Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 07:40

    Alpha Bank: Οι επιχειρήσεις, ο κορονοϊός και το "μήνυμα" για την οικονομία

    Alpha Bank: Οι επιχειρήσεις, ο κορονοϊός και το "μήνυμα" για την οικονομία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    της Νένας Μαλλιάρα

    Την ανάγκη στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κρίση του κορονοϊού, καθώς και τις μεγάλες επιχειρήσεις των κλάδων Τουρισμού, Μεταφορών και Λιανεμπορίου "φωτογραφίζει" η "ακτινογραφία" του χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών χορηγήσεων των τραπεζών.

    Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία τέλους Δεκεμβρίου 2019 που προκύπτουν από το εξυπηρετούμενο χαρτοφυλάκιο μεγάλων επιχειρήσεων της Alpha Bank που ανέρχεται σε 13,6 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει και δάνεια εκτός ισολογισμού 2,1 δισ. ευρώ). Από το χαρτοφυλάκιο αυτό, το 28%, δηλαδή δάνεια 3,8 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν σημαντικά από την πανδημία του COVID–19. Μέτρια επίπτωση αναμένεται για δάνεια περίπου 6 δισ. ευρώ, δηλαδή για το 44% του δανειακού χαρτοφυλακίου προς μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ δάνεια 3,8 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 28%, εκτιμάται ότι δεν θα επηρεαστούν.

    Το ποσοστό 28% του χαρτοφυλακίου (δάνεια 3,8 δις. ευρώ) της Τράπεζας που θα επηρεαστεί σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης, απαρτίζεται από συγκεκριμένους κλάδους και δη: Τουρισμό, με ποσοστό 10%, δηλ. δάνεια 380 εκατ. ευρώ, Μεταφορές (δεν περιλαμβάνονται ναυτιλία και ακτοπλοϊκές) με ποσοστό 4%, δηλ. δάνεια 152 εκατ. ευρώ, Πωλήσεις αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών με ποσοστό 3%, δηλ. δάνεια 114 εκατ. ευρώ, Λιανεμπόριο (εξαιρουμένων των σούπερ – μάρκετ) με ποσοστό 2%, δηλ. δάνεια 760 χιλ. ευρώ, και Λοιπούς κλάδους, με ποσοστό 9%, δηλ. δάνεια 342 εκατ. ευρώ.

    Το τμήμα (44%) του wholesale χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει δάνεια 6 δις. ευρώ για τα οποία αναμένεται μέτρια επίπτωση από τον κορονοϊό, αποτελείται από δάνεια προς τον κλάδο των Κατασκευών, με ποσοστό 13% (δηλ. δάνεια 780 εκατ. ευρώ), της Ναυτιλίας, με ποσοστό 12% (δάνεια 720 εκατ. ευρώ), της Βιομηχανίας, με ποσοστό 7% (δάνεια 420 εκατ. ευρώ), Πετροχημικών, με ποσοστό 5% (δάνεια 300 εκατ. ευρώ) και Λοιπών κλάδων 8% (δάνεια 480 εκατ. ευρώ).

    Το χαρτοφυλάκιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    Η κρίση του κορονοϊού θα καταφέρει βαρύ πλήγμα συνολικά στα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των τραπεζών. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Alpha Bank, από το συνολικό χαρτοφυλάκιο (με στοιχεία τέλους Δεκεμβρίου 2019) των δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 1,2 δισ. ευρώ (περιλαμβάνονται και εκτός ισολογισμού επαγγελματικά δάνεια 65 εκατ. ευρώ), το 49%, δηλ. δάνεια 588 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν υπό τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Το 35%, δηλ. δάνεια 420 εκατ. ευρώ, θα δεχτούν μέτριες επιπτώσεις, ενώ μόλις το 16% του χαρτοφυλακίου, δηλ. δάνεια 256 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα μείνουν αλώβητα από την κρίση του κορονοϊού.

    Στο 49% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα δεχτούν ισχυρό πλήγμα, ποσοστό 15%, δηλ. δάνεια 88,2 εκατ. ευρώ, αφορά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου Φιλοξενίας (εστιατόρια, καφετέριες κ.λπ. επιχειρήσεις που ανήκουν στο  ευρύτερο κομμάτι του τουρισμού). Ποσοστό 28%, δηλ. δάνεια 164,6 εκατ. ευρώ, αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Χονδρικό Εμπόριο, 9%, δηλ. δάνεια 53 εκατ. ευρώ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Λιανικού Εμπορίου (εξαιρουμένης της πώλησης τροφίμων) και το 12%, δηλ. δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων 70,6 εκατ., Λοιπών κλάδων.

    Στο 35% του χαρτοφυλακίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλ. δάνεια 420 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα δεχτούν ήπιες επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού, ανήκουν κάποιες εταιρείες του Χονδρικού Εμπορίου (9% του χαρτοφυλακίου, δηλ. δάνεια 37,8 εκατ. ευρώ), των Κατασκευών (8% δηλ. δάνεια 33,6 εκατ. ευρώ), της Βιομηχανίας (6% δηλ. δάνεια 25,2 εκατ. ευρώ) και Λοιπών κλάδων (12%, δηλ. δάνεια 50,4 εκατ. ευρώ).

    Όπως ανέφερε την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Β. Ψάλτης, παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα χρήσεως 2019 της Alpha Bank, η Τράπεζα έχει προσεγγίσει τα 2/3 των μεγάλων επιχειρήσεων (περισσότεροι από 3.100 πελάτες) και το 50% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (15.000 πελάτες), προκειμένου να διαγνώσει τις ανάγκες τους και να προσφέρει λύσεις στήριξης για την αντιμετώπισή τους.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ