Ο Πύργος Βασιλίσσης κερνάει κρασί και ιστορία

purgos-basilissis
ΤΡΙΤΗ, 21 ΜΑΙΟΥ 2019

Ξενάγηση σε ένα μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Αποτελεί γενική αλήθεια πως οι Έλληνες δεν τα πάμε καλά με την (νεότερη) ιστορία μας, ειδικά όταν αυτή αφορά του βασιλείς μας. Ωστόσο, οφείλουμε να τη γνωρίζουμε με τα καλά και τα κακά της σημεία, είτε αυτή μας αρέσει είτε όχι. Αυτό ήταν το μήνυμα του ξεναγού και προέδρου του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου, Βασίλη Κουτσαβλή, ο οποίος ανέλαβε με την οινολόγο Ελευθερία Κονόμη να μας ξεναγήσουν στον Πύργο της Βασιλίσσης ή Επτάλοφο, όπως ονόμασε το κτήμα η βασίλισσα Αμαλία για την οποία και δημιουργήθηκε ο Πύργος.

Στους έξι φυσικούς λοφίσκους που υπήρχαν στο αγρόκτημα προστέθηκε με εντολή της Αμαλίας και ένας έβδομος τεχνητός, ώστε να μπορέσει να ονομάσει το κτήμα «Επτάλοφος», όπως ονομάζεται αλλιώς και η Κωνσταντινούπολη.

Ο Πύργος βρίσκεται στο Ίλιον, για την ακρίβεια συνορεύει  με το πάρκο Τρίτση και απλώνεται σε μια έκταση 250 στρεμμάτων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια έπαυλη γοτθικού ρυθμού η οποία αποτελεί μικρογραφία και απομίμηση του πύργου Ηochenschwangau στην Βαυαρία- από όπου και καταγόταν ο σύζυγος της Αμαλίας, βασιλιάς Όθωνας. Η Αμαλία αγόρασε το κτήμα με σκοπό να δημιουργήσει μία πρότυπη αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα- είναι γνωστή άλλωστε η αγάπη της για τους κήπους και τα άλογα. Την έπαυλη την έχτισε για να αλλάζει ρούχα μετά την ιππασία και να ξεκουράζεται από το ταξίδι. Μάλιστα λέγεται πως η ίδια δεν διανυκτέρευσε ποτέ στον Πύργο. 

Η Αμαλία ισχυριζόταν ότι έφτανε με το άλογο από το Σύνταγμα στον Πύργο σε μισή ώρα!

Από το  1848, οπότε και αγοράζει η Αμαλία το κτήμα, μέχρι σήμερα ο Πύργος άλλαξε διάφορα χέρια- αν και για πολλές δεκαετίες πια παραμένει στην ιδιοκτησία της οικογένειας Σερπιέρι-, ενώ σε αυτό το διάστημα μεταβλήθηκε σημαντικά και η έκταση του κτήματος. Το κτήμα αρχικά συμπεριελάμβανε και το πάρκο Τρίτση, ωστόσο, με βάση ένα νόμο ο οποίος ίσχυε την περίοδο του μεσοπολέμου η οικογένεια Σερπιέρι συγκέντρωνε  μεγάλη ακίνητη περιουσία στα χέρια της με αποτέλεσμα να παραχωρήσει στο δημόσιο το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης.

Πηγές αναφέρουν ότι στο κτήμα υπήρχαν αγελάδες, κότες, μελίσσια αλλά και πρόβατα της ράτσας «μερινό» καθώς και ένα ζευγάρι καμηλοπαρδάλεις!

Βασιλική Κονόμου

Σήμερα ο Πύργος ανήκει στην πέμπτη γενιά της οικογένειας Σερπιέρι, η οποία δεν κατοίκησε ποτέ στην έπαυλη αφήνοντας έτσι ανεπηρέαστο το μνημείο. Ανάμεσα στις δραστηριότητες του Πύργου σήμερα είναι η παραγωγή κρασιών με την ετικέτα Πύργος Βασιλίσσης (μια παράδοση που συνεχίζεται από τα χρόνια της Αμαλίας), ο σταβλισμός αλόγων, η φιλοξενία κοινωνικών εκδηλώσεων και οι ξεναγήσεις στον Πύργο.

Λέγεται ότι ο Όθωνας επισκέφτηκε τον Πύργο μονάχα στα εγκαίνιά του.

Η ξενάγηση

Η επίσκεψη στον Πύργο και τα κτήματά του πρώτα από όλα είναι υπέροχη. Διαρκεί περίπου 3 ώρες, κοστίζει 10 ευρώ, είναι απαραίτητο να έχει γίνει κράτηση και καλύπτει δύο πλευρές του κτήματος, την ιστορία του και την αγροτική παραγωγή- κοινώς τα κρασιά του.

Βασιλική Κονόμου
Στάση πρώτη: Θρανία και Ιστορία
Τα πρώτα 30 λεπτά της ξενάγησης πραγματοποιείται μια ιστορική αναδρομή στην περίοδο και τα γεγονότα η οποία ξεκινάει από τη δολοφονία του Καποδίστρια και την άφιξη του βασιλιά Όθωνα στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με την έξωση του βασιλικού ζεύγους από τη χώρα, πράγμα που οδήγησε στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Πύργου.

Στάση δεύτερη: Επίσκεψη στην παραγωγή πριν την κατανάλωση
Ξενάγηση στο Οινοποιείο –  Εμφιαλωτήριο και μικρή περιγραφή της διαδικασίας παραγωγής λευκών και κόκκινων κρασιών, και των μεταξύ τους διαφορών.

Βασιλική Κονόμου
Στάση τρίτη:  Το κτήμα
Επίσκεψη στον βιολογικό αμπελώνα και τα υπόλοιπα κτήματα του Πύργου υπό τη μόνιμη μελωδία των πουλιών.

Στάση τέταρτη: Ο Πύργος
Επίσκεψη στη διώροφη έπαυλη η οποία αποτελείται από δύο ορόφους που ενώνονται με μία ξύλινη σκάλα. Υπέροχα έπιπλα- αν και αντίγραφα καθώς τα αυθεντικά καταστράφηκαν κατά τη γερμανική κατοχή-, με πολλές γκραβούρες διακοσμημένες και ένα δεύτερο όροφο εξαιρετικό και ανέγγιχτο από το χρόνο.

Στάση πέμπτη: Γευστική δοκιμή
Υπό το πρόσταγμα «Μάτι-Μύτη-Στόμα» πραγματοποιείται μάθημα σωστής κατανάλωσης κρασιού κι επειδή το μάθημα απαιτεί εξάσκηση οι οδηγίες συνοδεύονται από γευστική δοκιμή των κρασιών του κτήματος- με το ανάλογο συνοδευτικό.

Βασιλική Κονόμου
Φανή Γιαννακοπούλου
Φανή Γιαννακοπούλου
Info
Πύργος Βασιλίσσης
Λεωφ. Δημοκρατίας 67, Ίλιον

ΙΩΑΝΝΑ ΒΑΡΔΑΛΑΧΑΚΗ / [email protected]