Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 00:01

    Η πρόκληση της ύφεσης μετά την πανδημία

    Η πρόκληση της ύφεσης μετά την πανδημία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

    Όταν με το καλό τελειώσει η πανδημία, είναι βέβαιο πλέον ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την ύφεση. Η επιστροφή στην "κανονικότητα" κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, αν υποθέσουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί...

    Ο δρόμος προς την επιστροφή απαιτεί οι ηγέτες να αποφασίσουν έγκαιρα να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Χωρίς τις καθυστερήσεις και τα λάθη της προηγούμενης δεκαετίας.

    Η αδυναμία στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης Πέμπτης να υπάρξει μία κοινή στάση και γενναίες αποφάσεις για την επισφράγιση της αλλαγής του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου, για τη θωράκιση του συστήματος υγείας και για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, δείχνει το μέγεθος των προκλήσεων. Και τούτο αφού ακόμη δεν έχει διασφαλισθεί η −πρωτόγνωρα− μεγάλη απαιτούμενη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και για μια ισχυρή επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη μέρα.

    Αλλά, ακόμα και αν καμφθούν οι αντιστάσεις, η προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί στη συνέχεια είναι πολύ μεγάλη. Για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, οι θέσεις απασχόλησης, η κοινωνική συνοχή και −πάνω από όλα− το σύστημα υγείας, που πλέον έχει ισχυρότατο ρόλο.

    Η επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική και η παγκόσμια οικονομία θα έχει μεγάλες πληγές ανοιχτές. Χρειάζεται, λοιπόν, από τώρα ένα συνεκτικό σχέδιο, το οποίο −προφανώς − είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που σχεδίαζε η κάθε κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, οι μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα γίνονται ακόμα πιο αναγκαίες. Προσκόμματα, καθυστερήσεις και αναβολές θα έχουν ειδικό κόστος.

    Η συντονισμένη δράση είναι αναγκαία. Από τώρα. Με σωστή προετοιμασία και σχεδιασμό στο εσωτερικό, αλλά και με πλήρη αξιοποίηση των διπλωματικών περιθωρίων της χώρας εκτός συνόρων.

    Ειδικά για την Ελλάδα, η επιστροφή στη θέση που ήταν η χώρα τον Φεβρουάριο του 2020 −όταν επιτύγχανε ιστορικό υψηλό 20ετίας στο οικονομικό κλίμα, ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των ομολόγων και υπέρβαση φορολογικών εσόδων– προφανώς κάθε άλλο παρά εύκολα θα έρθει. Η πρόκληση για την πολιτική ηγεσία, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα, είναι μεγάλη. Για να οδηγηθεί ξανά η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ