Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 04-Ιουν-2020 17:24

    Ήπιες απώλειες και... εκρηκτικές διακυμάνσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο

    Ήπιες απώλειες και... εκρηκτικές διακυμάνσεις σήμερα στο Χρηματιστήριο
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

    Οβιδιακές μεταμορφώσεις και έντονες διακυμάνσεις εμφάνισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια ημέρα πυκνών εξελίξεων και ανακοινώσεων, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο επίκεντρο της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,63% στις 669,79 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 658,90 μονάδων (-2,25%) και 674,73 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 85,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 86,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 12,5 εκατ. τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,87%, στις 1.611,24 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 900,12 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,26% στις 354,59 μονάδες.

    ΑΕΠ πρώτου τριμήνου, αύξηση του προγράμματος πανδημίας από την ΕΚΤ και γεωπολιτικός κίνδυνος ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα για την αγορά σήμερα, η οποία εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα και αρκετές αλλαγές στο κλίμα της, έως ότου καταλήξει σε απώλειες που έφτασαν το 0,6%. Οι πιο μεγάλες διακυμάνσεις μάλιστα σημειώθηκαν στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος κινήθηκε στο εύρος του -4,75% έως το +1,18%.

    Την ίδια ώρα, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους φαίνεται πως δεν ικανοποίησαν την αγορά, καθώς ήταν ένα πρώτο δείγμα των πιέσεων που θα γνωρίσει φέτος η χώρα λόγω της υγειονομικής κρίσης. Τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση 0,9% το 1ο τρίμηνο του 2020 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

    Σε ετήσια βάση το εύρος της ύφεσης υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ μετά τα  μέτρα στήριξης σε 5%-8% φέτος με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δέχονταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%.

    Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την αύξηση του νέου έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (pandemic emergency purchase programme – PEPP) κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,350 τρισ. συνολικά, διευρύνοντας τον χρονικό ορίζοντα του προγράμματος έως τον Ιούνιο του 2021. Έτσι, έτεινε για ακόμη μία φορά χείρα βοηθείας στις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, όπως και στην Ελλάδα, η οποία αν και δεν έχει επενδυτική βαθμίδα συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα.

    Σε αυτό το παζλ βέβαια δεν θα πρέπει να υποεκτιμηθεί το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικές κινήσεις ενθυλάκωσης των κερδών που έχει σημειώσει το τελευταίο 15ήμερο η αγορά, με την αφομοίωση των επιπέδων να απαιτεί υπομονή και "καύσιμα" ρευστότητας. Βέβαια, πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκονται στη διαδικασία συνεχών τοποθετήσεων, προχωρώντας σε μικροδιορθώσεις της δομής τους, ενώ στο επίκεντρο παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συσσωρεύει στα επίπεδα 3 μήνες χωρίς ουσιαστική κίνηση ανεξαρτήτως των μεγάλων διακυμάνσεων ανάμεσα στις 270 και τις 380 μονάδες.

    Ταμπλό 

    Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής έκλεισε με απώλειες 3,59%, με τη Motor Oil να περιορίζει στο τέλος στο -2,85%. Η πτώση των ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο έφτασε στο 2,1%, με τις ΟΛΠ, Eurobank, Coca Cola, Jumbo, Titan και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%.

    Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Λάμδα, ενώ μετά από ισχυρές ενδοσυνεδριακές πιέσεις ο Ελλάκτωρ και η Εθνική έκλεισαν τελικά χωρίς μεταβολή. Η Εθνική μάλιστα ανέτρεψε στο τέλος τις ισχυρές της απώλειες που έφτασαν έως και το -5,51%.

    Στον αντίποδα, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Πειραιώς έκλεισαν με μικρά κέρδη, με την τελευταία μάλιστα να ανατρέπει το ενδοσυνεδριακό -6,88%, ενώ η Aegean ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 1,17%. Ο Σαράντης ξεχώρισε θετικά σήμερα με το +4,86% που σημείωσε.

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ