Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 03-Ιουν-2020 11:49

    Γεωργιάδης: Καλώ τις επιχειρήσεις να μπουν στην πλατφόρμα για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα των €7 δισ.

    Γεωργιάδης: Καλώ τις επιχειρήσεις να μπουν στην πλατφόρμα για το εγγυοδοτικό πρόγραμμα των €7 δισ.
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Μαριας Νταλιάνη

    Να μπουν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου που ανοίγει σε μία ώρα για το μεγάλο εγγυοδοτικό πρόγραμμα των 7 δισ. ευρώ κάλεσε τις επιχειρήσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Παππά στη Βουλή.

    Ο ίδιος επανέλαβε ότι https://www.capital.gr/oikonomia/3457291/ad-georgiadis-anakatanomi-poron-uper-oson-trapezon-trexoun-to-programma-reustotitas-timoria-oson-kolusiergisoun οι τράπεζες έχουν αναλάβει μέσω τους μεγέθους που έχει η καθεμία στην αγορά να χορηγήσουν τα δάνεια και οι επιδόσεις τους ως προς την ταχύτητα χορήγησης ρευστότητας θα κριθεί σε 30 ημέρες.

    "Θα μετρήσουμε πόσα χρήματα δόθηκαν, θα κριθούν τόσο οι διοικήσεις όσο και τα μεσαία στελέχη εάν θα προχωρήσουν γρήγορα με τα δάνεια αυτά και αν δούμε ότι δεν συμβαίνει αυτό τότε θα αφαιρούνται πόροι για να μεταφερθούν σε άλλη τράπεζα. Θα είμαστε αμείλικτοι" τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

    ΣΥΡΙΖΑ: "Δώστε χωρίς τραπεζικά κριτήρια"

    Ο υπουργός άκουσε τον ‘σκιώδη’ ομόλογό του του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά να προτείνει την χορήγηση δανείων μέσω του συγκεκριμένου ταμείου χωρίς τραπεζικά κριτήρια γιατί "τα τραπεζικά κριτήρια είναι φτιαγμένα σε άλλους καιρούς και εστιάζουν στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, σήμερα όλη η αγορά έχει πρόβλημα. Αν αφήσουμε τα χρήματα να διοχετεύονται μέσω τραπεζών με κριτήρια προηγούμενης μέρας τότε θα βαθύνει η ύφεση".

    Απαντώντας στην προτροπή ο κ. Γεωργιάδης είπε δηκτικά: "Σας άκουσα κύριε Παππά και σκεφτόμουν τις  μελλοντικές εξεταστικές που θα στήνατε αν δίναμε χωρίς τυπικά τραπεζικά κριτήρια τα δάνεια, Γιατί αύριο, εσείς και ο κ. Πολάκης θα μου λέτε πήγαινε στο ειδικό δικαστήριο. Σέβομαι την κριτική που κάνετε στις διοικήσεις των τραπεζών γιατί είναι οι ίδιοι που επέλεξε η κυβέρνηση Τσίπρα, τι μας λέτε ότι εσείς κάνατε κακές επιλογές; Εμείς θα επανεξετάσουμε τις χορηγήσεις που θα γίνουν αν δούμε πως υπάρχει πρόβλημα στο πώς δίνουν οι τράπεζες τα χρήματα τότε οι σχέσεις μας με τις διοικήσεις θα είναι πολύ άσχημες".

    Όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης τα χρήματα που δίνουν οι τράπεζες είναι οι καταθέσεις των πολιτών και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχουν κριτήρια για το πώς δίνονται. "Ακούγεται εύκολο να λέτε ‘μοίρασε τα λεφτά’ αλλά μετά να κλαίμε όλοι μαζί και να λέμε ‘που πήγαν τα λεφτά’. Εμείς κινούμαστε ήρεμα και λελογισμένα".

    Επικαλέστηκε την αξιολόγηση της Moody´s σημειώνοντας ότι όπως έγραψε και ο οίκος η Ελλάδα έχει πετύχει να διατηρήσει την δημοσιονομική σταθερότητα και να πάει το 2021 σε ανάπτυξη. "Δίνουμε στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη ρευστότητα που έχει δοθεί ποτέ και μάλιστα τόσο σύντομα" τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο κ. Παππάς άσκησε κριτική στο πως δόθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή λέγοντας ότι επιχειρήσεις με 8ο εργαζόμενους πήραν μόνο 4.000 ευρώ ενώ άλλες με λιγότερους πήραν 100.000 ευρώ. Και επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δίνεται μη επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 2.000 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ