Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 19-Απρ-2019 14:56

    Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Αντίθετος στην έκδοση νέου χρέους για την τόνωση της οικονομίας

    Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Αντίθετος στην έκδοση νέου χρέους για την τόνωση της οικονομίας
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Olaf Scholz, απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει νέο χρέος για να τονώσει την οικονομία της χώρας που επιβραδύνεται, και απέδωσε την αναιμική ανάπτυξη φέτος σε εξωτερικούς παράγοντες όπως τις ανεπίλυτες εμπορικές διαφωνίες και τον κίνδυνο η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

    Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Scholz απέρριψε επίσης τις ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να περιέλθει σε ύφεση, αφότου η κυβέρνηση περιέκοψε τις εκτιμήσεις για το 2019 στο 0,5%.

    Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Angela Merkel βρίσκεται αντιμέτωπος με φωνές από τους εταίρους στην ΕΕ και το ΔΝΤ για να τονώσει τις επενδύσεις, ενώ δεν έχουν λείψει και οι προτάσεις για ένα νέο πακέτο στήριξης, ώστε να επανεκκινηθεί η οικονομία.

    "Απλώς έχουμε πιο ήπια ανάπτυξη, κάτι που απέχει πολύ από την ύφεση", δήλωσε ο Scholz. "Και αν στα αλήθεια έχει κανείς παγκοσμιοποιημένη οικονομία, εάν είναι μεγάλος εξαγωγέας και εισαγωγέας στην παγκόσμια οικονομία, θα υπάρξει μία επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχει επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία. Και γνωρίζουμε από πού προέρχεται αυτό. Κυρίως από πολιτικούς λόγους".

    Πρόσθεσε ότι οι εμπορικές διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνας και ΕΕ, καθώς και οι αβεβαιότητες για το Brexit, ήταν οι κύριες αιτίες της επιβράδυνσης στη Γερμανία, και όχι διαρθρωτικά προβλήματα όπως οι χαμηλές επενδύσεις.

    Η απόφασή του να μην εκδώσει νέο χρέος έχει συγκεντρώσει κριτική από τους συντηρητικούς της Merkel και από το κεντρο-αριστερό κόμμα Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και από επιχειρηματίες που θέλουν χαμηλότερους εταιρικούς φόρους.

    "Συμφωνώ απολύτως με όλους εκείνους στη Γερμανία που δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να εκδώσουμε νέο χρέος", τόνισε ο Scholz.
     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ