Συνεχης ενημερωση

    Δευτέρα, 30-Μαρ-2020 07:39

    Γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ για τον κορονοϊό

    Γιατί δεν γίνονται μαζικά τεστ για τον κορονοϊό
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Περισσότεροι από 15 χιλιάδες εργαστηριακοί έλεγχοι για το νέο κορονοϊό έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι περισσότερες χώρες δεν εφαρμόζουν στρατηγική μαζικών ελέγχων.

    "Αν ελέγχαμε δέκα εκατομμύρια Έλληνες, θα είχαμε αυτή τη στιγμή καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα; Αύριο δεν θα έπρεπε να τους ελέγξουμε ξανά; Πόσοι από αυτούς θα ήταν στη φάση επώασης; Πόσοι από αυτούς είχαν εκτεθεί πραγματικά και χρειάζονταν τον έλεγχο; Πόσοι από αυτούς μετά από πέντε μέρες δεν θα εμφάνιζαν τη νόσο, ό,τι έλεγχο και να έκαναν, γιατί δεν είχαν εκτεθεί; Χρειάζεται μία στρατηγική, μία ιεράρχηση, μία προτεραιότητα" υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν εξετάζεται μαζικά ο πληθυσμός.

    Εντούτοις, μετά το πέρας της πανδημίας, τα δεδομένα αλλάζουν. Εξετάζεται δηλαδή το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια στρατηγική στις περισσότερες χώρες του κόσμου όταν αρθούν τα μέτρα, ώστε σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις πρώτες γραμμές. 

    "Αυτό γίνεται ήδη, όμως, στη χώρα μας. Ελέγχουμε τους ανθρώπους που είναι στις πρώτες γραμμές, όπως και όσους είναι αυξημένου κινδύνου. Και έχουμε ήδη ένα τεράστιο αριθμό διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων στην Ελλάδα, αντίστοιχων με αυτών που γίνεται σε πολλές χώρες του κόσμου. 

    Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή παραμένουμε στη στρατηγική μας. Στρατηγική που εφαρμόζουν πολλά ευρωπαϊκά κράτη και εγκρίνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων" εξήγησε ο Καθηγητής. 

    95 νέα κρούσματα

    Χθες ανακοινώθηκαν 95 νέα κρούσματα του νέου ιού, με το συνολικό αριθμό κρουσμάτων να ξεπερνά πλέον τα χίλια εκατό, ενώ οι θάνατοι στη χώρα μας πλέον φτάνουν τους 39. Η μέση ηλικία ήταν τα 71 έτη. 92% των θανάτων αφορούσαν ηλικιωμένους ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (58% με καρδιαγγειακό νόσημα). 69 ασθενείς νοσηλεύονται  σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι. Συνολικά υπολογίζεται πως περίπου 5% των περιπτώσεων της νόσου χρειάζεται εντατική θεραπεία. 
     
    Η καμπύλη της αύξησης της επιδημίας στην χώρα μας, όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, δείχνει επί του παρόντος βραδύτερο ρυθμό αύξησης από άλλες χώρες του κόσμου όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. 

    "Ο κόσμος όπως τον ξέρουμε όμως αλλάζει, οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, η ενότητα του κόσμου και οι αντοχές μας δοκιμάζονται. Η Αυστραλία υιοθετεί αυστηρά μέτρα περιορισμού. Πολλές χώρες στενάζουν. Η Ισπανία και η Ιταλία ζητούν βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς στην πατρίδα μας πρέπει να παραμείνουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι. Η συμμόρφωση με τα αναγκαία προς το παρόν μέτρα, είναι απαραίτητη για τον όσο το δυνατόν περισσότερο μετριασμό των συνεπειών της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα. Θεωρώ ότι οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν μία ακόμα καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο γενικό πληθυσμό και φυσικά η εικόνα των θανάτων" υπογράμμισε.

    Βίκυ Κουρλιμπίνη
    vicky.kourlibini@capital.gr
     

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ