Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 00:05

    Είδαμε τον πάτο ή μπα;

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Απόστολου Μάνθου

    Σε μια προσπάθεια διαγραμματικής εύρεσης του τοπικού πυθμένα του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, χρησιμοποιήσαμε στην έντυπη εβδομαδιαία τεχνική ανάλυση της 14ης Μαρτίου τούς τέσσερις ισχυρούς μετοχικούς πυλώνες της αγοράς (ΟΤΕ, Coca-Cola HBC, ΟΠΑΠ και Jumbo), που αντιπροσώπευαν τότε το 35% της εσωτερικής δύναμης του Δείκτη. Μέσα από εκείνη την ανάλυση καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο Γενικός Δείκτης, υπό την επήρεια ενός τελευταίου βίαιου καθοδικού παραληρήματος, θα μπορούσε να προσεγγίσει το υπόγειο των 485 με 470 μονάδων. Πράγματι, ο Γενικός Δείκτης κατά τις συνεδριάσεις της 16ης, 17ης και 18ης Μαρτίου πήγε και αποτύπωσε από τα χαμηλά εκείνων των ημερών έναν τοπικό πυθμένα μεταξύ των 478 με 469,55 μονάδων.

    Το ερώτημα είναι "είδαμε όντως τον πάτο της αγοράς ή μπα;", όπως θα εκφράζονταν και οι νεότεροι.

    Τεχνικά, για να μπορέσουμε να πούμε ότι ο πάτος της αγοράς έχει ήδη διαμορφωθεί πέριξ των 470 μονάδων, θα χρειαστεί μια χρονική επιβεβαίωση τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. Προς το παρόν αυτό που αναγνωρίζουμε ως θετική ένδειξη στον δείκτη είναι η ανοδική απομάκρυνσή του κατά τουλάχιστον 20% από τη βάση του (σύμφωνα με τα στοιχεία της Πέμπτης, οπότε στάλθηκε η ανάλυση). Τώρα, για τον βραχυχρόνιο ορίζοντα, αυτό που θα πρέπει να δούμε για να χαροποιήσει έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα τους Bulls είναι μια κίνηση ανοδικής διαφυγής πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 567 με 575 μονάδων. Στοιχείο που, εάν συνοδευτεί από ισχυρό τζίρο συναλλαγών, θα δώσει τα κατάλληλα καύσιμα για μια προσπάθεια εξερεύνησης μέσα στο επίπεδο αντίστασης των 592 με 627 μονάδων. Θετικές είναι και οι βραχυχρόνιες ενδείξεις των ταλαντωτών, καθώς παρουσιάζονται, παρά τη σημαντική ποσοστιαία άνοδο, να μην έχουν απομακρυνθεί ιδιαίτερα από τις oversold περιοχές.

    pin

     

    Όσον αφορά τώρα τη μακροπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη, αυτό που διακρίνουμε στο μηνιαίο διάγραμμα τιμών είναι, κατά πρώτον, η υπάρχουσα κάτω σκιά αντίδρασης στο monthly candlestick και, κατά δεύτερον, η ακραία και βίαιη υπερπουλημένη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τον τελευταίο μήνα οι τεχνικοί δείκτες. Για παράδειγμα, ο Relative Strength Index (RSI) έχει προσεγγίσει τα επίπεδα που ήταν και στα χαμηλά του 2016, στις 420 μονάδες, ενώ ο Commodity Channel Index (CCI) έχει περάσει χαμηλότερα και από εκείνη την περίοδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παραδοξότητα του όγκου συναλλαγών, καθώς, παρά την ισχυρή βύθιση της τάξεως του -50% από τα υψηλά του έτους, παραμένει νηπιακός σε σχέση με τον όγκο συναλλαγών που δέχτηκε η αγορά στην πτωτική περίοδο έως και -40% ανάμεσα στον Νοέμβριο 2015 και Φεβρουάριο 2016.

    pin

     

    Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE 25, ο τοπικός πυθμένας φαίνεται να έχει σχηματιστεί στις 1.135 μονάδες. Η αναγνώριση αυτού του διαγραμματικού σχηματισμού έχει ωθήσει τον δείκτη σε μια ποσοστιαία ανοδική διαφυγή +22%, περνώντας πάνω από τα διόδια των 1.300 με 1.320 μονάδων. Όσο, τώρα, ο δείκτης κρατάει αποστάσεις από τις 1.300 μονάδες, τόσο θα θελήσει να συνεχίσει την ανηφορική πορεία προς τις 1.430 μονάδες. Αντιθέτως, καθοδική καταστρατήγηση των 1.300 μονάδων θα φέρει τον δείκτη σε μετωπική, με την κάτω πλευρά του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού στις 1.282 μονάδες περίπου.

    pin

     

    Με ανελέητα χτυπήματα, ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να χάνει έως και 70% από τα υψηλά του έτους, κατρακυλώντας κάτω και από τις 350 μονάδες της περιόδου των capital controls. Εδώ ο τοπικός πυθμένας φαίνεται να σχηματίζεται πέριξ των 269 μονάδων, αν και θα χρειαστεί ισχυρή επιβεβαίωση προς το τέλος του Μαρτίου. Άμεσο ζητούμενο είναι η δραπέτευση του Δείκτη τουλάχιστον πάνω από τις 350 μονάδες. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ειπωθεί τεχνικά ότι μπορεί να αντικρίσει στα μάτια τη χαμένη "αγάπη" των 470 με 500 μονάδων. Σε ιστορικά χαμηλά του υπάρχοντος Τραπεζικού Δείκτη, μιας που έχει πολλαπλώς ανασκευαστεί, βρίσκεται και ο Relative Strength Index (RSI), σημάδι που στατιστικώς καταλήγει σε ανοδική εκτόνωση του πιεσμένου πτωτικού ελατηρίου.

    pin


     

    * Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets  

    ** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ