Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 03-Σεπ-2019 09:39

    Άνω-κάτω στο ΚΙΝΑΛ- Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου

    Άνω-κάτω στο ΚΙΝΑΛ- Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10.55

    Της Νίκης Ζορμπά

    Το ποσοστό που έλαβε το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά στις εθνικές εκλογές (8,10%) έδωσε μόνο μια μικρή παράταση στην επικεφαλής του. Την γλίτωσε δηλαδή από το να αρχίσουν τα όργανα το ίδιο βράδυ μεταθέτοντας τις διεργασίες για λίγο αργότερα. 

    Το ΚΙΝΑΛ είναι αδιαμφισβήτητο πως απέτυχε στο στοίχημα που είχε θέσει το ίδιο: να υποστεί στρατηγική ήττα ο ΣΥΡΙΖΑ και να ανακαταλάβει τους ψηφοφόρους και την πολιτική του κυριαρχία στον χώρο της κεντροαριστεράς. 

    Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε σε τρεις κάλπες μέσα σε διάστημα 40 ημερών μεν, αλλά από την Ν.Δ και όχι από το ΚΙΝΑΛ, πρώην ΠΑΣΟΚ, πρώην Δημοκρατική Συμπαράταξη, πρώην ΕΛΙΑ και τράβα κορδέλα. 

    Παραλλήλως, το ΚΙΝΑΛ υφίσταται, ως αναμενόμενο μετά την αποτυχία του να καταστεί ο έτερος πόλος της Ν.Δ, ασφυκτική πίεση τόσο από τα δεξιά  όσο και εξ ευωνύμων του.

    Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε στελέχη που είχαν ταυτιστεί με την Κεντροαριστερά του Κώστα Σημίτη ( εμπράκτως μάλιστα, αξιοποιώντας τα σε κυβερνητικές θέσεις- κλειδιά) και οι μετεγγραφές άλλων προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλαγιοκοπεί τον άλλοτε κραταιό χώρο, με αξιώσεις, δεν αφήνει περιθώρια στην Φώφη Γεννηματά, να βαδίσει σε μια ανέφελη πολιτικά περίοδο. 

    Αμφισβήτηση

    Ήταν ζήτημα χρόνου να πέσουν οι πρώτες μπαλωθιές στο εσωτερικό, οδηγώντας την επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ προ υπαρξιακών διλημμάτων για τον χώρο της- όποιον της έχει απομείνει. 

    Τα 45 χρόνια από την ίδρυση   του ΠΑΣΟΚ, βρίσκουν το ΚΙΝΑΛ σαν άδειο κέλυφος μιας πολιτικής ιδέας που μοιάζει να μην υπάρχει πια. 

    Τον "διάλογο" άρχισε ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε με μεγάλη σαφήνεια επιστροφή του ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ

    "Το μήνυμα στις προηγούμενες εκλογές το έδωσε ο ίδιος ο λαός, και το ακούσαμε όλοι μας: ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ. Το επικείμενο συνέδριο του κόμματος τον Δεκέμβριο έχει μόνο ένα θέμα να αναδείξει: Το αίτημα για το "όλον ΠΑΣΟΚ." ΚΙΝΑΛ, ΚΙΔΗΣΟ, απομεινάρια του ΔΗΜΑΡ, και λοιπές κινήσεις και τάσεις, όταν έρθει η στιγμή, να ενταχθούν όλα στο ΠΑΣΟΚ" ανέφερε σε άρθρο του στο Βήμα καταλήγοντας: 

    "Η παράταξη με την μεγάλη δημοκρατική παράδοση πρέπει και οφείλει στον κόσμο της να αναγεννηθεί. Εάν ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ, τότε η απήχηση μας και ο ρόλος μας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας είναι δεδομένη. Αυτό πρέπει να είναι το διακύβευμα στο επερχόμενο συνέδριο αλλά και για τις ανοικτές εκλογές για ανάδειξη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. . Τι ζητάμε; Όχι επιστροφή στο παρελθόν αλλά επιστροφή στις πραγματικές αξίας του ΠΑΣΟΚ, εκείνες του σοσιαλισμού. Με ανοικτές διαδικασίες!". 

    Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε και ο Παύλος Γερουλάνος 

    "Το χειρότερο είναι ότι η κοινωνία νιώθει ότι το ΚΙΝΑΛ δεν την αφορά πια και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να πάρει τη θέση του ΠΑΣΟΚ" είπε σημειώνοντας: "η διεύρυνση είχε χαρακτηριστικά εσωκομματικού παζαριού", οπότε ήταν λογική και επόμενη η αντίδραση του κόσμου που ρωτούσε: "μα καλά, εσείς ΠΑΣΟΚ δεν είστε; Ντρέπεστε να το πείτε;".

    Αμφισβήτηση του ΚΙΝΑΛ σημαίνει ευθέως αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά καθώς η ίδια, είναι νομιμοποιημένη επικεφαλής του νέου Κινήματος και ουχί του ΠΑΣΟΚ το οποίο προβλέπει στο καταστατικό του,  ανά τέσσερα χρόνια, εκλογή αρχηγού από την βάση. 

    Στον "καυγά" και ο Μαλέλης

    Ο πρώην γραμματέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Σταμάτης Μαλέλης, ο οποίος παραιτήθηκε πρόσφατα από τον θώκο του διαφωνώντας με τις επιλογές της Γεννηματά, παρενέβη στον διάλογο που ξεκίνησε δημόσια και απάντησε στον Νίκο Παπανδρέου, μέσω άρθρου του στο in.gr 

    "Το μείζον θέμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς δεν είναι τα ονόματα και τα σύμβολα αλλά οι πολιτικές" αναφέρει ο κ. Μαλέλης ζητώντας: 

    "Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει το τιμόνι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πρέπει να βάλει κατακόκκινες γραμμές με τη συντήρηση. Η συνεχής ροή στελεχών μας προς τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι από καιρό.

    Ας το πάρουν κάποιοι είδηση. Σοσιαλδημοκρατία δεν σημαίνει φλέρτ με τη Δεξιά. Οσοι το έκαναν στο παρελθόν είναι υπευθυνοι που το 40% έγινε 4% και 8%.

    Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά". 

    Απαντήσεις από Φώφη

    Η κ. Γεννηματά, καλείται απόψε το βράδυ να δώσει τις δικές της απαντήσεις, από την Λάρισα, όπου πραγματοποιούνται οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση των 45 ετών από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. 

    Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται να επιμείνει στην εκδοχή ...ΚΙΝΑΛ με ολίγο και από ΠΑΣΟΚ.

    Για τούτο προϊδέασε άλλωστε και ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, σε ραδιοφωνική του παρέμβαση (Alpha) 

    "Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Το ΠΑΣΟΚ ήταν ο πρωταγωνιστής του Κινήματος Αλλαγής όταν άνοιξε τις πόρτες του στους χιλιάδες συμπολίτες μας τον Νοέμβριο του 2017 και είναι εδώ αποτελώντας και σήμερα τον κυρίαρχο πόλο εντός του Κινήματος Αλλαγής".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ