλο μισό βλέμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στραμμένο στην επιμονή του να χρεώνει κρυφή ατζέντα στην Ν.Δ. εφ όλης της πολιτικής ύλης.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους, με αφορμή την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την πρωτολογία του παρουσιάζοντας τις προγραμματικές θέσεις της Κυβέρνησής του.

    Ο κ. Τσίπρας, ζητεί από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει για το πού θα βρει η κυβέρνηση τα απαιτούμενα χρήματα για την κάλυψη των φορολογικών ελαφρύνσεων που εξήγγειλε ενώ μέμφεται τη Ν.Δ. για προώθηση αντεργατικής ατζέντας και επιβάρυνσης των πολιτών με αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Μεταξύ άλλων, ο Α. Τσίπρας είπε για:

    Κ. Μητσοτάκη

    Σας παρακολουθώ αυτές τις μέρες να δίνετε συνεντεύξεις και να λέτε ότι νικήσατε το λαϊκισμό και την ακροδεξιά.

    Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη δίπλα σας.

    Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω. Σε αυτή την αίθουσα, εδώ και τρία χρόνια τα έχουμε ακούσει όλα.

    Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε. Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους.

    Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό, ακόμη και στην τρομοκρατία έναντι εκλεγμένων εκπροσώπων του ελληνικού λαού.

    Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί.

    Επειδή, όμως, μου άρεσε ιδιαίτερα η αναφορά σας στον Κίπλινγκ, προχθές επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε ένα δικό μου αγαπημένο – επίσης Βρετανό – συγγραφέα για να καταλάβετε τη διαφορά μας: Έγραψε λοιπόν ο Όργουελ ότι: "Στις στιγμές της εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατικό". Η υπό μια έννοια λοιπόν η στάση μας τόσο στο Μακεδονικό όσο και στην οικονομία είχε και αυτόν το χαρακτήρα.

    Οικονομία

    Δηλαδή έχουμε ήδη εμείς υλοποιήσει μέτρα 7 δις σε λιγότερο από ένα χρόνο και μας λέγατε τέταρτο μνημόνιο και παροχολογία και εσείς φέρατε 300 εκ έκπτωση μεγαλύτερη στον ΕΝΦΙΑ για το 19 και κοντεύετε να στήσετε και αψίδες του θριάμβου να περάσετε από κάτω….

    Δημιουργήσαμε – με τις θυσίες του ελληνικού λαού – ένα μαξιλάρι ρευστότητας 37 δις και η χώρα επέστρεψε στις αγορές με ρυθμισμένο το χρέος της και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια δανεισμού.

    Και έχετε λέτε ένα άλλο σχέδιο, το οποίο ούτε το έχουμε δει, ούτε το έχετε πει στους δανειστές, απ΄ όσα τουλάχιστόν βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Και σας ρωτάω ευθέως μήπως μας κοροϊδεύετε;

    Εκτός από τον προϋπολογισμό του 20, θα καταθέσετε και το μεσοπρόθεσμο μέχρι και το 22.

    Θα δούμε λοιπόν τι πλεόνασμα θα υπολογίσετε για το 21 και το 22.
    1)   Θα ακυρώσετε όσα νομοθετήσαμε;
    2)   Θα ακυρώσετε όσα εξαγγείλαμε για το 2020 ;
    3)   Θα φέρετε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2,5 με 3 δις για το 2020.

    Γιατί τόσο είναι το κενό που δημιουργείται με βάση το στόχο του 3,5%

    Αλλά και εκεί τι ακριβώς κάνετε; Προσθέτετε άλλα 300 εκατομμύρια.

    Αλλά η ουσία είναι για ποιους πάει αυτή η πρόσθετη ελάφρυνση. Και από που θα προκύψει αυτός ο χώρος; Διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση στο 30% στις χαμηλές περιουσίες. Μάλιστα.

    Δηλαδή για ένα σπίτι 60 τμ, αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι με βάση το σχέδιο που διατηρείτε θα πληρώσει από 224, 157 ευρώ φέτος. 77 ευρώ έκπτωση.

    Ποια είναι όμως η καινοτομία; Ένα σπίτι 250 τμ στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο και εμείς δεν είχαμε προβλέψει να έχει έκπτωση, με σας ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6950 ευρώ, 6250. 700 ευρώ λιγότερα.

    Δηλαδή 77 ευρώ στο Κερατσίνι, 700 στην Εκάλη. Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους.

    Και φυσικά εξαγγείλατε και το πέρασμα του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αφού φυσικά περιορίσετε τους πόρους προς την αυτοδιοίκηση. Δημιουργώντας τελικά δήμους δύο ταχυτήτων, αφού οι πλούσιοι θα έχουν υψηλά έσοδα και οι λαϊκές συνοικίες θα τη βγάζουν με τα ελάχιστά.

    Γιατί αυτούς ξέρετε δεν αφορά η μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, αλλά αντιθέτως καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει το σχέδιο για τη "διεύρυνση της φορολογικής βάσης".

    Δηλαδή, στο λεξιλόγιο του ΔΝΤ, η μείωση του αφορολόγητου.

    ΔΕΗ

    Τέσσερα χρόνια την κρατήσαμε όρθια, χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια του ρεύματος σε αντίθεση με σας που από το 2011 ως το 2014 αυξήσατε τις τιμές αθροιστικά 60%.

    Σήμερα είστε πάλι στα κάγκελα. Πείτε στον κόσμο, πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυα σας, κρύβονται νέες αυξήσεις στο ρεύμα;

    Επίσης, πότε θα τελειώσει το κρυφτούλι με το ασφαλιστικό; Αφού είναι τόσο επωφελής και καινοτόμα η πρόταση σας γιατί αυτή η μυστικοπάθεια;

    Εμείς σας παραδώσαμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα χωρίς το χάος και τις τρύπες δισεκατομμυρίων που μας είχατε αφήσει.

    Απλή αναλογική

    Μας καταγγέλλετε για την απλή αναλογική και για την ακυβερνησία.

    Αλήθεια, εσείς που ευαγγελίζεστε τη σύνθεση και την ενότητα των Ελλήνων, θέλετε να επαναφέρετε τη μονοκρατορία του ενός σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης;

    Μη διανοηθείτε να κάνετε παιχνίδια με τους θεσμούς για τον εκλογικό νόμο.

    Αν θέλετε συνεννόηση είμαστε δω να κουβεντιάσουμε. Αλλά παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε. Και λυπάμαι πολύ για αυτούς που σας το προτείνουν.

    Αντιπολίτευση

    Εμείς δεν θα αντιπολιτευτούμε πετώντας υπαινιγμούς και λάσπη. Ούτε επενδύοντας στο διχασμό και το φόβο. Ούτε φυσικά συκοφαντώντας τη χώρα στο εξωτερικό.

    Θα είμαστε μαζί για το συμφέρον του τόπου και των ανθρώπων του.

    Αλλά έχουμε μια εντολή. Να μη σας επιτρέψουμε να ολοκληρώσετε ένα σχέδιο εξαπάτησης των μεσαίων στρωμάτων και των λαϊκών οικογενειών.

    Διαβάσε ακόμη:
    Επίθεση Σύριζα σε Μητσοτάκη και για ΔΕΗ

    Βουλή: Ο αιφνιδιασμός Μητσοτάκη, οι κόντρες για Πρέσπες - Ασφάλεια και η ατζέντα Τσίπρα

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ