Συνεχης ενημερωση

    Τρίτη, 17-Σεπ-2019 13:33

    Στους πωλητές τα ηνία του Χρηματιστηρίου

    Στους πωλητές τα ηνία του Χρηματιστηρίου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

    Διευρύνονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τους περισσότερους τίτλους να περνούν σταδιακά σε αρνητικά εδάφη, επαναφέροντας τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 860 μονάδων και "σβήνοντας" τα περισσότερα από τα χθεσινά κέρδη.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,83% στις 860,73 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 14,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,76% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.131,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,38% στις 793,59 μονάδες.

    Η αγορά δεν μπορεί να κρατήσει την επαφή της με τις 870 μονάδες, παρά το γεγονός ότι χτες διέσπασε την αντίσταση των 859 μονάδων ανοίγοντας το δρόμο για υψηλότερα επίπεδα. Οι πωλητές, όπως όλα δείχνουν, δεν έχουν πει όμως την τελευταία τους κουβέντα, επαναφέροντας πλέον την αγορά και πάλι κοντά στη στήριξη των 850 μονάδων, η οποία δοκιμάζεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Το άτυπο μορατόριουμ που έχει τεθεί μεταξύ των δύο στρατοπέδων στην αγορά, και το οποίο θέλει την πλάγια κίνηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 850 μονάδες, θα χρειαστεί κάποιον σημαντικό καταλύτη για να σπάσει και να πάρει μια πιο ξεκάθαρη τάση η αγορά. Το θετικό είναι ότι οι long έχουν υψώσει στο προπύργιο της στήριξης ισχυρά αναχώματα, αν και δεν καταφέρνουν να οδηγήσουν την αγορά και πάλι στα πρόσφατα υψηλά των 900 μονάδων.

    Πάντως το κλίμα στην αγορά δεν δείχνει να είναι αρνητικό, εάν αναλογιστεί κανείς και το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ομολογιακό του ΟΤΕ, καθώς Οργανισμός κατάφερε να συγκεντρώσει με σημαντική υπερκάλυψη (3,5 φορές) το ποσό των 500 εκατ. ευρώ και με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε κοντά στο 1,10% με 1,15%, δηλαδή mid swap +130 μ.β. με 135 μ.β. και κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών που το τοποθετούσαν χθες στο 1% με 1,5%.

    Τώρα αυτό που ίσως κάνει τη διαφορά τις επόμενες ημέρες είναι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς. Όπως αναφέρει το Capital.gr, ειδική σημασία για τους Θεσμούς αλλά και για την εικόνα της χώρας εντός και εκτός συνόρων έχει η έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν του σχεδίου του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια. Μαζί με τις υπόλοιπες νομοθετικές παρεμβάσεις στο πεδίο του χρηματοπιστωτικού τομέα (εξωδικαστικός, νέο πτωχευτικό δίκαιο για φυσικά πρόσωπα κλπ), θεωρείται ότι θα αποτελέσουν μία αποφασιστική κίνηση για την πορεία της χώρας.

    Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής, Titan και Alpha Bank δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Jumbo, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Εθνική, Πειραιώς, Βιοχαλκο και Eurobank.

    Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Cenergy, Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ και ΟΤΕ, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Coca Cola και Σαράντης.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ