Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Απρ-2024 22:34

    Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή

    Ανοδικά έκλεισε το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά λόγω εντάσεων στη Μέση Ανατολή
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές πετρελαίου την Παρασκευή, σπάζοντας ένα αρνητικό σερί δύο εβδομάδων, βρίσκοντας στήριξη από τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

    Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI πρόσθεσε 28 cents ή 0,34% στα 83,85 δολάρια το βαρέλι και το Brent ενισχύθηκε κατά 49 cents ή 0,55% στα 89,50 δολάρια το βαρέλι, με τα δύο συμβόλαια να κλείνουν σε θετικό έδαφος την εβδομάδα.

    Την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ο δείκτης που παρακολουθεί στενά ως πιο κατατοπιστικό μέτρο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditures - PCE). Ειδικότερα, το δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, διατηρήθηκε αμετάβλητο τον Μάρτιο στο 2,8% ετησίως ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,7%. Στο ευρύτερο μέρος του δείκτη, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των τροφίμων και της ενέργειας, ο γενικός PCE έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,7% επιταχύνοντας από το 2,5% του Φεβρουαρίου, ενώ ξεπέρασε επίσης την πρόβλεψη της αγορά για μικρότερη επιτάχυνση στο 2,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Μαρτίου - Φεβρουαρίου έδειξε αύξηση του δείκτη με ρυθμό 0,3% τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο, όσο περίμενε η αγορά και όσο είχε αυξηθεί και στην περασμένη μηνιαία μέτρηση.

    Η Fed έχει ως στόχο τον πληθωρισμό του 2%. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα.

    "Τα οικονομικά στοιχεία σήμερα το πρωί ήταν αρκετά για να συμπεράνουν οι επενδυτές ότι η Fed δεν πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε μειώσεις επιτοκίων", δήλωσε ο John Kilduff, εταίρος της Again Capital LLC. "Η γεωπολιτική νευρικότητα στην αγορά είναι αυτό που μας κρατάει ψηλά. Αυτές οι δύο δυνάμεις αναμένεται να μας κρατήσουν υπό έλεγχο", πρόσθεσε.

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί υψηλότερα και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μετά από μια σειρά "ιδιόμορφων" παραγόντων που κράτησαν την οικονομία στην πιο αδύναμη επίδοσή της εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

    Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν πιθανότατα ισχυρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα ασθενέστερα στοιχεία τριμήνου, υποστήριξε η Γέλεν.

    Εν τω μεταξύ, το δολάριο εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό 34 ετών έναντι του γεν την Παρασκευή, ενισχυμένο εν μέρει από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

    Οι ανησυχίες για την προσφορά στήριξαν τις τιμές, καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι τυχόν αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ερευνά τις επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, δεν θα επηρεάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά θα "δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο".

    "Υπό την ηγεσία μου, το Ισραήλ δεν θα δεχτεί ποτέ οποιαδήποτε προσπάθεια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης να υπονομεύσει το βασικό του δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του", ανέφερε ο Νετανιάχου.

    Το Ισραήλ αύξησε τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα αφού ανέφερε ότι θα εκκενώσει τους αμάχους από την πόλη στη νότια Γάζα και θα εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες.

    "Το Ισραήλ δεν φοβάται να σταθεί μόνο του αν χρειαστεί, ο κόσμος παρακολουθεί να δει τι θα συμβεί μεταξύ Νετανιάχου και Μπάιντεν", δήλωσε ο Τιμ Σνάιντερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Matador Economics.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ