Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 05-Αυγ-2020 23:12

    Wall: Κέρδη άνω των 350 για τον Dow, με ώθηση Disney και... εμβολίου

    Wall: Κέρδη άνω των 350 για τον Dow, με ώθηση Disney και... εμβολίου
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Με κέρδη, που στην περίπτωση του Dow Jones ξεπέρασαν τις 350 μονάδες, έκλεισαν την Τετάρτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Wall Street, ενισχυμένοι από τα ισχυρά αποτελέσματα της Walt Disney και από τις ελπίδες για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα κέρδη συγκράτησε μόνον η απογοήτευση για τα στοιχεία της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, την ώρα που Κογκρέσο και Λευκός Οίκος παλεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία για νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

    Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε κέρδη 373,05 μονάδων ή 1,39%, στις 27.201,52 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να κερδίζει 21,26 μονάδες ή 0,64%, στις 3.327,77. Ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε σε νέα επίπεδα - ρεκόρ, ενισχυμένος κατά 57,23 μονάδες ή 0,52%, στις 10.998,40 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη συναπτή συνεδρίαση κατά την οποία οι Dow και S&P 500 έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ για τον Nasdaq ήταν η έκτη. Ο S&P 500 βρίσκεται πλέον σε απόσταση 2% από τα ιστορικά υψηλά του, του Φεβρουαρίου του 2020, πριν η πανδημία πλήξει τις ΗΠΑ.

    Στο "μέτωπο" των αποτελεσμάτων ξεχώρισε η ανακοίνωση του κολοσσού της ψυχαγωγίας Walt Disney Co. για ζημίες 4,72 δισ. δολ. ή 2,61 δολ. ανά μετοχή το γ' τρίμηνο χρήσης από κέρδη 79 cents ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

    Μετά από προσαρμογές για τις απομειώσεις και άλλους παράγοντες, η Disney ανακοίνωσε κέρδη 8 cents ανά μετοχή σε σύγκριση με 1,34 δολ. ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα του αμερικανικού κολοσσού υποχώρησαν 42% στα 11,78 δισ. δολ. 

    Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της FactSet έκαναν λόγο για προσαρμοσμένες ζημιές 64 cents ανά μετοχή με πωλήσεις 12,4 δισ. δολ. 

    Η μετοχή της Disney σημείωσε "άλμα" 8,80%.

    Η Johnson & Johnson, από την πλευρά της, ανακοίνωσε συμφωνία ύψους 1 δισ. δολ. με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για την παραγωγή 100 εκατ. δόσεων του πειραματικού - προς το παρόν - εμβολίου της κατά του κορονοϊού, εάν το τελευταίο αποδειχθεί ασφαλές και επιτυχημένο στην αντιμετώπιση του ιού. Η μετοχή της Johnson & Johnson ενισχύθηκε κατά 0,9%. 

    Η μετοχή της Novavax σημείωσε "άλμα" 9,8%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι η πρώτη φάση δοκιμών του πειραματικού εμβολίου της κατά του κορονοϊού έδειξε θετική ανταπόκριση ανοσίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

    Οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών ενισχύθηκαν σημαντικά μετά την είδηση ότι πολλοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές στηρίζουν την χορήγηση νέου πακέτου ύψους 25 δισ. ευρώ για τη σωτηρία θέσεων εργασίας στον αεροπορικό κλάδο. Η μετοχή της United Airlines ενισχύθηκε κατά 6,4%, εκείνη της Delta κατά 4,7%., ενώ η μετοχή της American Airlines σημείωσε "άλμα" 11,2%.

    Η Ari Wald, επικεφαλής τεχνικής ανάλυσης στην Oppenheimer, σημείωσε ότι, μολονότι το ράλι από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα έχει "επικεντρωθεί" σε έναν μικρό αριθμό ισχυρών μετοχών, είναι μόνον θέμα χρόνου να ακολουθήσει και η υπόλοιπη αγορά.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών σε Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων εργάζονται για την επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ με δημοσιονομικά μέσα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αν και διατηρούνται οι διαφωνίες σε αρκετά θέματα.

    "Αν και έχουμε ακόμα πολλά ανοιχτά θέματα - θέλω να είμαι ξεκάθαρος δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να πλησιάζουμε σε μια συμφωνία - προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε ένα χρονοδιάγραμμα", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν χθες το βράδυ. Όπως εξήγησε, το χρονοδιάγραμμα είναι για μια συνολική συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου το νομοσχέδιο να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα.

    Από την πλευρά της η ασφαλιστική Humana ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ διατήρησε τις προβλέψεις της για τα προσαρμοσμένα κέρδη. Σε αναβάθμιση των προβλέψεων της για το σύνολο του έτους προχώρησε η αλυσίδα φαρμακείων CVS Health Corp. 

    Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της αλυσίδας εστιατορίων Wendy’s Co. με την εταιρεία πάντως να μην δίνει προβλέψεις για το υπόλοιπο του έτους. 

    Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, οι Teladoc Health Inc. και Livongo Health Inc. ανακοίνωσαν σήμερα ότι συμφώνησαν να προχωρήσουν στη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, σε μια συμφωνία συνολικής αξίας 18,5 δισ. δολ. Η συνδυασμένη εταιρεία θα μπορεί να εξυπηρετεί όλο το φάσμα των αναγκών υγείας, όπως ανακοίνωσα οι δύο εταιρείες.

    Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 19 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 11 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walt Disney, Boeing και Raytheon, ενώ των απωλειών εκείνες των Walmart, Cisco και Verizon.

    Μάκρο

    Στα μάκρο της ημέρας, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ADP για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. 

    Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας πρόσθεσε μόλις 167.000 θέσεις εργασίας, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Dow Jones για 1 εκατ. θέσεις εργασίας. 

    Συγκριτικά, τον Ιούνιο ο ιδιωτικός τομέας είχε δημιουργήσει συνολικά 4,314 εκατ. θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της ADP. Τα αρχικά στοιχεία είχαν δείξει 2,4 εκατ. θέσεις.

    Τον Μάιο οι νέες θέσεις είχαν φτάσει τα 3,34 εκατ. κάτι που αφήνει ένα σημαντικό κενό στην αγορά εργασίας μετά τις μαζικές απώλειες του Μαρτίου και του Απριλίου που έφτασαν συνολικά τις 19,7 εκατ. θέσεις.

    Σταθεροποιήθηκε εξάλλου τον Ιούλιο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, μετά την δραματική συρρίκνωση των προηγούμενων μηνών, όπως έδειξαν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit. 

    Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τον κλάδο διαμορφώθηκε στις 50,0 μονάδες στην έναρξη του γ’ τριμήνου, από 47,9 μονάδες τον Ιούνιο, ξεπερνώντας την αρχική μέτρηση που ήταν στις 49,6 μονάδες. 

    Τους προηγούμενους πέντε μήνες ο δείκτης είχε παραμένει κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή ο δείκτης ενισχύθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα μετά το ιστορικό χαμηλό του Απριλίου στις 26,7 μονάδες. 

    Ξεχωριστή έρευνα του Institute for Supply Management (ISM) για τον κλάδο έδειξε περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούλιο.

    Ειδικότερα, ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες σκαρφάλωσε στις 58,1 μονάδες από 57,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η τελευταία μέτρηση δείχνει ανάπτυξη του κλάδου για δεύτερη συνεχή μήνα μετά την υποχώρηση του Απριλίου και του Μαΐου. 

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ