Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 21-Ιαν-2020 12:22

    Επιστολή στήριξης των ΗΠΑ στην Αθήνα, στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

    Επιστολή στήριξης των ΗΠΑ στην Αθήνα, στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13.06

    Του Δημήτρη Γκάτσιου

    Επισημαίνοντας ότι στους λεονταρισμούς της Άγκυρας και του προέδρου, Ερντογάν, η Αθήνα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έφερε στην πρώτη γραμμή την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την επιστολή ως επιστέγασμα των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που παρήγαγε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, πριν δύο εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη χώρα μας.

    "Στην επιστολή αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν μιλούν μόνο για την υποχρέωση επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα και για την αποφυγή προκλητικών πράξεων ή διακηρύξεων. Κυρίως, τονίζουν -και μάλιστα δύο φορές στην ίδια επιστολή- ότι "οι Η.Π.Α. παραμένουν δεσμευμένες να στηρίξουν την ευημερία, την ασφάλεια και την δημοκρατία της Ελλάδας”. Επιπλέον, τονίζουν ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα "ως ηγέτη στην Ευρώπη, ως σύμμαχο-κλειδί και ως κρίσιμο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια”. Είναι σαφές ότι η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ταυτόχρονα μια αποστομωτική απάντηση σε αυτούς που βιάστηκαν να απαξιώσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον πριν από δύο εβδομάδες", επεσήμανε ο κ. Πέτσας, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η Αθήνα αντιλαμβάνεται τον εκνευρισμό της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν, προσθέτοντας πως η ελληνική πρωτεύουσα επιδιώκει πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. "Προσδοκούμε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για αποκλιμάκωση και όχι για κλιμάκωση", σημείωσε, ενώ όσον αφορά στα τουρκικά δημοσιεύματα για αναγνώριση του ψευδοκράτους από τη Ρωσία σχολίασε ότι υπάρχει διάψευση από την πλευρά της ρωσικής πρεσβείας στη Λευκωσία.

    "Όσον αφορά στην Ιταλία, πρέπει να δούμε το ζήτημα υπό το πρίσμα των εσωτερικών εξελίξεων. Δεν υπάρχει θέμα για κοινές γεωτρήσεις με την Τουρκία", πρόσθεσε.

    Στρέφοντας το βλέμμα του στον απόηχο της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στο χθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου συνιστούν ένα θετικό πρώτο βήμα για δύο κυρίως λόγους:

    -Βεβαιώνουν τη διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μία πολιτική λύση.

    -Επαναλαμβάνουν την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

    "Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι τα συμπεράσματα αυτά, είναι ένα πρώτο βήμα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναμένει τη συνέχεια όλης αυτής της Διαδικασίας του Βερολίνου. Και βεβαίως αναμένει να συμπεριληφθεί και η ίδια στα επόμενα στάδιά της. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας διαβεβαίωσε ότι η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει η ίδια, ότι τα "μνημόνια Σάρατζ-Τουρκίας" είναι παράνομα και κενά περιεχομένου. Σε ότι αφορά ειδικότερα τις τουρκικές προκλήσεις και τους λεονταρισμούς, η Ελλάδα απαντά με εθνική αυτοπεποίθηση. Στηριζόμαστε στη δυνατότητά μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμμαχίες μας", επεσήμανε.

    Δείτε την επιστολή του Μ. Πομπέο προς τον Κ. Μητσοτάκη δεξιά, στη στήλη Σχετικά Αρχεία.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

    pompeo_mitsotakis (203 KB)

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ