Συνεχης ενημερωση

    Παρασκευή, 26-Απρ-2024 23:22

    Wall: Η τεχνολογία οδήγησε τους S&P και Nasdaq στην καλύτερη εβδομάδα του 2024, με κέρδη άνω του 2% και 4% αντίστοιχα

    Μηνιαίο άλμα διετίας στην Wall Street με τεχνολογικό ράλι
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Το ράλι των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών στον κόσμο πρόσφερε ώθηση στους κυριότερους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street, καθώς η αγορά πήρε μια ανάσα μετά τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό που κινήθηκαν περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

    Ειδικότερα στο ταμπλό, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,40% ή 153,86 μονάδες στις 38.239,66 μονάδες. Ο S&P 500 κέρδισε 1,02% ή 51,54 μονάδες στις 5.099,96 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε στις 15.927,90 μονάδες με άνοδο 2,03% ή 316,14 μονάδων.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow, S&P 500 και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 0,67%, 2,69% και 4,23% αντίστοιχα. Έτσι, ο S&P διέκοψε το σερί πτώσης τριών εβδομάδων, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία άνοδο από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2023. Ο Nasdaq από τη μεριά του διέκοψε σερί πτώσης τεσσάρων εβδομάδων, καταγράφοντας επίσης τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία ποσοστιαία άνοδο από τις αρχές του Νοεμβρίου του 2023.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, 17 έκλεισαν σε θετικό έδαφος, 12 σε αρνητικό ενώ η μετοχή της Coca-Cola έκλεισε αμετάβλητη. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές των Amazon, Microsoft και Goldman Sachs με άνοδο 3,43%, 1,82% και 1,74% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Intel, International Business Machines και McDonald's με πτώση 9,20%, 1,01% και 0,90%. Η μεγάλη πτώση της Intel ήρθε μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Πέμπτη για το α' τρίμηνο, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 12,72 δισ. δολάρια έναντι 12,78  δισ. που ανέμενε η αγορά. Ακόμη, η Intel παρείχε αδύναμες προβλέψεις για το τρέχον τρίμηνο.

    Οι δείκτες έκλεισαν ανοδικά, καθώς η Microsoft και η μητρική της Google, Alphabet, έστειλαν ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές: Οι δαπάνες μας για την τεχνητή νοημοσύνη και το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) αποδίδουν. Αυτό ήρθε ως θετικό μήνυμα για πολλούς traders που αναρωτιόντουσαν αν η κύρια ατμομηχανή της αγοράς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον υψηλό πήχη που έχει τεθεί για τον κλάδο, σημείωσε το πρακτορείο Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Alphabet σημείωσε άλμα άνω του 10% μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενο κέρδη του α' τριμήνου, ξεπερνώντας σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισ. δολάρια. Η εταιρεία ενέκρινε επίσης το πρώτο μέρισμα στην ιστορία της και την επαναγορά μετοχών ύψους 70 δισ. δολαρίων. Η Microsoft από τη μεριά της σημείωσε άνοδο άνω του 1% χάρη στα ισχυρά αποτελέσματα του γ' τριμήνου χρήσης.

    "Ολοκληρώνουμε μια ασταθή εβδομάδα με ένα ισχυρό τέλος", δήλωσε η Mona Mahajan, ανώτερη σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής της Edward Jones. "Είναι ωραίο να βλέπουμε την ανοδική κίνηση. Σαφώς ένας από τους παράγοντες που πρόσφεραν ώθηση ήταν οι εντυπωσιακές εκθέσεις που προήλθαν από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες". Και οι δύο εταιρείες έχουν εντυπωσιάσει τους επενδυτές όχι μόνο από τις επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά και από τα ίδια τα αποτελέσματα, δήλωσε η Mahajan. Οι εκθε΄σεις βοήθησαν επίσης να αμβλυνθούν ορισμένοι φόβοι με αφορμή το απογοητευτικό guidance  της Meta Platforms νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.

    Τα τελευταία αποτελέσματα των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για το μακροοικονομικό περιβάλλον, σύμφωνα με τη Solita Marcelli της UBS Global Wealth Management. "Με τα θεμελιώδη στοιχεία της τεχνολογίας να παραμένουν ισχυρά, ιδίως από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες κατά το α' τρίμηνο, συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι η πρόσφατη διόρθωση έχει προσφέρει ενδιαφέροντα σημεία εισόδου για τις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε η Marcelli.

    Για τον Clark Bellin της Bellwether Wealth, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύτηκαν σήμερα, διατηρούν τις μειώσεις των επιτοκίων στο τραπέζι για το 2024, αλλά πιο πιθανό προς το τέλος του έτους, γεγονός θα επιτρέψει στη Fed να αναλύσει μερικές ακόμη εκθέσεις για τον πληθωρισμό.

    Σημειώνεται ότι ο δείκτης που παρακολουθεί στενά ως πιο κατατοπιστικό μέτρο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, των προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (Personal Consumption Expenditures - PCE) επιβεβαίωσε την επιμονή των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, το δομικό μέρος του δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας και στο οποίο εστιάζει η Fed, διατηρήθηκε αμετάβλητο τον Μάρτιο στο 2,8% ετησίως ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αποκλιμάκωση στο 2,7%. Στο ευρύτερο μέρος του δείκτη, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των τροφίμων και της ενέργειας, ο γενικός PCE έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 2,7% επιταχύνοντας από το 2,5% του Φεβρουαρίου, ενώ ξεπέρασε επίσης την πρόβλεψη της αγορά για μικρότερη επιτάχυνση στο 2,6%.

    "Πιστεύουμε ότι η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να αντέξει τα αυξημένα επιτόκια, καθώς τα κέρδη εξακολουθούν να είναι αρκετά ισχυρά και οι εταιρείες βρίσκουν τρόπο να συνεχίσουν να ευημερούν σε αυτό το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων", σημείωσε ο Clark Bellin. "Αν και οι επενδυτές θα καλωσόριζαν τα χαμηλότερα επιτόκια, η αγορά μπορεί να συνεχίσει να κινείται ανοδικά ακόμη και αν δεν δούμε μειώσεις επιτοκίων φέτος", πρόσθεσε. Ο Bellin θεωρεί ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να επωφεληθούν από την πρόσφατη υποχώρηση, όπου "πολλές ποιοτικές μετοχές βγήκαν προς πώληση".

    "Κάθε νέα έκθεση του πληθωρισμού έχει μεγάλη σημασία και η αγορά χρειαζόταν μια έκθεση "εντός γραμμής" για να επιβεβαιώσει ότι η Fed δεν είχε αρχίσει να χάνει αυτή τη μάχη", δήλωσε ο John Kerschner της Janus Henderson Investors. "Αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός για σε σχέση με τον στόχο της Fed, αν η πρόοδος συνεχιστεί, μπορεί να είναι ακόμη λογικό να υποθέσουμε μία, ίσως και δύο, μειώσεις επιτοκίων το 2024".

    Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση του πρώτου τριμήνου που δημοσιεύτηκε χθες, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,6%, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι είχε καταγράψει ισχυρή ανάπτυξη 3,4% και η μέση εκτίμηση των αναλυτών έβλεπε σημαντική μικρότερη κάμψη στο 2,4%.

    "Η Fed θα ανησυχήσει περισσότερο για τον πληθωρισμό που θα ξεπεράσει το στόχο της το α' τρίμηνο παρά για την επιβράδυνση της ανάπτυξης", δήλωσε ο Bill Adams, επικεφαλής οικονομολόγος της Comerica Bank. "Η Fed είναι πιθανό να επιβραδύνει τον ρυθμό της εκκαθάρισης του ισολογισμού της σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις, αλλά θα περιμένει μέχρι τον Σεπτέμβριο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια", πρόσθεσε.

    Σε άλλα επιχειρηματικά νέα, κέρδη 28% μικρότερα από  πέρυσι ανακοίνωσε για το α' τρίμηνο η Exxon Mobil καθώς ο κλάδος δέχτηκε πιέσεις από την κατάρρευση των τιμών του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, τα κέρδη ανήλθαν στα 2,06 δολάρια ή 8,22 δισ. δολάρια ανά μετοχή με τους αναλυτές της LSEG να αναμένουν 2,20 δολάρια ανά μετοχή. Πέρυσι την αντίστοιχη περσινή περίοδο τα κέρδη ήταν στα 11,43 δισ. δολάρια ή 2,79 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 83,08 δισ. δολάρια έναντι 86,56 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές έκαναν πρόβλεψη για 78.35 δισ. δολάρια. Η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε  πάνω από 2%.

    Διαβάστε ακόμα για:

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ