Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 18-Νοε-2019 00:02

    Μια μεγάλη ευκαιρία...

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Κώστα Στούπα 

    1) Μια μεγάλη ευκαιρία...

    Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το νέο ασφαλιστικό που προανήγγειλε πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την Θεσσαλονίκη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το νέο ασφαλιστικό αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα. Προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών. Ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό κάθε ασφαλισμένου...

    Το ασφαλιστικό παύει να είναι το νέο φορολογικό", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.  

    Βλέπε: Νέο, καινοτόμο και απλό ασφαλιστικό σύστημα" προανήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

    Η προηγούμενη κυβέρνηση χρησιμοποιούσε το ασφαλιστικό σαν έναν δεύτερο πυλώνα "αόρατης" φορολογίας του εισοδήματος αφού κάποιος της μεσαίας τάξης που δήλωνε όλα του τα εισοδήματα και δήλωσε εισόδημα πάνω από 30-40.000 τον χρόνο έφτανε να φορολογείται μέχρι και  με 60-70%...

    Το νέο ασφαλιστικό δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να  επιλέγει τη χαμηλότερη κλίμακα εισφορών σε σχέση με το εθνικό συνταξιοδοτικό σύστημα και με ένα μέρος των όσων εξοικονομεί να ασφαλίζεται με κάποιο επιπλέον ιδιωτικό συμβόλαιο.

    Ούτως ή άλλως καθώς τα "νούμερα" του συνταξιοδοτικού δεν βγαίνουν, στο μέλλον αναγκαστικά θα καταλήξουμε στην επιλογή κάποιας χαμηλής εθνικής σύνταξης για όλους, ασχέτως παλαιότερων εισφορών.

    Άρα οι υψηλές εισφορές που αναγκάζεται κάποιος να καταβάλει σήμερα, επί της ουσίας πηγαίνουν υπέρ... πίστεως και πατρίδος.

    Με το πνεύμα του νέου ασφαλιστικού οι νεότεροι εργαζόμενοι έχουν τα χρονικά περιθώρια μέσα στα επόμενα 20-30 χρόνια εκτός της εθνικής σύνταξης να έχουν και μια αξιοπρεπέστερη δεύτερη σύνταξη η οποία θα συνεισφέρει προκειμένου να προκύψει  ένα αξιοπρεπές άθροισμα.

    Οι μεγαλύτεροι όμως που απέχουν λιγότερο χρόνο από την ηλικία συνταξιοδότησης, δεν έχουν τα περιθώρια να επωφεληθούν ανάλογα και να κερδίσουν από τη μείωση των εισφορών με την άθροιση ενός κεφαλαίου που θα τους προσφέρει μια ικανοποιητική εναλλακτική στήριξη.

    Μοιραία το μελλοντικό τους εισόδημα ως συνταξιούχων θα εξαρτάται από τις εισφορές των νέων με μισθούς περί των 500 ευρώ και τη δυνατότητα του κρατικού προϋπολογισμού να επιδοτεί τα ασφαλιστικά ταμεία με τα 2/3 περίπου των συνταξιοδοτικών τους δαπανών.

    Με απλά λόγια το παλαιό συνταξιοδοτικό του κ. Κατρούγκαλου έθετε το εξής δίλλημα σε κάποιον: Είτε καταβάλλεις το περίπου 30% του εισοδήματος προκειμένου να λάβεις μια καλή για τα δεδομένα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος σύνταξη ή χάνεις το σπίτι σου...

    Γιατί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δίνουν τη δυνατότητα στον εισπρακτικό μηχανισμό πρώτα να κάνει κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία.

    Βέβαια δεν υπάρχει καμιά εγγύηση πως όποιος κατέβαλε υψηλές εισφορές θα εισέπραττε και όσα του είχαν υποσχεθεί, όπως ακριβώς μετά τη χρεοκοπία του 2010 οι παλαιότερες υποχρεώσεις που είχε αναλάβει το κράτος δεν τηρήθηκαν...

    Το νέο συνταξιοδοτικό θα προβλέπει την ελεύθερη επιλογή μεταξύ 5-6 κλιμάκων και με την έννοια αυτή θα αποτελέσει και μια "κάλπη" μέσω της οποίας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν αν εμπιστεύονται το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα ή όχι...

    Τούτο θα συμβεί ανάλογα με το αν θα επιλέξουν να καταβάλουν εισφορές με βάση τις υψηλές κλίμακες ή τις χαμηλές...

    Από τη στήλη αυτή ασκούμε συχνά κριτική στις επιλογές της κυβέρνησης ιδίως όταν αυτές δεν τολμούν να μεταρρυθμίσουν πολλά από τα κακώς κείμενα που κρατάνε τη χώρα πίσω. Το νέο ασφαλιστικό κινείται προς τη σωστή μεταρρυθμιστική κατεύθυνση...

    2) Κρατική ληστεία...

    Γεια σας κύριε Στούπα,

    Σας διαβάζω για αρκετά χρόνια, πριν λίγο καιρό επέστρεψα Ελλάδα από το εξωτερικό. Η εταιρεία που δούλευα με πριμοδότησε με ένα αρκετά γενναίο ποσό από stock options το οποίο θα αρχίσει να μου αποδίδεται εντός του επόμενου έτους.

    Μου είναι δύσκολο να συμφιλιωθώ με την ιδέα πως το μισό ποσό θα αποδοθεί στο ελληνικό κράτος λόγω φορολόγησης. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω πως νιώθω για αυτό, ούτε θα ήθελα να αναφέρω το ποσό. Είναι από αυτά τα ποσά φορολόγησης που δεν σε αφήνουν να κοιμηθείς ήρεμα. Που δεν σε αφήνουν να προγραμματίσεις τους επόμενους στόχους (που στην πραγματικότητα είναι να φέρεις χρήματα στη χώρα σου, χρήματα που έχουν κερδηθεί στο εξωτερικό και αποτελούν μία από τις καλύτερες ενέσεις στην εγχώρια οικονομία).

    Βρίσκομαι σε μια διαδικασία συμφιλίωσης με το γεγονός αυτό. Έχει επηρεαστεί ακόμα και η σχέση μου πέρα από την ηρεμία μου. Είναι πολύ εύκολο να δεις εχθρικά τόσο το κράτος όσο και αυτούς που στηρίζουν την υπερφορολόγηση των "πλουσίων".

    Επιφυλάσσομαι για μια επόμενη επικοινωνία στο μέλλον, λιγότερο φορτισμένη.

    Ιωάννης Λ.

    3) Κανένα τείχος δεν είναι εύκολο

    Αγαπητέ κε Στούπα,

    Από το σημερινό, πολύ καλό σας άρθρο, θεωρώ ως πιο σημαντική την ακόλουθη διαπίστωσή σας:

    "…Κάτι τέτοιο μπορεί να ισοπεδώσει την Ελλάδα και να  "πνίξει" τη Δύση. Πόσο μάλλον που εν αντιθέσει με τους Ανατολικοευρωπαίους φυγάδες της σοβιετίας έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους άλλων πολιτισμών πολλοί από τους οποίους θέλουν να μεταφέρουν τις συνήθειές τους, αρκετές από τις οποίες είναι στο αντίποδα των δυτικών αξιών.”

    Πράγματι, αν πρέπει να διασωθούν οι ευρωπαϊκές συνήθειες και ο τρόπος ζωής κάποιο ‘τείχος’ θα χρειαστεί να υψωθεί ασχέτως αν κάποιοι όπως πολύ σωστά λέτε, στην αναζήτηση του νέου τους ακροατηρίου υποστηρίζουν το αντίθετο. Μεταξύ αυτών και όσων το φαντάζονται με συρματοπλέγματα, ο σεβασμός των δυτικών αξιών επιβάλει αυτό το ‘τείχος’ να είναι ‘τείχος’ κοινωνικού πλαισίου. Ένα τέτοιο ‘τείχος’ θα μπορούσε να είναι η επιβολή ελέγχου στις γεννήσεις συνδεδεμένου με την υπηκοότητα ή την άδεια παραμονής. Έως δυο παιδιά στα αστικά κέντρα, έως τρία στις αραιοκατοικημένες περιοχές για κάθε ζευγάρι.

    Αυτό περιορίζει κεκτημένες και παγιωμένες στη συνείδηση των δυτικών κοινωνιών ελευθερίες. Κανένα ‘τείχος’ δεν είναι εύκολο. Η προσκόλληση στο κεκτημένο όμως μπορεί να ερμηνευτεί και ως αδυναμία προσαρμογής του ‘είδους’ στα νέα δεδομένα και ως εκ τούτου να καταστεί μοιραία.

    Πόσες οικογένειες ‘δυτικών’ κάνουν τρίτο ή τέταρτο παιδί σήμερα και πόσο είναι διατεθειμένοι οι ‘δυτικοί’ να διαφυλάξουν αυτό το (θεωρητικό)  τους δικαίωμα σε ένα περιβάλλον ‘πληθυσμιακών εκρήξεων’; Σεβασμός σημαίνει να δέχεσαι πρώτος αυτό που ζητάς από τον άλλο να εφαρμόσει. Είναι αδύνατο να σταματήσουμε τις ροές των μεταναστών στην εποχή της φτηνής και εύκολα διαθέσιμης πληροφορίας. Είναι δύσκολο να μεταλαμπαδεύσουμε τις συνήθειές μας, οι Γερμανοί υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν άλλα 30 χρόνια για να έρθουν σε ισορροπία, ας φροντίσουμε τουλάχιστον να μην εξαφανιστούμε δημογραφικά.

    Να είστε καλά που ‘τολμάτε’ να θίγετε δύσκολα θέματα,
    Με εκτίμηση,
    Α.Β.

    Υ.Γ. Σας είχα ζητήσει και σε προηγούμενο email να εξετάσετε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας στήλης με τα βιβλία που προτείνετε για διάβασμα. Μέρες γιορτών που έρχονται, σκεφτείτε το λίγο θερμότερα! Να είστε καλά και πάλι.

    kostas.stoupas@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ