Βρεθήκαμε στις Σπέτσες και δοκιμάσαμε τις φετινές καλοκαιρινές γεύσεις του Poseidonion Grand Hotel

il-cortile
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

Τι γεύση έχει το καλοκαίρι στις Σπέτσες; Περάσαμε δυο μέρες στο Poseidonion Grand Hotel για να το διαπιστώσουμε, απολαμβάνοντας τη γαστρονομία του και μαθαίνοντας την ιστορία του, 10 χρόνια μετά την ανακαίνιση που του έδωσε το φιλί της ζωής.

Το Ποσειδώνιο είναι από αυτά τα ξενοδοχειακά κτίρια που τραβούν μαγνητικά το βλέμμα στην πρώτη επαφή μαζί του. Από αυτά που ως παιδιά, αντικρίζοντάς το κάθε φορά που πλησιάζαμε στις Σπέτσες, μας ενέπνεε να φτιάξουμε ιστορίες μυστηρίου για τους ενοίκους του και να ταξιδέψουμε μαζί του πίσω στα χρόνια, που πλέον ξεπερνούν τα 100, μετρώντας από το 1914.

Σε αυτό το μεγαλόπρεπο ξενοδοχείο και κόσμημα των Σπετσών και του Αργοσαρωνικού, σε σχέδιο του Παναγιώτη Ζίζηλα, επιστρέψαμε πρόσφατα, με αφορμή τα δέκα χρόνια από την ανακαίνισή του, για να το επισκεφτούμε, να το εξερευνήσουμε, να μάθουμε την πολύπαθη ιστορία του και να δοκιμάσουμε τις γεύσεις του μέσα από τα πολλαπλά μενού και εστιατόριά του.

Η αλήθεια είναι ότι πριν την ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε το 2009, το «διαμάντι» αυτό που είχε αποτελέσει όραμα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου είχε φτάσει σε σημείο εγκατάλειψης, με την belle époque αρχοντιά του να φτάσει να σκονίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Η οικογένεια Βορδώνη, όμως, με τον κ. Μανώλη Βορδώνη, ενός από τα εξέχοντα στελέχη της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας Σπετσών, να πρωτοστατεί, έδωσε νέα πνοή στο ξενοδοχείο. Με μια πενταετή πορεία εργασιών ανακαίνισης που ευτυχώς διατήρησε το πρωτότυπο αρχιτεκτονικό σχέδιο, τα χαρακτηριστικά, ζωγραφισμένα στο χέρι αυθεντικά πλακάκια του 1914, όπως και τη μαρμάρινη κεντρική σκάλα που έχει την ιδιαιτερότητα ότι το κάθε σκαλοπάτι στηρίζεται στο προηγούμενο, πρόσθεσε σύγχρονες υποδομές, πάντα σε αρμονία με τη φιλοσοφία του. Από τα χαρακτηριστικά κάγκελα της βεράντας διασώθηκε μόνο ένα, από το οποίο δημιουργήθηκε το καλούπι για να χυτευθούν τα υπόλοιπα. Χαρακτηριστική είναι και η οροφή της σουίτας La Cupola που παραπέμπει σε παραδοσιακό καΐκι και καταλήγει σε μια γυάλινη κατασκευή στην κορυφή. Δημιουργήθηκε από καραβομαραγκούς του νησιού, δίνοντας την αίσθηση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε πραγματικό καΐκι.

Στη νέα αυτή εποχή, με την κ. Μαρία Στρατή στη γενική διεύθυνση του ξενοδοχείου για πέμπτη συνεχή σεζόν, το Ποσειδώνιο έχει αποκτήσει και πάλι την παλιά του αίγλη, προσθέτοντας συνεχώς νέες εμπειρίες για τον επισκέπτη.

Στο πλαίσιο αυτών των εμπειριών, η γαστρονομία παίζει σημαντικό ρόλο, με τον ταλαντούχο και ευρηματικό Head chef, Σταμάτη Μαρμαρινό να δημιουργεί ευφάνταστα πιάτα για τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, το On the Verandah μέσα από το Μενού των Αρωμάτων με θέα τη θάλασσα και την κεντρική πλατεία του νησιού, το Il Cortile στην πλαϊνή πράσινη αυλή με την κρεατοφαγική πρότασή του με ιταλικές νότες, τη Library Brasserie με all-day επιλογές παλιάς, αθηναϊκής, αστικής κουζίνας, καφέ, κρασί και κοκτέιλ και το πολύ ιδιαίτερο και άκρως καλοκαιρινό Bostani by Poseidonion με τη λογική farm to table, εκτός ξενοδοχείου. Από την εξίσωση δεν λείπει, φυσικά, και το brunch, όπως επίσης και τα βραδινά κοκτέιλ που φέτος έχει επιληφθεί το αθηναϊκό Baba au Rum με τους απεσταλμένους του πίσω από την μπάρα του Palms bar, σε έναν εξωτικό χώρο στο πλάι το ξενοδοχείου. Ακόμη, λοιπόν, κι αν δεν διαμένετε στο Poseidonion Grand Hotel, οι επιλογές για να το απολαύσετε για φαγητό ή ποτό είναι πολλαπλές κι εμείς καταφέραμε να δοκιμάσουμε τις περισσότερες, για να σας βάλουμε στο κλίμα.

Ξεκινώντας από το brunch που σερβίρεται καθημερινά από τις 12.30 έως τις 16.30, να σας πούμε ότι η λογική είναι «κυριακάτικο τραπέζι», γι’ αυτό και θα απολαύσετε πιάτα με ολόφρεσκα αβγά, λαχανικά και μυρωδικά από το μποστάνι και αυθεντικά υλικά από όλη την Ελλάδα, τα οποία μπλέκουν το ελληνικό στοιχείο σε καθιερωμένες brunch επιλογές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον croque μουσακά που αποτελεί την ελληνική εκδοχή του croque madame με κιμά, μελιτζάνα, κολοκύθι, πατάτα, γραβιέρα και το τηγανητό αυγό στην κορυφή. Οι ελληνικές κυριακάτικες επιλογές συνεχίζονται με το πεϊνιρλί με κεφτεδάκια κοκκινιστά, κασέρι και αυγά καγιανά, όπως και με το μπέργκερ με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, φέτα, πουρέ από πατάτες φούρνου, ντομάτα, μαρούλι και μουστάρδα, σε μια άλλη εκδοχή του αγαπημένου πιάτου των παιδικών χρόνων, μπιφτέκι με πατάτες στον φούρνο. Ιδιαίτερο ήταν και το χταποδάκι mac’n’cheese με κοφτό μακαρονάκι, χταπόδι, γραβιέρα και φέτα, που έμπλεκε γευστικά την αμερικάνικη κουλτούρα με το ελληνικό καλοκαίρι. (από 20 ευρώ το άτομο).

Το μενού του βραβευμένου On the Verandah είναι ένα μενού αρωμάτων με πρώτη ύλη από την ελληνική γη, με έμφαση στη θάλασσα, με πιάτα μοναδικής έμπνευσης από την αύρα του βυθού. Το μενού γευσιγνωσίας 5 πιάτων ανέρχεται στα 95 ευρώ/άτομο, ενώ με 4 ποτήρια κρασί και ένα απόσταγμα η τιμή ανεβαίνει στα 125 ευρώ/άτομο, με την εγγύηση του Ποσειδωνίου και τη σφραγίδα του Σταμάτη Μαρμαρινού, ενώ μπορείτε να επιλέξετε και το a la carte μενού (από 45 ευρώ/άτομο χωρίς κρασί). Η δημιουργική ελληνική κουζίνα εδώ μεταφράζεται με πιάτα όπως την «Ντομάτα» που μοιάζει με γλυκό στην παρουσίαση, αλλά είναι σορμπέ από πιπεριές Φλωρίνης με γκασπάτσο ντομάτας με τη συνοδεία φρούτων, λαχανικών, λουλουδιών και ελληνικού chèvre σε ένα πάντρεμα γλυκύτητας και οξύτητας, με το «Χτένι» με την εξαιρετικά νόστιμη και δροσερή σος από εσπεριδοειδή που ταίριαζε ιδανικά με το τραγανό χτένι, με το «Μπαρμπούνι» με λευκή σοκολάτα και τεμπούρα, τερίνα πατάτας, ταραμοσαλάτα αφρό, αυγό ψαριού και λάδι καπνιστής πάπρικας με χαρακτηριστική τραγανότητα χωρίς πολλές εντάσεις, με τη «Σφυρίδα» με κολοκύθι, καλαμπόκι, ντομάτα, αρωματικό πουρέ βασιλικού και μινεστρόνε με όλα τα υλικά του πιάτου… Το κρέας δεν λείπει από το μενού, με πιο τολμηρές επιλογές όπως κουνέλι και πάπια, την οποία και δοκιμάσαμε με φρικασέ λαχανικών και αβγολέμονο μπαχαρικών και έβγαζε μια νοστιμιά, χωρίς έντονη την κλασική γεύση της πάπιας σε ένα καλό «δέσιμο» με το φρικασέ. Κάπου εδώ να πούμε πως ό,τι κι αν δοκιμάσετε, μην παραλείψετε να συνοδέψετε το γεύμα σας με προπύρα, το σπετσιώτικο ψωμί με πιπέρι και γλυκάνισο που αφήνει το δικό του άρωμα σε κάθε μπουκιά. Από τα επιδόρπια, το σορμπέ βατόμουρο ήταν πραγματικά όσο δροσερό χρειάζεται για μια ζεστή καλοκαιρινή βραδιά, με κρέμα λευκής σοκολάτας, γιαούρτι, ζελέ παντζάρι και ρόκα, που η αλήθεια είναι πως αν και ταίριαζε, μας σκέπαζε την υπέροχη δροσερή γεύση του γλυκού.

Έπειτα από ένα τέτοιο λουκούλλειο γεύμα, τα δροσερά κοκτέιλ συμπληρώνουν την ημέρα, ειδικά όταν φέρουν την υπογραφή ενός από τα καλύτερα cocktail bar της Αθήνας και της Ελλάδας, του Baba au Rum. Από τις 19.00 μέχρι και τις 2 το βράδυ, το Palms Bar, στην πλαϊνή αυλή, με τη θέα της θάλασσας να παραμένει όπου κι αν βρίσκεστε στο ξενοδοχείο σερβίρει προσεγμένα κοκτέιλ με υλικά και αρώματα από το νησί, με βάση πάντα το ρούμι σε 10 διαφορετικές signature συνθέσεις (+2 χωρίς αλκοόλ) που αποτυπώνουν τη φαντασία του ποιοτικού bartending.

Η αποκάλυψη, όμως, της γαστρονομικής εμπειρίας του Ποσειδωνίου, ομολογούμε ότι ήταν το Bostani by Poseidonion. Εκτός εγκαταστάσεων και επάνω στο βουνό, όπου καλλιεργούνται οι πρώτες ύλες για τα πιάτα των μενού στη φιλοσοφία το locavorism, το Ποσειδώνιο έχει δημιουργήσει έναν χώρο έξω στη φύση, όπου μπορεί κάποιος να γευματίσει σε ξύλινα, μοναστηριακού τύπου εξοχικά τραπέζια κάτω από τη φυσική σκιά των δέντρων με θέα τη φύση του νησιού και τη θάλασσα από ψηλά, σε μια λογική from farm to table. Ο χώρος εκεί, η ηρεμία και το φυσικό τοπίο συνθέτουν πραγματικά άλλη μια απόδραση στην απόδραση, όπου κατόπιν συνεννόησης με το ξενοδοχείο μπορείτε να πάρετε πρωινό ή να απολαύσετε κλασικές ελληνικές γεύσεις σε ένα μενού με 80 ευρώ/άτομο που περιλαμβάνει μεταφορά και ξενάγηση στο μποστάνι, κρασί από τον ελληνικό αμπελώνα και προτάσεις φαγητού, όπως κοτόπουλο κοκκινιστό με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα, παντζαροσαλάτα με άγρια ρόκα, αυγά καγιανά με φρέσκια ντομάτα και φέτα, καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και πολλά ακόμη.

Η τελευταία μας γαστρονομική εμπειρία πριν τον γυρισμό, μας βρήκε στο Il Cortile, το οποίο ξεφεύγει από τα θαλασσινά και κάνει μια πιο κρεατοφαγική πρόταση με ιταλικές επιρροές, από 35 ευρώ/άτομο χωρίς κρασί. Πολύ νόστιμο Steak Tartare με παρμεζάνα, φουντούκια, baby ρόκα, κάππαρη, λιαστή ντομάτα, εξαιρετικό λουκάνικο με λιαστή ντομάτα και βασιλικό και ένα επίσης ιδιαίτερο με μύρτιλο και γκοργκοντζόλα για τους πιο εκλεπτυσμένους, μίνι μπέργκερ με κιμά Black Angus κατσικίσιο τυρί, τρούφα και μπέικον σε ένα πάρτι γεύσεων και Skirt Black Angus με πουρέ σχοινόπρασο και τρούφα ήταν μερικά μόνο από αυτά που δοκιμάσαμε και μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

Η πορτοκαλόπιτα με μους λευκής σοκολάτας φημίζεται για το ότι αφήνει άφωνους για μερικά λεπτά όσους τη δοκιμάσουν, αλλά και το τιραμισού, όπως και η σοκολατόπιτα βγάζουν τέτοια φρεσκάδα που δεν ξέρεις πού να πρωτο-«επιτεθείς».

Η γαστρονομική εμπειρία του Ποσειδωνίου σίγουρα συνάδει με την μεγαλοπρέπειά του και στην πραγματικότητα όποιο μενού κι αν επιλέξετε, θα νιώσετε τα αρώματα του νησιού σε πιάτα καμωμένα με λεπτομέρεια και μεράκι, που βγάζουν κάτι φροντισμένα οικείο. Το μόνο που μένει είναι να αποτελέσουν οι Σπέτσες προορισμό σας για φέτος το καλοκαίρι και το Ποσειδώνιο θα είναι εκεί, έτοιμο να απογειώσει τη νησιώτικη εμπειρία σας, ακολουθώντας το μότο του κ. Βορδώνη, «να γινόμαστε όλοι καλύτεροι σε αυτό που είμαστε».


ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ