Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 18-Νοε-2019 00:01

    Τίποτα δεν θα μας χαρισθεί

    Τίποτα δεν θα μας χαρισθεί
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

    Η χώρα πρέπει να τα κερδίσει με το σπαθί της τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Τίποτα δεν θα μας χαρισθεί. Τούτο έγινε ξεκάθαρο μέσα από την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

    Αναφέρεται ρητά στο αναλυτικό κείμενο ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου του (σ.σ. κάποια εκ των οποίων είναι και Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας) εξέφρασαν την προηγούμενη Τετάρτη, κατά τη συνεδρίαση για την ελληνική έκθεση, την αντίθεσή τους αναφορικά με μια μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

    Η μείωση, λοιπόν, του δημοσιονομικού στόχου από το 3,5% του ΑΕΠ στο 2% από το 2021 –που διεκδικεί σταθερά η νέα ελληνική κυβέρνηση– δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Απαιτεί μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο Eurogroup, η οποία θα πρέπει να διασφαλισθεί με... πράξεις.

    Σύμμαχοι υπάρχουν. Ήδη η νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει ταχθεί υπέρ αυτής της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η ίδια θέση έχει εκφραστεί και από τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ωστόσο, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι θα χαραχτεί ο δρόμος τον οποίο θα μπορούν να ακολουθήσουν η ελληνική οικονομία και κοινωνία τα επόμενα χρόνια.

    Είναι, λοιπόν, πάρα πολύ σημαντικό να δομηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα τεχνοκρατικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα για την άρση των όποιων αμφιβολιών ακόμη υπάρχουν εντός των κρατών-μελών.

    Προς τον σκοπό αυτό, η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να επιταχυνθεί. Να γίνουν εμπροσθοβαρώς όλες οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούσαν από το παρελθόν και προκαλούν εμπόδια στην ανάπτυξη ή δίνουν επιχειρήματα για πολιτικές αποφάσεις που δεν ευνοούν τα ελληνικά συμφέροντα.

    Η επιτυχής ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης αλλά και ο αναπτυξιακός Προϋπολογισμός του 2020, που ανακοινώνεται την επόμενη εβδομάδα, είναι ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο ισχύει και με το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και με τον "Ηρακλή".

    Πρέπει, όμως, όλα αυτά να εφαρμοσθούν. Να αποδειχθεί ότι γίνονται οι δεσμεύσεις πράξη. Γιατί είναι πλέον σαφές ότι τίποτα δεν θα χαρισθεί στη χώρα...

    dimitris.papakonstantinou@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ